Το παρασκήνιο της υπουργοποίησης Στυλιανίδη – Η πρόταση του Μαργαρίτη Σχοινά, το τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Αναστασιάδη και ο πολιτικός θόρυβος στην Κύπρο

Το παρασκήνιο της υπουργοποίησης Στυλιανίδη

Η επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη για την θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, εκπορεύτηκε από τρεις λόγους:

  • Από την βούληση του πρωθυπουργού να θέσει στην ηγεσία του νέου υπουργείου ένα πρόσωπο με αποδεδειγμένη επιτελική επάρκεια
  • Από την αντίστοιχη βούληση, και επιμονή, του πρωθυπουργού να διαθέτει το πρόσωπο αυτό υπερκομαμτικό προφίλ
  • Από την ανάγκη της κυβέρνηση να υπερβεί με μια, υψηλού κύρους, επιλογή το πολιτικό ναυάγιο της υπόθεσης Αποστολάκη.

Η πρόταση του Μαργαρίτη Σχοινά

Με αυτά τα δεδομένα, εκείνος που είχε την πρωτοβουλία και ανέλαβε την διαμεσολάβηση με τον Χρήστο Στυλιανίδη ήταν ο έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Οι δυό τους είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν και όταν έληξε η θητεία του κ. Στυλιανίδη ως επιτρόπου – με απόφαση του κύπριου προέδρου Νίκου Ανασταδιάση – ο Χρήστος Στυλιανίδης είχε αναλάβει καθήκοντα άμισθου συμβούλου του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Οι τεταμένες σχέσεις Στυλιανίδη – Αναστασιάδη

Το πρώτο πολιτικό ζήτημα που έπρεπε να διαχειριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ανακοινώσει την υπουργοποίηση Στυλιανίδη ήταν η λεπτή σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία και τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Το παρασκήνιο της Λευκωσίας θέλει τον Χρήστο Στυλιανίδη να βρίσκεται πλέον σε σύγκρουση με τον Νίκο Αναστασιάδη. Ο πρώην επίτροπος είναι ηγετικό στέλεχος του ΔΗΣΥ και, όπως γράφεται στον κυπριακό Τύπο, δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Οι τεταμένες σχέσεις του με τον Νίκο Αναστασιάδη είναι γνωστές από τότε που ο πρόεδρος της Κύπρου επέλεξε να μην ανανεώσει την θητεία του στην Κομισιόν.

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Αναστασιάδη

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, με τον Νίκο Αναστασιάδη και η απάντηση που πήρε ήταν «πράξε όπως νομίζεις».

Στην συνέχεια, και αφού καθορίστηκε το πεδίο στο οποίο θα δραστηριοποιηθεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπήρξε η οριστική συμφωνία προχθες, με την τελική θετική απάντηση από τον κ. Στυλιανίδη.

Μετά και από αυτή την θετική απάντηση διέρρευσε η απόφαση, ενώ ενδιαφέρον μετά και τις χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις είχαν και τα σχόλια του κυπριακού Τύπου.

Στο politis.com.cy υπάρχει άρθρο με τίλτο: «Χρίστος Στυλιανίδης: Λίγος για την κυβέρνηση Αναστασιάδη, κατάλληλος για τον Μητσοτάκη» – ένα άρθρο το οποίο αφήνει σαφείς αιχμές για τον πρόεδρο της Κύπρου.

«Ο Χρίστος Στυλιανίδης», γράφει η ιστοσελίδα, «μπορεί να είχε κριθεί περίπου ‘ακατάλληλος’ για τα μέτρα του Προέδρου Αναστασιάδη, ώστε να επαναδιοριστεί Επίτροπος στην ΕΕ, κρίθηκε όμως ως κατάλληλος για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να αναλάβει το νεοσύστατο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην Ελληνική κυβέρνηση».

 Ο «πατέρας του rescEU»

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην πορεία και το έργο του Χρίστου Στυλιανίδη χαρακτηρίζοντας τον «πατέρα» του rescEU, το οποίο αναβάθμισε σημαντικά τον τομέα της πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη, με συμμετοχή και συνέργεια όλων των κρατών μελών.

Σε ό,τι αφορά το τυπικό, συνταγματικό κώλυμα που αφορά την κατοχή ελληνικής υπηκοότητας, θα ξεπεραστεί με τιμητική πολιτογράφηση κατόπιν πρότασης του υπουργού Εσωτερικών. Ως εκ τούτου ο Χρίστος Στυλιανίδης θα πολιτογραφηθεί Έλληνας υπήκοος ως Έλληνας ομογενής από την Κύπρο, διατηρώντας βεβαίως την Κυπριακή υπηκοότητα.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι με τη σύσταση του υπουργείου Πολιτικής Προστασιας η Ελλάδα αποδίδει στην κλιματική αλλαγή και στις συνέπειες που έχει στη ζωή των πολιτών τη σημασία και την προσοχή που απαιτείται. Στο πλαίσιο αυτό αποκτά θεσμικά, οργανωτικά και οικονομικά τα απαραίτητα εργαλεία για την αξιολόγηση και την προετοιμασία για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγή. Ταυτόχρονα η πολιτική προστασία αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο ως μηχανισμός αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και διαχείρισης κρίσεων.

Όπως επισημαίνεται, στα χαρακτηριστικά του Χρήστου Στυλιανίδη που βάρυναν στην επιλογή του πρωθυπουργού για την ηγεσία του Υπουργείου, είναι το ότι την περίοδο 2014-2019 ήταν επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική βοήθεια και τη Διαχείριση κρίσεων. Το ίδιο διάστημα ήταν και Συντονιστής της ΕΕ για τον Έμπολα, θέση στην οποία είχε διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από τις θέσεις του αυτές ήταν ο αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων για λογαριασμό της ευρωπαϊκής επιτροπής σε ολόκληρο τον κόσμο και ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή