Το Παρίσι «κλείνει το μάτι» στην Αθήνα: Η Ελλάδα γίνεται κόμβος φυσικού αερίου και η Γερμανία χάνει έδαφος λόγω… Ρωσίας

“Χωρίς την Αλεξανδρούπολη, η Διατλαντική Ασφάλεια είναι νεκρή”.

Μέχρι πριν ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποφασίσει να εισβάλλει στην Ουκρανία, η γεωπολιτική του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν σχεδόν… διάφανη: η Γερμανία, με την προοπτική ενεργοποίησης και του Nord Stream 2 θα ήταν η κυρίαρχη χώρα και ο ευρωπαϊκό κόμβος διανομής του φυσικού αερίου. Ωστόσο, η «ειδική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε άρδην τα δεδομένα.

Ακριβώς σε αυτή την αλλαγή των ισορροπιών και την αναδιάταξη των ροών ενέργειας στην Ευρώπη με την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αναφέρεται έρευνα της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας Les Échos. Σημειώνοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών της Κροατίας Μάρκο Πρίμορατς δήλωσε πως η χώρα του επιθυμεί να καταστεί «περιφερειακός ενεργειακός κόμβος», η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Κροατία δεν είναι η μόνη χώρα που βλέπει τον ρόλο της να μεταβάλλεται από την ενεργειακή κρίση που συγκλονίζει την Ευρώπη

«Το τοπίο επανασχεδιάζεται πλήρως»

Αντιθέτως, σχεδόν όλες οι χώρες με ακτογραμμή έχουν εισέλθει στον αγώνα δρόμου για το LNG. «Με το LNG, γινόμαστε μάρτυρες διαφοροποίησης και παγκοσμιοποίησης των προμηθειών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Το τοπίο επανασχεδιάζεται πλήρως», παρατηρεί ο αναλυτής Βιγκνουγέν του Ινστιτούτου Ντελόρ στο Παρίσι, ενώ από την πλευρά του ο διευθυντής του Ενεργειακού Κέντρου του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ifri) Μαρκ Αντουάν Είλ Ματζεγκά επισημαίνει ότι η ακτή της βορειοδυτικής Ευρώπης καθίσταται πλέον το κύριο σημείο εισόδου για φυσικό αέριο.

Ελλάδα όπως… Γερμανία

Σημειώνεται επίσης ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να εγκαταστήσει δύο νέους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής, με τον Γάλλο καθηγητή πολιτικών επιστημών Τιερί Μπρος να αναφέρει ότι «η Αθήνα εκδικείται το Βερολίνο. Η Γερμανία ονειρευόταν να γίνει ευρωπαϊκός κόμβος φυσικού αερίου, χάρη στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 που τη συνδέουν απευθείας με τη Ρωσία περνώντας κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Τελικά, η Ελλάδα είναι αυτή που θα παίξει αυτόν τον ρόλο, σε μικρότερη κλίμακα, ομολογουμένως, προμηθεύοντας φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, η οποία στερείται ρωσικού αερίου».

Απεξάρτηση από τη Ρωσία

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Handesblatt, «η Ελλάδα έχει ήδη αποταμιεύσει υπερδιπλάσιο ποσό φυσικού αερίου από το προβλεπόμενο κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της της κρίσης. […] Ταυτόχρονα, η Ελλάδα μειώνει δραστικά τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Τον Νοέμβριο του 2022, οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ήταν κατά 98,3% χαμηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Ελλάδα απελευθερώθηκε έτσι από την εξάρτησή της από τη Ρωσία, μέσα σε έναν χρόνο, χάρη στη δραστική εξοικονόμηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου», στρεφόμενη στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), η διακίνηση του οποίου σχεδόν διπλασιάστηκε κατά το 2022».

Καμία δημοσίευση για προβολή