Το Πεκίνο και η Μόσχα έρχονται όλο και πιο κοντά, πληροφορίες για επίσκεψη Σι στον Πούτιν την ερχόμενη εβδομάδα

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να διαβεβαιώσει την Κίνα ότι ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία είναι επωφελής για την Ρωσία

Την ανησυχία της Δύσης προκαλούν οι όλο και στενότερες σχέσεις της Κίνας με τη Ρωσία, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία και εντάσεων γύρω από την Ταϊβάν, καθώς Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ μοιάζουν να «τα βρίσκουν» όλο και περισσότερο.

Μάλιστα, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός μιλούσε για Απρίλιο, νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κινέζος πρόεδρος προτίθεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα πιο σύντομα, μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που η Κίνα παρουσίασε «οδικό χάρτη» ειρήνευσης στην Ουκρανία, σχέδιο το οποίο αντιμετωπίζεται από τη Δύση με καχυποψία.

Ουδέν σχόλιον από το Πεκίνο

Το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε στις 30 Ιανουαρίου ότι ο Πούτιν κάλεσε τον Σι να επισκεφθεί τη χώρα του την άνοιξη. Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι ο Κινέζος πρόεδρος θα μεταβεί στη Μόσχα τον Απρίλιο ή νωρίς τον Μάιο. Προς το παρόν το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες, ωστόσο, τον Φεβρουάριο ο Πούτιν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι στη Μόσχα και δήλωσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα και ο πρόεδρος Σι.

«Χωρίς όρια» εταιρική σχέση

Η Κίνα και η Ρωσία σύναψαν μια «χωρίς όρια» εταιρική σχέση τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο Πούτιν επισκέφθηκε το Πεκίνο για την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί 39 φορές, η πιο πρόσφατη από τις οποίες τον Σεπτέμβριο στη διάρκεια συνόδου κορυφής στην κεντρική Ασία, ενώ η Κίνα τηρεί από την αρχή της σύρραξης στάση ουδετερότητας έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και δεν έχει επιβάλλει καμία κύρωση στη Μόσχα, αν και αποφεύγει -τουλάχιστον εμφανώς- να στηρίξει τη Ρωσία σε τομείς που έχουν πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις.

Πληροφορίες για όπλα στη Ρωσία

Η επίσκεψη Σι στον Πούτιν, αν τελικά πραγματοποιηθεί όταν λέγεται, θα λάβει χώρα εν μέσω σοβαρών ανησυχιών της Δύσης σχετικά με περαιτέρω εμπλοκή του Πεκίνου στον πόλεμο στην Ουκρανία, μέσω παροχής «θανατηφόρων όπλων» στη Ρωσία (όπως είναι ο διπλωματικός/πολιτικός όρος για τα οπλικά συστήματα). Πληροφορίες δυτικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι η Κίνα προτίθεται να προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα (κυρίως πυρομαχικά για το πυροβολικό της), προκειμένου να ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις της στην ανατολική Ουκρανία. Το Πεκίνο, πάντως, έχει διαψεύσει κατηγορηματικά τις πληροφορίες αυτές.

Σι «καλεί» Ζελένσκι

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, ο Κινέζος πρόεδρος συνεχίζει να προωθεί το ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου και ότι, αφού συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, προτίθεται να επικοινωνήσει και με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στη Μόσχα. Σημειώνεται ότι το Κίεβο έχει επί της ουσίας απορρίψει την πρόταση της Κίνας για ειρήνευση, καθώς και οιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία όσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει πρόεδρος της χώρας.

«Μαλακή ισχύς»

Αναλυτές, πάντως, θεωρούν ότι οι όλο και πιο στενές σχέσεις Ρωσίας και Κίνας δημιουργούν ένα νέο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον στον πλανήτη, καθώς οι δύο χώρες έχουν μεγάλη διείσδυση της λεγόμενης «μαλακής ισχύος» σε διάφορες χώρες της λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, εκτός του «δυτικού κόσμου», ελάχιστες άλλες χώρες επέβαλλαν κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και το γεγονός ότι δυνάμεις όπως η Ινδία και η Βραζιλία έχουν αποφύγει διακριτικά να καταδικάσουν τη ρωσική επιθετικότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή