Το πιο φιλόδοξο σχέδιο του Μπάιντεν που μπορεί να αλλάξει για πάντα την Αμερική: Η μεταρρύθμιση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Αν υπάρχει ένα σχέδιο του Τζο Μπάιντεν που ξεπερνά όλα όσα έχει εξαγγείλει ως τώρα, αυτό δεν είναι άλλο από μια τεράστια μεταρρύθμιση στο ισχυρότερο σώμα ανθρώπων στις ΗΠΑ, πιο ισχυρό από το Κογκρέσο, ακόμα και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ: το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κυριολεκτικά κρατάει στα χέρια του τη μοίρα όλων των Αμερικανών, καθώς οι αποφάσεις του είναι τελεσίδικες, άμεσα εκτελέσιμες και αφορούν στα πάντα, σε κάθε πιθανό και απίθανο ζήτημα που μπορεί να απασχολήσει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή στη χώρα.

Σήμερα, στο Ανώτατο Δικαστήριο, χάρη στις πολιτικές μανούβρες των Ρεπουμπλικάνων και τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διόρισε τρεις δικαστές -τον Νιλ Γκόρσατς, τον Μπρετ Κάβανο και την Έιμι Κόνι Μπάρετ-, οι συντηρητικοί δικαστές έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, καθώς από τα εννέα μέλη του, τα έξι θεωρούνται ότι κλίνουν προς συντηρητικές απόψεις.

Η επιτροπή Μπάιντεν

Δεδομένου ότι τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι ισόβια, οι ισορροπίες σε αυτό μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες ανατροπές σε πολλούς τομείς, με τους πιο φιλελεύθερους πολίτες θα εκτιμούν ότι η ιστορική απόφαση «Roe vs. Wade» που προστατεύει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση να πηγαίνει προς κατάργηση.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, των προεκλογικών του δεσμεύσεων, ο Μπάιντεν εξέδωσε Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο συγκροτείται 36μελής επιτροπή ειδικών, η οποία θα πρέπει μέσα σε έξι μήνες να παραδώσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ αναφορά σχετικά με σειρά προτάσεων για τη ριζική μεταρρύθμιση του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι οποίες περιλαμβάνουν την αύξηση του αριθμού των μελών του και την θεσμοθέτηση χρόνου αφυπηρέτησης για τους Ανώτατους Δικαστές.

Αντιδράσεις από Δικαστή

Επικεφαλής της Επιτροπής τέθηκαν δύο εξέχοντες νομικοί, ο Μπομπ Μπάουερ και τη Κριστίνα Ροντρίγκεζ, οι οποίοι είχαν υπηρετήσει στις κυβερνήσεις του Μπάρακ Ομπάμα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο και τα ομοσπονδιακά δικαστήριο. Η επιτροπή καλείται να εξετάσει από νομικής και χρηστικής πλευράς τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις, ενώ ο ίδιος ο Μπάιντεν δεν έχει πει αν τάσσεται υπέρ ή κατά.

H ανακοίνωση της σύστασης της επιτροπής έρχεται μόλις μερικές ημέρες μετά την προειδοποίηση του Ανώτατου Δικαστή Στίβεν Μπρέγιερ ότι αύξηση των μελών του σώματος μπορεί να «υποσκάψει την εμπιστοσύνη ότι το δικαστήριο εμφορείται από νομικές και όχι πολιτικές αρχές». Ο Μπρέγιερ είναι το πλέον ηλικιωμένο μέλος του Δικαστηρίου -είναι 82 ετών- και ανήκει στην προοδευτική μειοψηφία και κάποια λόμπι τον καλούν να παραιτηθεί.

Από την εποχή του Εμφύλιου

Πάντως, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ξεκαθάρισε ότι ο Μπάιντεν δεν ζήτησε από τον Μπρέγιερ να παραιτηθεί λέγοντας ότι αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβει ο ίδιος όταν το κρίνει. Σημειώνεται, δε, ότι ο Μπάιντεν δεν είναι ο μόνος που φαίνεται να τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο έχει μείνει με σταθερά εννέα μέλη από την εποχή του Εμφύλιου Πολέμου. Διάφορες ομάδες πίεσης επισημαίνουν ότι πέντε από τα μέλη του έχουν διοριστεί από προέδρους που έχασαν εκλογές.

Φυσικά, ένα από τα μεγάλα προβλήματα που ο Μπάιντεν θα πρέπει να λύσει είναι πώς θα περάσουν οι όποιες μεταρρυθμίσεις από το Κογκρέσο, όπου οι Δημοκρατικοί διαθέτουν οριακές πλειοψηφίες. Ωστόσο, φαίνεται ότι η διάθεση για να τρέξει το πράγμα υπάρχει, οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή