Το πλαφόν έφερε… άλμα: Αυξάνει η τιμή του πετρελαίου μετά την εφαρμογή του πλαφόν από την ΕΕ στον ρωσικό «μαύρο χρυσό»

Η πρόβλεψη των αναλυτών ότι η επιβολή πλαφόν, αλλά και περιορισμών στην αγορά του ρωσικού πετρελαίου από την ΕΕ και τις υπόλοιες χώρες της G7 θα οδηγούσε σε αύξηση της τιμής του «μαύρου χρυσού» μοιάζει να επιβεβαιώνεται.

Συγκεκριμένα, αύξηση της τάξης του 3% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου με την τιμή να ξεπερνάει τα 88 δολάρια το βαρέλι. Οι εξαιρέσεις στην ΕΕ αφορούν την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, τρία κράτη μέλη με υψηλό βαθμό εξάρτησης από το αργό της Ρωσίας που μεταφέρεται με αγωγούς, τόσο λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, όσο και της αδυναμίας τους να το υποκαταστήσουν άμεσα.

Πλαφόν και εμπάργκο

Η ΕΕ έχει καταληξει σε συμφωνία και για την επιβολή ανώτατου ορίου στο ρωσικό αργό που μεταφέρεται με πλοία, στα 60 δολάρια το βαρέλι, μέτρο που επίσης τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, μαζί με απαγόρευση αγοράς πετρελαίου από τη Μόσχα. Τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου έχουν απαγορεύσει επίσης οι χώρες της G7 και η Αυστραλία.

Δυνάμει του μέτρου, αν το ρωσικό αργό μεταφέρεται ή ασφαλίζεται ή χρηματοδοτείται ή οι μεταφορείς λαμβάνουν τεχνική υποστήριξη και υπηρεσίες από δυτικές εταιρίες, απαγορεύεται να πωλείται πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Το όριο αυτό θα επανεξετάζεται ανά δύο μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βάση τις τιμές αναφοράς του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).

Συνέπειες για όλους

Η Ουκρανία καλούσε το όριο αυτό να κατέβει ακόμη χαμηλότερα, να φθάσει στα 30 δολάρια το βαρέλι. Όμως η Δύση ανησυχούσε για το ενδεχόμενο η Ρωσία να αποσύρει από την αγορά τις ποσότητες που διαθέτει, προκαλώντας ελλείψεις και κατακόρυφη άνοδο των τιμών διεθνώς. Τον Φεβρουάριο του 2023 θα τεθεί σε ισχύ και η ευρωπαϊκή απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων του ρωσικού πετρελαίου, όπως η βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και τα καύσιμα αεροσκαφών.

Τα μέτρα αυτά έχουν δυνητικά διαφορετικές συνέπειες για την Ευρώπη, την Ρωσία και τη διεθνή αγορά και η κάθε μία ενέχει κινδύνους για την ήδη εύθραυστη διεθνή οικονομία. Όμως το ρωσικό πετρέλαιο είναι ιδιαίτερης σημασίας για την παγκόσμια οικονομία. Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και την Σαουδική Αραβία και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου μετά την Σαουδική Αραβία. Το 2021 η μισή ρωσική παραγωγή εξήχθη στη Ευρώπη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή