Το πρώτο πολεμικό χτύπημα των ΗΠΑ στην εποχή Μπάιντεν: Τι σηματοδοτεί ο βομβαρδισμός στην Συρία – Το τριπλό μήνυμα σε Ασαντ, Τεχεράνη και Μόσχα

Μπάιντεν Συρία
Damascus skies erupt with service to air missile fire as the U.S. launches an attack on Syria targeting different parts of the Syrian capital Damascus, Syria, early Saturday, April 14, 2018. Syria's capital has been rocked by loud explosions that lit up the sky with heavy smoke as U.S. President Donald Trump announced airstrikes in retaliation for the country's alleged use of chemical weapons. (AP Photo/Hassan Ammar)

Το χτύπημα ήταν χειρουργικό, έγινε με εντολή του Τζο Μπάιντεν και είχε ως στόχο εγκαταστάσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων – για την ακρίβεια, σιϊτικών πολιτοφυλακών, που πολεμούν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων της Δαμασκού.

Το πρώτο πολεμικό χτύπημα των ΗΠΑ στην εποχή Μπάιντεν

Ο αεροπορικός βομβαρδισμός από δυνάμεις των ΗΠΑ στην ανατολική Συρία και στα σύνορα με το Ιράκ, τα ξημερώματα της Παρασκευής, σηματοδοτεί το πρώτο πολεμικό χτύπημα της Αμερικής στην εποχή Μπάιντεν.

Ηταν η απάντηση – καίτοι με αρκετές εβδομάδες καθυστέρηση – στην πυραυλική επίθεση κατά της αμερικανικής βάσης στο Ερμπίλ στο βόρειο Ιράκ. Και, σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, το αμερικανικό χτύπημα έγινε κατόπιν συνεννόησης Ουάσιγκτον και Ισραήλ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε προηγηθεί η «επίμονη» προειδοποίηση από την πλευρά του Τελ Αβίβ προς τις ΗΠΑ για κλιμακούμενες προβοκάτσιες το τελευταίο διάστημα από το Ιράν και τους «δορυφόρους» του τόσο στην Υεμένη όσο και στο Ιράκ.

Κατά τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζον Κέρμπι «η επιχείρηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ο πρόεδρος Μπάιντεν θα δράσει για να προστατεύσει το προσωπικό των ΗΠΑ και του διεθνούς συνασπισμού». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα, ενεργήσαμε με μετρημένο τρόπο, με σκοπό την αποκλιμάκωση της κατάστασης συνολικά, τόσο στην ανατολική Συρία, όσο και στο Ιράκ».

Σκοτώθηκαν 17 μέλη φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών ομάδων

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά την επιχείρηση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 «μαχητές που ανήκαν σε οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν». Η βασική από αυτές τις οργανώσεις είναι η Χασντ αλ Σάαμπι» – μια ισχυρή συμμαχία παραστρατιωτικών πολιτοφυλακών προσκείμενων στο Ιράν, που πολεμά στο πλευρό των δυνάμεων του σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ και συχνά εμπλέκεται και εντάσσεται ευθέως στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Το μήνυμα Μπάιντεν στην Τεχεράνη

Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, το χτύπημα ήταν το καθαρό μήνυμα του Τζο Μπάιντεν κατ’ αρχάς προς την Δαμασκό και το Ιράν, και παράλληλα και προς την Μόσχα, ότι οι ΗΠΑ όντως επιστρέφουν επί του πεδίου και έχουν βασικό ρόλο και λόγο στις εξελίξεις.

«Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ήταν μια επιχείρηση one-off ή εάν πρόκειται για νέο γεωπολιτικό δόγμα από την Ουάσιγκτον», αναφέρει το axios.com. «Είναι όμως σαφές», προσθέτει, «ότι ο Μπάιντεν επιχειρεί να στείλει έγκαιρο και άμεσο μήνυμα στο Ιράν πως ούτε φοβάται, ούτε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει βία ως αντίποινα σε οποιαδήποτε επίθεση κατά των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή. Ταυτόχρονα, ο αμερικανός πρόεδρος διαμηνύει στην Τεχεράνη ότι η δεδηλωμένη πρόθεσή του να επιστρέψει στην συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015 δεν θα τον αποτρέψει από την χρήση και στρατιωτικής ισχύος όποτε την κρίνει αναγκαία».

Η Αμερική επιστρέφει και απέναντι στην Μόσχα

Το μήνυμα Μπάιντεν έχει ως παράλληλο αποδέκτη και την Μόσχα που στηρίζει τις δυνάμεις του Ασαντ.  H εκπρόσωπός του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε, ότι «καταδικάζουμε αποφασιστικά τέτοιες ενέργειες» και «ζητούμε άνευ όρων σεβασμό για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προειδοποιήσαν τη Ρωσία για τις επιθέσεις τέσσερα με πέντε λεπτά πριν πραγματοποιηθούν.

Οι αναλυτές ωστόσο στις ΗΠΑ σημειώνουν ότι και εδώ το μήνυμα Μπάιντεν ήταν καθαρό: Εδειξε πως σκοπεύει να επαναφέρει τις ΗΠΑ σε ενεργό εμπλοκή στον συριακό εμφύλιο, στον οποίο έως τώρα έχουν τον πρώτο λόγο η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία. Και κατέστησε σαφές πως η Ουάσιγκτον θα θέσει όρια στην παρέμβαση του Ιράν.

Καμία δημοσίευση για προβολή