Το “κλείσιμο” των συνεχών παρατάσεων των προθεσμιών για το Κτηματολόγιο, ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος

Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προχωρήσει στο κλείσιμο των συνεχών παρατάσεων των προθεσμιών για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας ακινήτων στο πλαίσιο της κατάρτισης του Κτηματολογίου.

Σκοπός του υπουργείου είναι να μην δοθούν παρατάσεις πέρα από αυτές που είναι θεσμοθετημένες (οι 3+3 μήνες που δίνονται από την Ελληνικό Κτηματολόγιο και το εξάμηνο που δίνεται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και αυτό όχι σε όλες τις περιπτώσεις).

Οι πολίτες που δεν προσήλθαν εντός των προθεσμιών, έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τη δήλωσή τους και εκπρόθεσμα, χωρίς, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να έχουν ενεργοποιηθεί τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις. Ο σχεδιασμός προβλέπει την πραγματοποίηση διαφημιστικής καμπάνιας, παρακίνησης των πολιτών να δηλώσει την ακίνητη περιουσία του.

Πιθανό θεωρείται κάποια στιγμή να αποφασιστεί η ενεργοποίηση των προστίμων για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, γι’ αυτό και τα στελέχη του Κτηματολογίου συστήνουν στους πολίτες να μην αμελήσουν να προχωρήσουν άμεσα τη διαδικασία του Κτηματολογίου για τα ακίνητά τους. Να σημειωθεί ακόμη ότι σήμερα λειτουργεί για τους πολίτες που διαμένουν στην Αθήνα, αλλά έχουν περιουσία στην Περιφέρεια και σε τοποθεσίες όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η συλλογή δηλώσεων, το κτηματολογικό γραφείο στο Γαλάτσι. Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί πότε, αλλά το γραφείο αυτό κάποια στιγμή, με το πέρας των προθεσμιών, θα σταματήσει να λειτουργεί και αυτό σημαίνει ότι οι εκπρόθεσμες δηλώσεις θα μπορούν να κατατεθούν είτε ηλεκτρονικά είτε στο γραφείο της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο.
Συνολικά η εικόνα όσον αφορά την κτηματογράφηση που βρίσκεται σε εξέλιξη δείχνει σημάδια βελτίωσης
Η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας για Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω και Ρόδο έφθασε σε ποσοστό 74,87% των εκτιμώμενων δικαιωμάτων (η προθεσμία έληξε στις 16/9/2019). Σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα η προθεσμία ήταν μέχρι χθες (30/9) και το ποσοστό συλλογής δηλώσεων σε σχέση με τα εκτιμώμενα δικαιώματα ήταν 47,96%.
Στη Χαλκιδική η προθεσμία λήγει στις 14/10/2019 και έχει κατατεθεί το 40,52% των εκτιμώμενων δικαιωμάτων. Αντιστοίχως, ο μέσος όρος των δηλώσεων που έχουν συλλεγεί για τις περιοχές που η προθεσμία λήγει στις 31/10/2019 είναι στο 36,39% και για τις περιοχές με προθεσμία 29/11/2019 στο 24,5%.
Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από τη naftemporiki
Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ