Ο Προκόπης Παυλόπουλος φέρεται αποφασισμένος να αφήσει “μετέωρο” έως τις εκλογές το διάταγμα για τη Δικαιοσύνη

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας φέρεται αποφασισμένος να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο επικυρώνεται η απόφαση της κυβέρνησης για αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, αναφέρουν όσοι γνωρίζουν καλά τον κ. Παυλόπουλο. Το πιθανότερο είναι “να αφήσει “μετέωρο” έως τις εκλογές το διάταγμα επικύρωσης των κυβερνητικών αντιθεσμικών αποφάσεων.

Ωστόσο το σχόλιο πηγών της προεδρίας αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, λέγοντας πως «όταν έρθει το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος προς υπογραφή θα μάθετε τι θα κάνει». Ο Πρόεδρος θα ανοίξει τα χαρτιά του μετά τις 30 Ιουνίου οπότε και λήγει επισήμως η θητεία του σημερινού Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλείου Πέππα και της νυν εισαγγελέως του Ανώτατου Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμμένοντας στην απόφασή του να ορίσει νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο παρά τις επικρίσεις και τις αντιδράσεις κορυφαίων συνταγματολόγων φέρνει σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε διαμηνύσει να αποφευχθούν κινήσεις που δημιουργούν συνθήκες πολιτικής κρίσης. Άλλωστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε σε συνομιλητές του ότι δεν είχε υπογράψει ανάλογο διάταγμα, που αφορούσε σε αλλαγές στην κορυφή της Δικαιοσύνης και πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, εποχή που φαινόταν βέβαιη η συνέχεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε το Υπουργικό Συμβούλιο σε μία απόφαση που αφήνει όλα πλέον ανοιχτά. Ακόμη και το ενδεχόμενο να εκτεθεί ο ίδιος και η κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν την κάλπη εισπράττοντας την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να συμπράξει σε μία καταφανώς εξωθεσμική ενέργεια.

Η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου

Η Ειρήνη Καλού είναι η πρόταση της κυβέρνησης για τη θέση του προέδρου  του Αρείου Πάγου ενώ στη θέση της Εισαγγελέως προτείνεται από την κυβέρνηση η Δήμητρα Κοκοτίνη ο αδελφός της οποίας ήταν και υποψήφιος Δήμαρχος Ηλιούπολης στηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε για τρεις περίπου ώρες, αποφάσισε να προτείνει την Ειρήνη Καλού, στη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για  ανώτατη δικαστικό με γνώσεις και επιστημονική επάρκεια, η οποία είχε χειριστεί το σύνολο της ανάκρισης για την υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς και άλλες σημαντικές υποθέσεις. Είχε επιλεγεί ως αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου πριν από ένα χρόνο και θα παραμείνει στην Προεδρία του Αρείου Πάγου για μία ακόμη διετία.

Στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προτείνεται η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη, φέρνοντας ανατροπή στα δεδομένα αφού ο Χ. Βουρλιώτης, επίσης προτεινόμενος από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είχε συγκεντρώσει 15 ψήφους ήτοι τα 4/5 των μελών της  έναντι 13 ψήφων της νέας εισαγγελέως.

Υπενθυμίζεται πως η Δ. Κοκοτίνη ήταν πρόεδρος του ποινικού τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την αναίρεση της νυν εισαγγελέας Ξένης Δημητρίου ως προς το βούλευμα του συμβουλίου του Πλημμελειοδικείου Βόλου με το οποίο δεν δινόταν άδεια στον Δ. Κουφοντίνα. Εκδίκαση που έκανε δεκτή την αναίρεση της Ξένης Δημητρίου οδηγώντας σε επανεξέταση της υπόθεσης της χορήγησης άδειας στον πολυισοβίτη.

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, την οποία επέκρινε σφόδρα, η ΝΔ έστρεψε το ενδιαφέρον της στο τι θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια «θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια».

[more]

Συγκεκριμένα, η ΝΔ τόνισε: «Η απερχόμενη κυβέρνηση, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση, ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

«Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει – κατά τρόπο απαράδεκτο – και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει, αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας.

Η ΝΔ προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Τι λέει το Μέγαρο Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε στη ΝΔ ότι επιχειρεί να εμπλέξει τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας σε «αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια».

Η Νέα Δημοκρατία, αφού έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια, πλήττοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις.

Η στάση της ΝΔ είναι πρωτοφανώς αλαζονική, αντισυνταγματική και επιβεβαιώνει ότι επιχειρεί μία ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βενιζέλος καλεί Παυλόπουλο να μην συμπράξει σε μεθοδεύσεις

[/more]

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή