Το ραντεβού με τον Μπλίνκεν δεν ήταν καλό για τον Τσαβούσογλου: «Εγκαταλείψτε τους S400» ζήτησε ο αμερικανός ΥΠΕΞ

Το Στέητ Ντιπάρτμεντ αποκάλυψε το παρασκήνιο

Μπλίνκεν Τσαβούσογλου
Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu and U.S. Secretary of State Antony J. Blinken arrive to take part in a North Atlantic Council (NAC) at foreign ministers level, at NATO headquarters in Brussels, Belgium March 23, 2021. REUTERS/Yves Herman/Pool

O Αντονι Μπλίνκεν μπορεί να κράτησε τα διπλωματικά προσχήματα στην δημόσια τοποθέτησή του, τελικά όμως η – πολυαναμενόμενη – συνάντηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν ήταν καλή για την Αγκυρα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμνεντ αποκάλυψε ότι ο Αντονι Μπλίνκεν έθεσε ευθέως και τις τρεις βασικές απαιτήσεις της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα, με πρώτη την εγκατάλειψη του προγράμματος των ρωσικών πυραύλων S-400.

Τα τρία καθαρά αιτήματα του Μπλίνκεν

Συγκεκριμένα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έθεσε στον Τσαβούσογλου:

  • Το πάγιο αίτημα της Ουάσιγκτον για εγκατάλειψη των S-400
  • To ζήτημα της αποχώρησης της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την βία κατά των γυναικών
  • Το ζήτημα των δημοκρατικών κιαι ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νέντ Πράις, αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλες στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, είπε πως συζήτησαν τη μακροχρόνια σημασία της συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των κοινών συμφερόντων στη Συρία και το Αφγανιστάν.

Οι διερευνητικές και οι S-400

Και αμέσως μετά τόνισε: «Ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε υποστήριξη για τις  συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των Νατοϊκών Συμμάχων Τουρκίας και Ελλάδας.

Ο υπουργός προέτρεψε την Τουρκία να μην διατηρήσει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400, εξέφρασε ανησυχία για την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και τόνισε τη σημασία των δημοκρατικών θεσμών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Από την δήλωση του εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ προκύπτει σαφώς πως η Ουάσιγκτον και η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν κάνει βήμα πίσω στην αυστηρή της γραμμή απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν σε όλα τα επίπεδα – από τους S 400 έως το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιπλέον, η αναφορά Μπλίνκεν στα ελληνοτουρκικά και τις διερευνητικές επαφές ερμηνεύεται από διπλωματικές πηγές ως πρόσθετο μήνυμα προς την Αγκυρα για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο – ένα μήνυμα με ιδιαίτερη αξία εν όψει και της αυριανής συζήτησης στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για την Τουρκία.

Καμία δημοσίευση για προβολή