Μεγάλη ανατροπή στην οικονομία με το “Σχέδιο Ανάκαμψης”. Η Αθήνα περιμένει το “πράσινο φως” από τις Βρυξέλλες για δέκα κρίσιμες παρεμβάσεις

Σχέδιο Ανάκαμψης Βρυξέλλες

Ενα παράλληλο «κυβερνητικό πρόγραμμα»  που περιλαμβάνει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς κυβερνητικής δραστηριότητας και κινείται σε τέσσερις άξονες, προκύπτει μέσα από το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Το σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση και τώρα αναμένει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες, συνιστά μια μεγάλη ανατροπή σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίον μέχρι σήμερα δομούσε η Ελλάδα τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Το σχέδιο, που αριθμεί συνολικά 2.400 σελίδες, διαμορφώθηκε με βάση και την Eκθεση Πισσαρίδη υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Καθοριστικό ρόλο στη σύνταξή του διαδραμάτισαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, οι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, Α. Σκέρτσος και Αλ. Πατέλης, καθώς και oι Δημ. Σκάλκος, γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, και Μιχ. Αργυρού, πρόεδρος ΣΟΕ.

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει τις εξής δέκα παρεμβάσεις:

• Μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο φιλικό προς το περιβάλλον, με την απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης για ΑΠΕ.

• Ενίσχυση των υποδομών προστασίας από τις φυσικές καταστροφές με την κατασκευή περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων Πολιτικής Προστασίας και στις 13 περιφέρειες της χώρας.

• Συνδεσιμότητα για πολίτες, επιχειρήσεις και κράτος. Το έργο θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση υποδομής οπτικών ινών σε κτίρια, αλλά και τη σύνδεση νησιών μέσω σύγχρονων υποβρύχιων καλωδίων.

• Ψηφιακό μετασχηματισμό, με βασικό στόχο τη διαλειτουργικότητα συστημάτων και την αλληλοσυσχέτιση των δεδομένων που συλλέγει, διαχειρίζεται και συντηρεί το κράτος. Αλλά και φορολογικά κίνητρα για την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων μέσω υπεραποσβέσεων δαπανών (έως και 200%).

• Αύξηση των θέσεων εργασίας και προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας με επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού και με την ευκαιρία απόκτησης εργασιακής εμπειρίας μέσω πρακτικής πλήρους απασχόλησης επί πληρωμή.

• Ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών Υγείας, με ανάπτυξη της τηλεϊατρικής, του εθνικού αποθέματος ιατρικού εξοπλισμού και ενός συστήματος κλινικών πληροφοριών για την υποστήριξη ασθενών με ογκολογικά και κακοήθη αιματολογικά νοσήματα.

Τα κοινωνικά επιδόματα και η Δικαιοσύνη

• Εξορθολογισμό και ενίσχυση των κοινωνικών επιδομάτων. Προκειμένου να υπάρχει καλύτερος έλεγχος, η καταβολή θα γίνεται μέσω προπληρωμένων καρτών, ενώ θα αυτοματοποιηθεί ο έλεγχος για όσους ζουν εκτός χώρας.

• Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος Δικαιοσύνης με την εισαγωγή ψηφιακών εργαλείων και την κατάρτιση δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων σχετικά με την οργάνωση διαχείρισης υποθέσεων.

• Προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά και ανάδειξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα ως ολοκληρωμένου αναπτυξιακού μοχλού των τοπικών κοινωνιών.

• Χρηματοδοτικά εργαλεία για ιδιωτικές επενδύσεις με έμφαση, μεταξύ άλλων, στους τομείς των πράσινων και ψηφιακών τεχνολογιών

Καμία δημοσίευση για προβολή