Το σχέδιο αποτροπής νέας προσφυγικής κρίσης: Η οχύρωση του Εβρου και η συμφωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν – Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Μητσοτάκης Ερντογάν

Με διπλό σχέδιο, αφενός με την «οχύρωση» του Εβρου και αφετέρου με την συμφωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν να μην επιτραπεί νέα μεταναστευτική κρίση, η κυβέρνηση θωρακίζει τα σύνορα έναντι πιθανού κύματος προσφύγων από το Αφγανιστάν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην  ημίωρη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το βράδυ με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι τα ελληνικά σύνορα θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα.

Tι συζήτησαν Μητσοτάκης – Ερντογάν

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επικοινωνία έγινε σε θετικό κλίμα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να αποτραπεί νέα προσφυγική κρίση και επεσήμαναν ότι πρέπει να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν ότι Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση σε ό,τι αφορά νέες προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν.

Tην Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της ΕΕ και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της ΕΕ και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία.

“Συναντίληψη” με την Τουρκία για το Αφγανιστάν

Για το Αφγανιστάν και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο προσφυγικό υπάρχει συναντίληψη με την Τουρκία, αλλά η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στο 2015, υπογράμμισε το Σάββατο το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στη χθεσινή επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ήταν πρωτοβουλία Μητσοτάκη, αλλά εξ όσων αντιλαμβάνεται υπήρχε και στις σκέψεις της απέναντι πλευράς.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, εξήγησε, έχει παράπλευρη συνέπεια, με ενδεχόμενες μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές και προς την περιοχή μας: «Έγινε συζήτηση σε καλό κλίμα… Υπάρχει συναντίληψη της όλης κατάστασης και έγιναν καθαρές εξηγήσεις από ελληνικούς πλευράς, δηλαδή να στηρίξουμε τις χώρες κοντά στο Αφγανιστάν για να επιστέψουν οι άνθρωποι στις εστίες τους όταν βελτιωθεί η κατάσταση».

«Ούτε η Τουρκιά επιθυμεί ροές, αλλά είναι ξεκάθαρο και ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα, έχει θωρακίσει τα σύνορά της και δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε σκηνές ‘15 και να γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι, άλλο ο ανθρωπισμός» επισήμανε ο Γιάννης Οικονόμου.

Η επιχείρηση “οχύρωσης” του Εβρου

Την ίδια ώρα, σε επιχειρησιακό επίπεδο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα έργα για την οχύρωση των συνόρων, ενώ τις επόμενες μέρες δεν αποκλείεται κατά πληροφορίες να μεταβεί στον Εβρο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η ολοκλήρωση του φράχτη στον Εβρο προχωρά με γοργούς ρυθμούς και ήδη τα πρώτα 27 χιλιόμετρα είναι έτοιμα. Η ενίσχυση των συνόρων συνεχίζεται, με τον Στρατό Ξηράς να τοποθετεί πλέγμα κονσερτίνα, καθώς και άλλα εμπόδια σε διάφορα περάσματα τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Παράλληλα, στα σύνορα θα υπάρχει και ηλεκτρονική επιτήρηση, που θα επεκτείνεται σε μήκος 115 χιλιομέτρων.

Μετά την κρίση του 2020, άλλωστε, στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στον Έβρο, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιστρατεύσει ένα πακέτο νέων συστημάτων τεχνολογίας, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος μεταναστών και προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Νέα ψηφιακά εμπόδια και ηχητικό κανόνι στα σύνορα

Πέραν του σιδερένιου φράχτη στον Έβρο, έχουν δοκιμαστεί και νέα ψηφιακά εμπόδια κατά μήκος των 200 χιλιομέτρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Νέοι πύργοι παρακολούθησης με κάμερες μεγάλης εμβέλειας, νυχτερινής όρασης και πολλαπλών αισθητήρων έχουν εγκατασταθεί στα σύνορα της χώρας. Τα δεδομένα που συλλέγονται εκεί αποστέλλονται σε κέντρα ελέγχου, προκειμένου να ειδοποιούν για ύποπτες μεταναστευτικές κινήσεις με τη βοήθεια ανάλυσης τεχνητής νοημοσύνης.

Επιπλέον η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει πλέον και θωρακισμένο όχημα, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ηχητικό κανόνι. Παρότι έχει μέγεθος όσο μια μικρή συσκευή τηλεόρασης, το «ηχητικό κανόνι» μπορεί να φτάσει σε ηχητική ένταση εκείνη μιας μηχανής αεροπλάνου.

Η επέκταση του μεταλλικού φράχτη

Οπως μετέδωσε το OPEN, μετά τις Καστανιές διακρίνεται ξεκάθαρα η επέκταση του μεταλλικού φράχτη. Υπενθυμίζεται πως ο ρόλος του είναι αμυντικός και αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα (χάλυβας) 5 μέτρων. Το πάνω μέρος του φράχτη (1,25 μ.) είναι λεία λαμαρίνα με αντι-αναρριχητική λειτουργία και προεξοχές με αγκαθωτή κονσερτίνα. Το κιγκλίδωμα στηρίζεται σε πασσάλους που θεμελιώνονται σε 6 μέτρα βάθος, καθώς οι περιοχές παρουσιάζουν πλημμυρικά φαινόμενα.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή