To σχέδιο Ερντογάν να μετατρέψει την Τουρκία σε «πολεμική μηχανή» – Τα drones ΤΒ2, ο ρόλος του γαμπρού Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ και οι επεμβατικές βλέψεις της Αγκυρας

Μπαϊρακτάρ drones

Ο διάσημος γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν είναι ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ – άνθρωπος που ως υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας ταυτίστηκε με την κατάρρευση της χώρας, την εξαύλωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, αλλά και με παγκόσμια σκάνδαλα όπως αυτό της Halkbank.

  • Στο προεδρικό παλάτι της Τουρκίας υπάρχει και έτερος γαμπρός, ο οποίος εσχάτως ανεβαίνει κατακόρυφα θέσεις στα διεθνή πρωτοσέλιδα: Είναι ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, είναι παντρεμένος με την μικρότερη κόρη του Ερντογάν, και είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τα περίφημα τουρκικά drones TB2 της εταιρίας Baykar.

Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ: Ο γαμπρός πίσω από τα drones TB2

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Μπαϊρακτάρ δεν είναι απλώς ένας κληρονόμος-επιχειρηματίας που «πάντρεψε» την βιομηχανία του πατέρα του, την Baykar, με το προεδρικό παλάτι. Είναι ο «εγκέφαλος» και «σημαιοφόρος» («σημαιοφόρος» άλλωστε σημαίνει και το όνομά του) πίσω από το πρόγραμμα της ανάδειξης της Τουρκίας σε κορυφαία παραγωγό μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) που φέρουν όπλα.

Και, κυρίως, είναι εκείνος που μοιράζεται και τροφοδοτεί το μεγάλο όραμα του Ταγίπ Ερντογάν να μετατραπεί η Τουρκία σε παγκόσμια, ισχυρή “πολεμική μηχανή” και δύναμη , με δική της παραγωγή όπλων.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι πέρσι, ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ συνέβαλε στο να αλλάξει η τροπή συγκρούσεων στη Λιβύη και στο Αζερμπαϊτζάν, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα του. Τα περίφημα drones ΤΒ2 της εταιρείας Baykar χρησιμοποιήθηκαν από τις κυβερνήσεις της Τρίπολης και του Μπακού, συμμάχων της Αγκυρας και, σε μεγάλο βαθμό, έκριναν την στρατιωτική έκβαση τόσο του εμφυλίου στην Λιβύη όσο και της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Απόφοιτος του ΜΙΤ, ο 41χρονος Μπαϊρακτάρ ενστερνίζεται το δόγμα και τον στόχο του πεθερού του να εξελιχθεί η Τουρκία σε αυτάρκη χώρα σε πολεμική παραγωγή.

Ο Ερντογάν οραματίζεται την Τουρκία ως επεμβατική δύναμη

Πρόκειται για την στρατηγική του Ερντογάν που αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης και συνεχούς προσπάθειας για ανάπτυξη μιας αμυντικής βιομηχανίας που θα μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τα ξένα οπλικά συστήματα.  Και ταυτόχρονα θα υποστηρίξει, με στρατιωτική τεχνολογία, την  επεμβατική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν διαφημίζοντας την «τουρκική πολεμική μηχανή», επτά αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας βρίσκονται ήδη ανάμεσα στις 100 μεγαλύτερες του κόσμου. Ο δε Μπαϊρακτάρ υποστηρίζει ότι το 93% των εξαρτημάτων των πολεμικών drones κατασκευάζονται στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την Ραλούκα Τσερνατόνι, αναλυτή του Carnegie Europe, «η Τουρκία μετατρέπεται σε μια αναδυόμενη δύναμη στην τεχνολογία drones, Και δυνητικά θα μπορούσε να καταστεί ηγέτιδα της» .

Το πειραματικό μαχητικό αεροσκάφος TF-X

Εκτός από τα drones, τούρκοι μηχανικοί στις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας προσπαθούν αυτή την περίοδο να αναπτύξουν μηχανές για τανκς, καθώς και το πειραματικό μαχητικό αεροσκάφος TF-X. Το τελευταίο είναι ένα δαπανηρό εγχείρημα χωρίς καμία εγγύηση γρήγορης επιτυχίας.

Ωστόσο, ο  Ερντογάν παραμένει πιστός στο όραμά του. Και με την συνδρομή του γαμπρού Μπαϊρακτάρ κατάφερε κι έναν παράπλευρο πολιτικό στόχο: Περιόρισε κατά πολύ την επιρροή των στρατηγών στις αμυντικές αγορές, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τον έλεγχο της υπηρεσίας για τις αμυντικές προμήθειες και συνδέοντάς την με επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούν δεσμούς με την κυβέρνηση.

Ηταν μια αλλαγή που πέρσι αύξησε τις τουρκικές στρατιωτικές εξαγωγές στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, με αιχμή τα τανκς και τα πλοία. Και ήταν επίσης μια αλλαγή ιδιαίτερα κερδοφόρος και για την εταιρία του Μπαϊρακτάρ, καθώς πλην των άλλων στην Τουρκία του Ερντογάν ο έλεγχος της εξουσίας και της οικονομικής ισχύος παραμένει υπόθεση βαθιά οικογενειακή…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή