Το σχέδιο για την επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών: Τα σενάρια για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους ένστολους – Επιδημιολογική βόμβα οι 19.416 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοι

Οι δημόσιοι υπάλληλοι «πρώτης γραμμής» αλλά και συγκεκριμένες κατηγορίες ενστόλων βρίσκονται στην αιχμή των σχεδίων για επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών που εξετάζει η κυβέρνηση – σχεδίων, που η τελική τους εφαρμογή θα εξαρτηθεί από το εάν, και σε ποιο βαθμό, θα αυξηθεί ο ρυθμός των εθελοντικών εμβολιασμών μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου.

Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών μέσα στον επόμενο μήνα κατά 1 εκατομμύριο. Στην κατεύθυνση αυτή έδειξε και ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος δηλώνοντας:

Σκέρτσος: Μας χωρίζουν 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί από το τείχος ανοσίας

«Το 54% της χώρας είναι πλήρως εμβολιασμένοι και το 67% του ενήλικου πληθυσμού, που έχει ήδη κάνει την πρώτη δόση ή θα την κάνει γρήγορα. Εαν υπολογίσουμε και τους πολίτες που έχουν νοσήσει που υπολογίζονται στο 1-1,5 εκατ., τότε από τον επιθυμητό στόχο του τείχους ανοσίας, ήτοι το 70% του συνολικού πληθυσμού, μας χωρίζει ένα εκατομμύριο νέοι εμβολιασμοί, που θέλουμε να πετύχουμε τον επόμενο μήνα».

Εάν έως τα μέσα Σεπτεμβρίου κριθεί ότι ο στόχος αυτός είναι ρεαλιστικός, με βάση τους έως τότε εθελοντικούς εμβολιασμούς, τότε πιθανώς δεν θα επεκταθεί – προσώρας τουλάχιστον – η υποχρεωτικότητα. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε θα υπάρξει απόφαση υποχρεωτικότητας και για άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, πάνω στο πλαίσιο που ήδη ισχύει για τους υγειονομικούς.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός των δημοσίων υπαλλήλων;

Ηδη χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έδειξε τον μοντέλο λέγοντας:

«Το κριτήριο που θα κρίνουν οι ειδικοί μετά το Σεπτέμβριο σε υπηρεσίες του δημοσίου, το κριτήριο για εμβολιασμό, είναι το θέμα της επαφής και της διακινδύνευσης από την επαφή αυτή. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου π.χ .σε συγκεκριμένα σημεία οπού υπάρχει επαφή με παρά πολλούς ανθρώπους και υπάρχει καθημερινή συνεχής και τακτική επικοινωνία, ευρύτερα αυτό που θα λέγαμε front desk».

«Και στο δημόσιο πρέπει και θέλουμε να γυρίσουμε σε κανονικότητα λειτουργίας αξιοποιώντας την τηλεργασία οπού χρειάζεται, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία η παροχή υπηρεσίας να επανέλθει σε επίπεδα κανονικής λειτουργίας.  Είναι κάτι που προφανώς θα αξιολογηθεί», τόνισε.

Ο υπουργός Εσωτερικών άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και στον ιδιωτικό τομέα, αναφερόμενος επίσης σε κλάδους με πολύ μεγάλη επαφή με ανθρώπους, άρα μεγάλο συγχρωτισμό, όπως η εστίαση και τμήματα του λιανικού εμπορίου.

«Το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας είναι πάντα στο τραπέζι», δήλωσε από την πλευρά του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημειώνοντας ότι θα αξιολογηθεί από τον ρυθμό εμβολιασμών το τι ακριβώς θα γίνει.

Τα σενάρια για τους ένστολους

Ερωτώμενος για το εάν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα καλύψει και τους ένστολους, ο κ. Οικονόμου είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια σχετική απόφαση και δεν πρέπει να υπάρξει σύγχυση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, την κυβέρνηση απασχολούν έντονα τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ενστόλων, που επίσης έρχονται σε επαφή με πολλούς πολίτες.

Στο Λιμενικό Σώμα έχει εμβολιαστεί μόνον το 65% των υπηρετούντων, ενώ ακόμη πιο χαμηλό είναι το ποσοστό εμβολιασμού στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ σε Αττική και Θεσσαλονίκη (περίπου 54%).

Με αυτά τα δεδομένα, στο κυβερνητικό επιτελείο συζητείται έντονα η επέκταση της υποχρεωτικότητας ειδικά σε δυνάμεις που έχουν έντονη καθημερινή δραστηριότητα στο πεδίο, όπως η Αμεση Δράση και η Ομάδα Δίας.

Σε πρώτο χρόνο, πάντως, άπαντες αναμένουν τι θα αποδώσει το εγχείρημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε ποιον βαθμό οι αναστολές εργασίας όσων αρνηθούν και πάλι να εμβολιαστούν θα πιέσει την λειτουργία του ΕΣΥ.

Επιδημιολογική βόμβα οι 19.416 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, σήμερα εξακολουθούν να είναι ανεμβολίαστοι 19.416 οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία 2.248 εργαζόμενοι στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τα νοσοκομεία, το 90% των γιατρών είναι εμβολιασμένο με μια ή δύο δόσεις ή έχει πιστοποιητικό νόσησης.

Στους νοσηλευτές, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 78% και στους διοικητικούς υπαλλήλους σε 79%, ενώ στα λοιπά στελέχη στο 74%.

Καμία δημοσίευση για προβολή