Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – τραπεζιτών για το Σχέδιο “Ηρακλής” και τις “τσουχτερές” τραπεζικές χρεώσεις

 

Το σχέδιο «Ηρακλής» θα είναι το κυρίως μενού στο τραπέζι της συνάντησης που θα έχουν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών. Η συνάντηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερη κρίσιμη, μετά την έγκριση του σχεδίου από την Κομισιόν. Σκοπός του σχεδίου «Ηρακλής» είναι να καθαρίσει τους τραπεζικούς ισολογισμούς από τα κόκκινα δάνεια

Ζητούμενο είναι ο εφαρμοστικός νόμος που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη του μήνα να ικανοποιεί τόσο τις τράπεζες όσο και τις εποπτικές Αρχές, λαμβάνοντας έγκριση στην πράξη και από τις δύο πλευρές.

Ο SSM έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο «Ηρακλή», καθώς επιθυμεί οι ελληνικές τράπεζες να ξεφορτωθούν το συντομότερο δυνατόν όσο περισσότερα «κόκκινα» δάνεια μπορούν.

Στο νέο νόμο που θα θεσμοθετήσει η κυβέρνηση, οι τράπεζες θα προστατεύονται μέσω ενός σχήματος εγγυοδοσίας μέρους των κόκκινων δανείων τους , γνωστού ως Asset Protection Scheme – APS.

Οι τράπεζες συνεχίζουν την προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), που συνεχίζει να παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση τους εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Η προσπάθεια αυτή – όπως χαρακτηριστικά έχει επισημάνει στο παρελθόν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) για τη Διαχείριση Θεόδωρος Καλαντώνης – είναι «θηριώδης» και έχει οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα, καθώς από τα 107,2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2016 έχουν υποχωρήσει στα περίπου 75 δισ. ευρώ στα μέσα του 2019.

Οι αυξημένες χρεώσεις των τραπεζών στις συναλλαγές

Οι αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν χρεώσεις των τραπεζών στις συναλλαγές, ηλεκτρονικές και μη, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα (23/10) του Euro2day.gr (Αναστασία Παπαϊωάνου) να συζητηθεί επίσης στο ραντεβού με τον πρωθυπουργό που θα έχουν οι CEO των ελληνικών τραπεζών.

Στην σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συμμετέχει και ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Το ζήτημα των χρεώσεων στις απλές τραπεζικές συναλλαγές έχει εγείρει έντονες αντιδράσεις, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο και εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους επικεφαλής των τραπεζών να μετριάσουν την επιθετική τιμολογιακή πολιτική.

Από την πλευρά τους, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών υποστηρίζουν ότι οι χρεώσεις, οι οποίες έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τον προηγούμενο Ιούλιο, δεν απέχουν ιδιαίτερα από τις αντίστοιχες που εφαρμόσουν οι τράπεζες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν τα έσοδά τους, καθώς απώτερος στόχος είναι η διατήρηση της κερδοφορίας τους και η αύξηση των χρεώσεων συμβάλλει και προς αυτή την στρατηγική κατεύθυνση.

Αιχμές για τις τραπεζικές χρεώσεις από τον Άδωνι Γεωργιάδη

Αιχμές για το θέμα άφησε εχθές στην ομιλία του σε τραπεζικό συνέδριο ο αρμόδιος υπουργός για θέματα ρύθμισης αγοράς Αδ. Γεωργιάδης. Κάλεσε τις τράπεζες να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι υπάρχει θετική κυβερνητική διάθεση για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως για παράδειγμα την προστασία της υπογραφής των στελεχών από ποινικές διώξεις, αλλά και στήριξη στην αντιμετώπιση εταιρικών προβληματικών δανείων και σύστησε στους επικεφαλής των πιστωτικών ιδρυμάτων να έχουν κι εκείνοι από την πλευρά τους «ευήκοα ώτα προς την κοινωνία». Μάλιστα, ανέφερε ότι για παράδειγμα στις χρεώσεις των τραπεζικών συναλλαγών που πραγματοποιούν οι πολίτες «υπάρχει η αίσθηση ότι έχετε (σ.σ. οι τράπεζες) συνεννοηθεί μεταξύ σας».

Υπενθυμίζεται ότι: Οι χρεώσεις που έχουν οι τράπεζες για ανάληψη μετρητών μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ διαμορφώνονται από 2,5 έως και 3 ευρώ. Για την πληρωμή λογαριασμών Κοινής Ωφέλειας μέσω e-banking το κόστος ανέρχεται σε 0,60 ευρώ ανά συναλλαγή, για έκδοση PIN σε χρωστική ή πιστωτική κάρτα, εφόσον το αίτημα γίνει στο κατάστημα, η χρέωση διαμορφώνεται στα 5 ευρώ, ενώ τα ποσά κυμαίνονται στα 20 με 30 ευρώ για ανάκληση και σφράγιση επιταγής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή