Το σχέδιο στήριξης για την εστίαση και τον τουρισμό – Τα τέσσερα μέτρα Μητσοτάκη και τα (ισχυρά) σενάρια για ενιαίο ΦΠΑ και νέο, στοχευμένο ΕΣΠΑ

Εστίαση τουρισμός
A man sits next to piled up chairs outside a closed restaurant at Peraia beach as Greece begins a gradual easing of the nationwide lockdown due to the spread of the coronavirus disease (COVID-19), in Thessaloniki, Greece, May 5, 2020. REUTERS/Murad Sezer

«Η κυβέρνηση στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα. Τη στήριζε πριν χτυπήσει η πανδημία, τη στηρίζει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα τη στηρίξει και όταν με το καλό αφήσουμε πίσω μας την πανδημία. Η εστίαση είναι ένας κρίσιμος κλάδος και ως προς την απασχόληση και ως προς την ανταγωνιστικότητα και ως προς την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, διότι συνδέεται άμεσα με το τουριστικό μας προϊόν». Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εστίασης και του τουρισμού.

Είναι σαφές από το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το οικονομικό επιτελείο έχει πάρει εντολή να εξαντλήσει τα περιθώρια του προϋπολογισμού αλλά και να διεκδικήσει όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να στηριχθούν οι κρίσιμοι τομείς για την οικονομία, ο τουρισμός και η εστίαση.

Λελογισμένα και στοχευμένα τα επόμενα μέτρα στήριξης

Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να κρυφτεί «πίσω από το δάκτυλο του» ούτε προχώρησε σε μοίρασμα υποσχέσεων που δεν θα μπορούσαν υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες να υλοποιηθούν. Έτσι αναγνώρισε ότι τόσο στον τουρισμό όσο και στην εστίαση υπάρχει πρόβλημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο κλάδος  της εστίασης «χτυπήθηκε» περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον από την πανδημία, αφού ο τζίρος από 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019 έφθασε τα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, δηλαδή παρουσίασε μείωση κατά 35%.

Ορίζοντας αυτός το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός έδειξε χθες και πως προτίθεται να κινηθεί η κυβέρνηση στον επόμενο κύκλο στήριξης της οικονομίας απέναντι στο σοκ της πανδημίας: Μέτρα ανακούφισης θα υπάρξουν, αλλά θα είναι λελογισμένα και θα ρίχνουν το βάρος στην στήριξη των υγιών επιχειρήσεων.

Τα τέσσερα μέτρα Μητσοτάκη

Ως εκ τούτου και παρά τα αντιθέτως λεγόμενα ακόμη και από παράγοντες του οικονομικού επιτελείου για «ανύπαρκτα περιθώρια επιπλέον ενίσχυσης της εστίασης», ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε χθες κατά την συνάντησή του με επιχειρηματίες της εστίασης, μια πρώτη δέσμη τεσσάρων μέτρων που θα ενισχύσουν τον κλάδο και θα περιορίσουν ως ένα βαθμό τις απώλειες:

  • Διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματα». Προφανώς αυτό σημαίνει ότι και τον Μάρτιο τα καταστήματα της εστίασης δεν θα είναι ανοικτά σε πλήρη λειτουργία, παρά μόνον για take away.
  • Το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία.
  • Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021. Θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και το Δεκέμβριο.
  • Το κράτος θα καλύψει τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη.

Mόνιμες οι μειώσεις φόρων και εισφορών

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε  ότι λόγω της πανδημίας θα υπάρξει μείωση του ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη της τάξης του 9-10%, αλλά παρά ταύτα είπε στους επιχειρηματίες ότι «οι μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα είναι μόνιμες. Δεν θα επιστρέψουμε μετά την πανδημία σε αυξημένο φόρο εισοδήματος ούτε πρόκειται να αυξηθούν και πάλι οι εργοδοτικές εισφορές.

Η πρόθεσή μας είναι τις εργοδοτικές εισφορές να δούμε πως μπορούμε να τις μειώσουμε κι άλλο, γιατί γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή προσθέτουν σημαντικό κόστος ειδικά σε κλάδους οι οποίοι είναι εντάσεως εργασίας».

Ισχυρό σενάριο για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ

Το οικονομικό επιτελείο και ειδικότερα οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, που συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης στην συνάντηση, βλέπουν με θετικό μάτι προτάσεις που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης όπως η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.

Η πρόταση διατυπώθηκε από τον γνωστό σεφ και ιδιοκτήτη εστιατορίου Λευτέρη Λαζάρου ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι « είναι αναγκαίος ένας ενιαίος Φ.Π.Α., για να μπορέσει να λειτουργήσει και ο πρωτογενής τομέας και με εμάς και με τον τουρισμό».

Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να υπάρξουν ελκυστικά τουριστικά πακέτα το ερχόμενο καλοκαίρι ώστε να αντιμετωπισθεί ο ανταγωνισμός από άλλες μεσογειακές χώρες.

Νέο ΕΣΠΑ για την εστίαση και τον τουρισμό;

Επίσης  η πρόταση για ένα νέο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για την ενίσχυση του τουρισμού και της εστίασης βρίσκει ευήκοα ώτα, καθώς ακουμπά στο μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Οπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης “δουλεύουμε πάνω σε αυτό, να φτιάξουμε και ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για την εστίαση μέσω του ΕΣΠΑ, ώστε την ώρα που η οικονομία μας και η πανδημία θα επιτρέψει την επανεκκίνηση να είμαστε έτοιμοι για να δώσουμε και μία επιπλέον ανάσα ρευστότητας μέσω αυτού του εργαλείου σε επιχειρήσεις εστίασης».

Καμία δημοσίευση για προβολή