Ποιά είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για τις ασφαλιστικές εισφορές – Οι αλλαγές και οι μειώσεις

Μετά το καλοκαίρι αναμένεται να θεσπιστούν οι πρώτες αλλαγές στο καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών.

Οι αλλαγές θα αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, μειώσεις οι οποίες θα ισχύσουν από το 2020, όχι στο κομμάτι των εισφορών κύριας σύνταξης (20%), αλλά εκείνων που αφορούν την ανεργία, το επικουρικό και την υγεία.

Συγκεκριμένα τα σενάριο που κερδίζουν έδαφος στην κυβέρνηση, είναι:
  • Να αποφευχθούν σε πρώτη φάση οι οριζόντιες μειώσεις στις εισφορές κύριας σύνταξης (ή να αφορούν πιλοτικά ορισμένες κατηγορίες),
  • Να “τρέξουν” παραμετρικές μειώσεις σε άλλες εισφορές των μισθωτών πλην εκείνων της κύριας ασφάλισης,
  • Η επίσπευση κατά τρία χρόνια της ήδη ψηφισμένης – για το 2022 – μείωσης κατά 0,5% των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης – κατά 0,25% για τους εργοδότες και κατά 0,25% για τους εργαζομένους -,
  • Η μείωση 0,5%-1% των εισφορών υπέρ του ΟΑΕΔ,
  • Ενδεχοµένως η ελάττωση κατά αντίστοιχο ποσοστό των κρατήσεων υπέρ του ΕΟΠΥΥ ή ακόµα και
  • Η κατάργηση των εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες, ιδίως της βιομηχανίας, για την κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου.

Όπως προκύπτει από πληροφοίες, η εξαγγελία της κυβέρνησης για μείωση των εισφορών κύριας σύνταξης – ΕΦΚΑ – από το 20% στο 5% σε ορίζοντα 4ετίας, βρίσκεται, προς ώρας, στο στάδιο της βαθιάς επεξεργασίας, με την πιθανότητα για μη άμεση εφαρμογή τους, μέσα στο 2020 και μη οριζόντια, αλλά μόνο για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Οι συνέπειες από τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Το υπουργείο Οικονομικών έχει στα χέρια του τις εκτιμήσεις σε σχέση με τις συνέπειες μιας τέτοιας σταδιακής προσαρμογής των κρατήσεων κύριας ασφάλισης, τόσο στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και του κράτους, όσο και στο επίπεδο των μελλοντικών συντάξεων.

[more]

Μια τέτοια παρέμβαση μπορεί να οδηγήσει τον ΕΦΚΑ στη δημιουργία “χρηματοδοτικού κενού”, καθώς άμεσα θα μειωθούν τα έσοδά του, πριν τελικά ανακάμψουν. Τα “κενά” αυτά πρέπει να καλυφθούν, και μάλιστα τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει έλλειμμα – αντί για πλεόνασμα που προβλέπει ο Προϋπολογισμός που ψήφισε για φέτος – στον εν λόγω φορέα.

Παράλληλα, εφιστούν την προσοχή στον κίνδυνο πως ενδεχόμενες μειώσεις στις καταβλητέες εισφορές των μισθωτών αντικειµενικά –αν δεν συνοδευτούν από άλλες παρεμβάσεις, όπως αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης ή γενικώς αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων – ανοίγουν τον δρόµο για διορθώσεις και στις μελλοντικές νέες κύριες συντάξεις.

Τρόποι αντιμετώπισης της απόφασης του ΣτΕ για το Νόμο Κατρούγκαλου

Τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις στο ασφαλιστικό θα καθορίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά την εκκρεμή απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου.

Και αυτό γιατί θα είναι διαφορετικό το θεσμικό και δημοσιονομικό πεδίο στο οποίο θα μπορεί να κινηθεί η κυβέρνηση στην περίπτωση που ο Νόμος Κατρούγκαλου κριθεί συνταγματικός και διαφορετικό αν κριθεί αντισυνταγματικός.

Στην πρώτη περίπτωση, θα προκύψει για το Δημόσιο υποχρέωση καταβολής αναδρομικών στους παλιούς συνταξιούχους ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Στη δεύτερη περίπτωση, προκύπτει κόστος αναδρομικών 10 δισ. ευρώ και πάνω, ενώ θα πρέπει να θεσπιστεί ένας νέος ασφαλιστικός νόμος.

[/more]

Ειδικότερα, με την απόφαση καθορίστηκαν τα εξής:

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή