Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας για τα κόκκινα δάνεια σχολιάζει η Deutsche Bank

Το σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων σχολιάζει η Deutsche Bank, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τρία σημεία που χρίζουν περαιτέρω εξηγήσεων.

Η γερμανική τράπεζα αναφέρει σε σημείωμα της ότι το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας αποτελεί μια θετική πρωτοβουλία, ωστόσο επισημαίνει ότι μένουν να απαντηθούν τρία ερωτήματα σχετικά με την κεφαλαιακή δομή και αποτίμηση, τα οποία είναι τα εξής:

α) Η τιμή μεταφοράς. Το επίπεδο στο οποίο το ενεργητικό τελικά θα μεταφερθεί είναι καθοριστικό, καθώς θα επηρεάσει το κόστος των ομολόγων υψηλής εξασφάλισης και τη βιωσιμότητα ου Οχήματος Ειδικού Σκοπού. Η τράπεζα υποθέτει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να ανακτηθούν.

β) Η κεφαλαιακή διάρθρωση του Οχήματος Ειδικού Σκοπού: Η κατανομή μεταξύ senior (υψηλής εξασφάλισης), mezzanine και junior ομολόγων θα επηρεάσει επίσης τη βιωσιμότητα του οχήματος. «Αν και οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις θα προσέφεραν στήριγμα στο όχημα, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των mezzanine ομολόγων, τόσο πιο βιώσιμo θα είναι το SPV» σημειώνει.

γ) Ο κεφαλαιακός αντίκτυπος στις τράπεζες: Η Deutsche Bank σημειώνει ότι ο αντίκτυπος στα κεφάλαια της τάξης των 300 μ.β που υπολογίζει η Τράπεζα της Ελλαδας μπορεί να αφήσει μερικές από τις τράπεζες σε σχετικά ασθενέστερη θέση. Τράπεζες με υψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες όπως η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα βρίσκονται σε καλύτερη θέση.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ