Το σενάριο της φρίκης: Πως θα έμοιαζε ο πυρηνικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το “Σχέδιο Α” (Βίντεο)

Πως θα έμοιαζε ο πυρηνικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Παρά το γεγονός ότι Ουάσινγκτον και Μόσχα συμφώνησαν χθες στη δημιουργία μιας νέας “κόκκινης γραμμής” για να αποφευχθεί ένα οδυνηρό πυρηνικό ατύχημα, η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, έφερε στο προσκήνιο την απειλή που συνιστά ένας παγκόσμιος πόλεμος. Με τη σύγχρονη τεχνολογία και τα πυρηνικά όπλα, κάποιοι αναρωτιούνται πώς θα έμοιαζε ένας νέος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον αποφάσισαν να αναπτύξουν αυτό το πιθανό σενάριο χρησιμοποιώντας «ανεξάρτητες εκτιμήσεις της τρέχουσας στάσης των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, τα σχέδια πυρηνικού πολέμου και τους στόχους πυρηνικών όπλων».

Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου έχει αυξηθεί δραματικά

Αυτό το έργο έχει ως κίνητρο την ανάγκη να τονιστούν οι δυνητικά καταστροφικές συνέπειες των σημερινών σχεδίων πυρηνικού πολέμου των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν εγκαταλείψει τις μακροχρόνιες συνθήκες ελέγχου των πυρηνικών όπλων, άρχισαν να αναπτύσσουν νέα είδη πυρηνικών όπλων και διεύρυναν τις δυνατότητες υπό τις οποίες ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα.

Το οπτικοακουστικό σενάριο ονομάζεται « Σχέδιο Α» και δείχνει πόσο καταστροφικός θα ήταν ένας πυρηνικός πόλεμος.

Στο βίντεο διάρκειας τεσσάρων λεπτών, οι επιστήμονες αναπαράγουν ένα σενάριο όπου η Ρωσία προσπαθεί να πολεμήσει τα μέλη του ΝΑΤΟ. Στην αρχή, ο πόλεμος είναι μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης και της Ρωσίας, αλλά μόλις βομβαρδιστούν όλες οι μεγάλες πόλεις, ο πόλεμος στρέφεται μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Η προσομοίωση προϋποθέτει ότι η Ρωσία θα στόχευε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ και δεν υπάρχουν προειδοποιήσεις για απειλή βόμβας σε αυτές τις μεγάλες πόλεις. Στην πραγματικότητα, οι πολίτες θα γνώριζαν εκ των προτέρων εάν ένα πυρηνικό όπλο θα μπορούσε να πυροδοτηθεί, δίνοντας αρκετό χρόνο για να αναζητήσουν καταφύγιο.

3,1 εκατομμύρια θάνατοι σε 45 λεπτά

Συνολικά, σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ, η προσομοίωση λέει ότι συνολικά 90 εκατομμύρια άνθρωποι θα σκοτωθούν εντός των πρώτων λίγων ωρών της σύγκρουσης και ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τους θανάτους από πυρηνικές επιπτώσεις ή άλλες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Αλλά προτού υποθέσετε ότι αυτή είναι η μοίρα του κόσμου, η πιθανότητα ενός πυρηνικού παγκόσμιου πολέμου είναι μάλλον απίθανη. Ακόμη και ένας πυρηνικός πόλεμος μικρής κλίμακας μεταξύ δύο μικρότερων χωρών θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τον υπόλοιπο πλανήτη. Επιπλέον, υπάρχουν νομικά δεσμευτικές συμβάσεις μεταξύ χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, που εμποδίζουν την εκδήλωση πυρηνικού πολέμου.

 

Οι προκύπτοντες άμεσοι θάνατοι και απώλειες που θα προέκυπταν σε κάθε φάση της σύγκρουσης καθορίζονται χρησιμοποιώντας δεδομένα από το NUKEMAP . Όλες οι εκτιμήσεις θνησιμότητας περιορίζονται σε οξείς θανάτους από πυρηνικές εκρήξεις και θα αυξηθούν σημαντικά από τους θανάτους που προκύπτουν από πυρηνικές επιπτώσεις και άλλες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Η προσομοίωση αναπτύχθηκε από τους Alex Wellerstein , Tamara Patton , Moritz Kütt και Alex Glaser με τη βοήθεια των Bruce Blair , Sharon Weiner και Zia Mian . Ο ήχος είναι του Jeff Snyder .

Καμία δημοσίευση για προβολή