Το σκληρό παιχνίδι Πούτιν με την ενεργειακή κρίση: Ποια είναι τα δύο ανταλλάγματα που ζητά η Μόσχα για να «σώσει» την Ευρώπη

Στην συνέντευξη που έδωσε αυτή την εβδομάδα στο CNBC ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε περίπου ως ο… εν αναμονή σωτήρας της Ευρώπης: Εκανε επίδειξη αλτρουισμού και αλληλεγγύης, δήλωσε πρόθυμος να ανοίξει τις βάνες της Gazprom προς την διψασμένη για φυσικό αέριο Ευρωπαϊκή Ενωση και αρνήθηκε ότι η Μόσχα παίζει οικονομικά και γεωπολιτικά παιχνίδια με την ενέργεια.

Πούτιν: Δεν χρησιμοποιούμε το αέριο ως “όπλο”

Για την ακρίβεια, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να προμηθεύσει με επιπλέον φυσικό αέριο την Ευρώπη εάν χρειαστεί κι εάν της ζητηθεί και απέρριψε την ύπαρξη γεωπολιτικού και οικονομικού εκβιασμού πίσω από την ευρωπαϊκή κρίση λέγοντας ότι η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως «όπλο».

«Δεν χρησιμοποιούμε κανένα όπλο», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία εκπλήρωσε κανονικά τις συμβατικές της υποχρεώσεις και προμήθευσε φυσικό αέριο στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά, δε, την προοπτική αύξησης των ρωσικών προμηθειών προς την Ευρώπη για να αποσυμπιεστούν οι – οι εκρηκτικές πλέον – τιμές, ήταν κάτι περισσότερο από γενναιόδωρος: «Εάν μας ζητήσουν να αυξήσουμε τις ποσότητες είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Θα τις αυξήσουμε όσο μας ζητήσουν οι εταίροι μας. Δεν υφίσταται καμία απολύτως άρνηση από την πλευρά μας», δήλωσε και τονισε: «Τα αποθέματα της Ρωσίας είναι ανεξάντλητα και αυξάνουμε τις προμήθειες στην Ευρώπη, ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες, που είναι δύσκολες για εμάς».

Τα δύο ανταλλάγματα που ζητά ο Πούτιν

Η συνέχεια όμως της ίδια συνέντευξης επιβεβαιώνει πλήρως πως – είτε εν είδει εκβιασμού, είτε απλώς εν είδει realpolitik με τους όρους του πιο ισχυρού παίκτη – ο Πούτιν δεν σκοπεύει να ανοίξει άνευ όρων τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου πως την Ευρώπη. Και πως για να το κάνει ζητά, και θα διεκδικήσει μέχρι τέλους, πολύ συγκεκριμένα ανταλλάγματα.

Σύμφωνα με το Bloomberg αυτά τα ανταλλάγματα είναι πολύ συγκεκριμένα – τα εξής δύο:

  • Η επίσπευση της λειτουργίας του αγωγού NordStream 2 από την Ρωσία στην Γερμανία, χωρίς εγγυήσεις για την παράκαμψη της Ουκρανίας
  • Η δέσμευση της Ευρώπης σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου από την Ρωσία

Ο NordStream 2

Ως προς το πρώτο, ο ίδιος ο Πούτιν είχε υπονοήσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν πολύ «πιο οικονομικοί» τρόποι για να αποστέλλεται το αέριο της Gazprom στην Ευρώπη από αυτούς που ακολουθούνται σήμερα, υπονοώντας σαφώς ότι όσο δεν λειτουργεί ο NordStream2 η Μόσχα επιβαρύνεται με αυξημένο κόστος.

Ως προς το δεύτερο ο Πούτιν ήταν επίσης σαφή στην συνέντευξή του στο CNBC: Εγκάλεσε τους ευρωπαίους για «μετατόπιση ευθυνών» ως προς τα αίτια της ενεργειακής κρίσης , και επανέλαβε ότι το μεγάλο λάθος τους ήταν πως βασίστηκαν σε τροφοδοσία φυσικού αερίου από την βραχυπρόθεσμη χρηματιστηριακή αγορά, αντί να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

H δύσκολη ισορροπία με τις ΗΠΑ

Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια είναι εκείνα που μέχρι σήμερα απέφευγε η Ευρώπη για δύο λόγους: Αφενός για να έχει την δυνατότητα να αξιοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερους «παίκτες» στην ενεργειακή αγορά, και αφετέρου για να μην φορτίσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με τις ΗΠΑ που την εγκαλούν για υψηλή ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία.

Δοθέντος, ωστόσο, πως η Ευρώπη δεν έχει αυτοτελή ενεργειακή ασφάλεια και πως η πράσινη μετάβαση απέχει ακόμη πολύ, ο Πούτιν παραμένει αυτή τη στιγμή  ισχυρός παίκτης της υπόθεσης. Και δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη πιο ισχυρός στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή