Αφιέρωμα Spiegel: Σκιαγραφεί το προφίλ των αρχηγών ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα να μοιράσει «ένα ειδικό επίδομα στους συνταξιούχους» εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις Ευρωεκλογές καυτηριάζει σε σημερινό του δημοσίευμα το περιοδικό Spiegel επισημαίνοντας μάλιστα την υποτονική ανάπτυξη στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες που αντιμετώπισαν οικονομική κρίση αλλά και τις επικρίσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για τους διορισμούς φίλων σε υψηλές θέσεις στην κρατική μηχανή.

Το γερμανικό περιοδικό, σε ένα αφιέρωμα που παρουσιάζει το προφίλ των αρχηγών ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην Ελλάδα και φιλοξενεί δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνει ότι «η Ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με σαφώς χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, οι άλλες χώρες της ΕΕ που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης.

Η Ελλάδα δεν μπορεί ακόμη να πουλήσει τα κρατικά της ομόλογα σε ελκυστικές τιμές και παραμένει υπό των έλεγχο των δανειστών της, ενώ έχει το υψηλότερο χρέος (180% του ΑΕΠ) και την υψηλότερη ανεργία στην ευρωζώνη με ποσοστό 18%» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Spiegel.

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας «απέτυχε στην οικονομία, στο πεδίο που επηρεάζει περισσότερο από κάθε άλλο τις ζωές των Ελλήνων και γι’ αυτό το 80% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι η Ελλάδα κινείται στη λάθος κατεύθυνση».

Συμπληρώνει επιπλέον ότι «το βασικό πρόβλημα της χώρας δεν μπορεί να αποτυπωθεί μόνο με αριθμούς» γιατί παραλείπεται κάτι σημαντικό: «η ποιότητα των θεσμών και η υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων, δύο πεδία στα οποία ο κ. Τσίπρας απέτυχε παταγωδώς».

Η Ελλάδα πνίγεται στους φόρους

Το δημοσίευμα στέκεται ιδιαίτερα στη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη να μειώσει το στόχο για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, δέσμευση για την οποία, όπως γράφει το Spiegel, ορισμένοι τον κατηγορούν ότι δεν είναι ρεαλιστική.

Περισσότερα σε λέξεις

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της ΝΔ απευθύνεται στους Ευρωπαίους για να στείλει ένα σαφές μήνυμα: «Είναι πολύ απλά λάθος να αφήνουν την Ελλάδα να πνίγεται σε τόσο υψηλά πλεονάσματα. Η βασική ανησυχία των Ευρωπαίων είναι να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Αλλά αυτό δεν επιτυγχάνεται αν η Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμούς μόλις 1% το χρόνο».

Στο ίδιο πλαίσιο εξηγεί ότι το ζήτημα θα τεθεί αφού πρώτα διασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μέσα από ένα πρόγραμμα επενδύσεων και αληθινών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση των φόρων και της γραφειοκρατίας και στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Διορισμοί ημετέρων στο Δημόσιο 

Το Spiegel σημειώνει ότι τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας έχουν δεσμευτεί να δώσουν τέλος στη «μακρά παράδοση» της ευνοιοκρατίας και της τοποθέτησης ημετέρων στο Δημόσιο. Στο θέμα αυτό, ωστόσο, αναφέρει ότι «τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και οι υπουργοί του έχουν κατηγορηθεί κατ’ επανάληψη για την τοποθέτηση πολιτικών τους φίλων στις υψηλότερες θέσεις».

«Το αντισυστημικό κύμα πέρασε δίπλα από τη ΝΔ αλλά… αστόχησε»

Το Spiegel σημειώνει ότι το αντισυστημικό κύμα που έφερε στην εξουσία τον Αλέξη Τσίπρα και το «αριστερό λαϊκιστικό του κόμμα κατέστρεψε το παραδοσιακό κεντροαριστερό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, πέρασε δίπλα από τη Νέα Δημοκρατία αλλά… αστόχησε».

Το κείμενο φιλοξενεί δηλώσεις του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο ρεπορτάζ από τις πρόσφατες περιοδείες του σε Λέσβο, Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα από την εποχή της παρακμής στην εποχή της ελπίδας.

«Οι χώρες και οι κοινωνίες διορθώνουν την πορεία τους» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης και εξηγεί πώς κατέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015: «Διολισθήσαμε στο λαϊκισμό, τα ψέματα και την ανικανότητα. Στην ελληνική ιστορία υπάρχουν όμως πολλά παραδείγματα που δείχνουν ότι κάτι νέο γεννιέται μετά από μια περίοδο παρακμής». Και περιγράφει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ως «τη χειρότερη που γνώρισε η Ελλάδα από το 1974 μέχρι σήμερα».

«Με το μικρό του όνομα»

To Spiegel σκιαγραφεί τη διαδρομή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περίοδο πριν ακόμη από την εκλογή του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2016. Περιγράφει πώς από την εποχή που ήταν γνωστός κυρίως ως γιος ενός πρώην πρωθυπουργού, με σχετικά λίγους συμμάχους στο εσωτερικό του κόμματός του, κατάφερε να κερδίσει την ηγεσία και σήμερα «τρία χρόνια μετά είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας».

Το περιοδικό επιχειρεί μια αντιπαραβολή των χαρακτηριστικών των δύο διεκδικητών της εξουσίας στην Ελλάδα και σημειώνει τις αντιθέσεις στην «κοσμοθεωρία, την πολιτική συμπεριφορά και το βιογραφικό τους». Παράλληλα αποδομεί την αίσθηση που καλλιεργεί ο «φωτογενής» Τσίπρα για τον δήθεν «ψυχρό τεχνοκράτη» Μητσοτάκη.

Ο δημοσιογράφος του Spiegel ακολούθησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε τρεις περιοδείες του προκειμένου να έχει μια καλύτερη εικόνα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του κλίματος στην Ελλάδα ενόψει των εκλογών. Και γράφει χαρακτηριστικά ότι «όλοι οι πολίτες που συνάντησε στη Θεσσαλονίκη, τη Λέσβο και τις Σέρρες τον φώναζαν με το μικρό του όνομα». Από την πλευρά του, ο αρχηγός της ΝΔ τονίζει ότι «η απευθείας επαφή με τους πολίτες είναι η πιο αξιόπιστη ένδειξη ότι η χώρα είναι έτοιμη για μια μεγάλη αλλαγή».

«Νίκη-μήνυμα στους λαϊκιστές Τσίπρα και Όρμπαν»

Μιλώντας για τις Ευρωεκλογές ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι ο «κρυφός» του στόχος είναι η ΝΔ να γίνει το κόμμα που θα σημειώσει το καλύτερο αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές μεταξύ των δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προσθέτοντας ότι η νίκη θα είναι ένα μήνυμα για τους λαϊκιστές όπως ο Τσίπρας και ο Όρμπαν. «Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που βίωσε τον λαϊκισμό και θα γίνει η πρώτη χώρα που θα μπει στην εποχή μετά τον λαϊκισμό» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Αξιοθρήνητη η διαπραγμάτευση Τσίπρα για τα Σκόπια»

Το Spiegel παρουσιάζει τη διαφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία, όπως γράφει, χαιρετίστηκε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ότι παραχωρήθηκε, έτσι απλά, ένα όνομα με τεράστιο ιστορικό πολιτιστικό βάρος και σημασία, ότι η συμφωνία είναι κακή για τα Ελληνικά συμφέροντα και ότι οι διαπραγματεύσεις που έγιναν από Ελληνικής πλευράς ήταν «αξιοθρήνητες».

Το περιοδικό σημειώνει ότι ο κ. Μητσοτάκης «προειδοποιεί ότι μπορεί να μπλοκάρει την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω αυτής της συμφωνίας».

Ο διάλογος του Μητσοτάκη με δύο γυναίκες σε χωριό των Σερρών 

Το αφιέρωμα του Spiegel στον Κυριάκο Μητσοτάκη ολοκληρώνεται με έναν διάλογο που είχε με δύο γυναίκες τις οποίες συνάντησε σε ένα μικρό χωριό κοντά στις Σέρρες. Εκείνες του ανέφεραν ότι είναι ανάγκη τα παιδιά τους να μάθουν ξένες γλώσσες για να μπορούν μια μέρα να φύγουν από την Ελλάδα. Και ο πρόεδρος της ΝΔ τους απάντησε: «Θέλω κι εγώ οι νέοι Έλληνες να μαθαίνουν ξένες γλώσσες για να ενισχύουν τα δικά τους εφόδια, αλλά δεν θέλω να αναγκάζονται να εγκαταλείπουν την Ελλάδα επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή