Το σταθερό φλερτ Μέρκελ Ερντογάν και η “τορπίλη” Γερμανίας, Πολωνίας στις κυρώσεις – Η Αθήνα κλιμακώνει τις πιέσεις ζητώντας από τους Ευρωπαίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Μέρκελ κυρώσεις Τουρκία

Την ώρα που οι ΗΠΑ εμφανίζονται αποφασισμένες να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για τους  S-400, στις Βρυξέλλες καταγράφεται για μία ακόμη φορά η γνωστή διστακτικότητα, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της Γερμανίας να τις “φρενάρει”.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους της Ε.Ε στην αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, είναι ότι κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εν όψει της διοργάνωσης, δεν αναφέρθηκε καν σε κυρώσεις.

Και για να μην υπάρχει καμία παρανόηση, λίγο αργότερα, ένας υπουργός και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, εξήγησαν ότι η απουσία αναφοράς σε κυρώσεις συνδέεται με το γεγονός ότι κάποια κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, είναι αντίθετα με αυτές.

«Θα συζητήσουμε και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε, εφόσον διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει θετική εξέλιξη» είπε ο Σαρλ Μισέλ για να προσθέσει ότι πιστεύει «πως το παιγνίδι της γάτας και του ποντικού πρέπει να σταματήσει».

«Οι κυρώσεις είναι ένα ζήτημα που εναπόκειται στα κράτη μέλη» είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

Καλυπτόμενος μάλιστα πίσω από το ρόλο του τεχνοκράτη σημείωσε ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις της συζήτησης και ότι δουλεία του είναι «να την προετοιμάζει και να προτείνει εναλλακτικές επιλογές».

Γερμανία και Πολωνία τορπιλίζουν τις κυρώσεις 

Στην Αθήνα έχουν πλήρη αντίληψη του κλίματος που υπάρχει στην Ε.Ε, με ευθύνη κυρίως του Βερολίνου αλλά και της Πολωνίας.

Με δεδομένο δε ότι για την επιβολή των κυρώσεων απαιτείται ομοφωνία, στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν μικρό καλάθι.

Άλλωστε η Καγγελάριος Μέρκελ ξεκίνησε ήδη την εκστρατεία εξωραϊσμού της Άγκυρας, τονίζοντας, με την ομιλία της σε ευρωβουλευτές, την σημαντική συμβολή της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Η καγκελάριος της Γερμανίας ξέχασε, ωστόσο, την εργαλειοποίηση των προσφύγων από τον Ερντογάν, αλλά και τις ευθύνες της Άγκυρας, η επεκτατική πολιτική της οποίας είναι πλέον η μόνη αιτία εκτοπισμού κατοίκων, κυρίως στη Συρία, αλλά όχι μόνον εκεί.

To μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ενόψει και της Συνόδου Κορυφής έστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας ότι δεν νοείται να μην βρεθεί ενώπιον συνεπειών η Άγκυρα όσο συνεχίζει τις προκλήσεις.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πλέον δεν αρκούν τα λόγια από την Άγκυρα και ζήτησε ξεκάθαρές πράξεις, τονίζοντας πως τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορούν την Ευρώπη, καθώς επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στο Web Summit της Λισαβόνας, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις «σχετίζονται με το ΝΑΤΟ, καθώς επηρεάζουν το νοτιοανατολικό του τμήμα».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες. Και πιστεύω πως αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους τους παράγοντες που ενδιαφέρονται για αυτή τη γωνιά του κόσμου»,.

«Θα περιμέναμε, λοιπόν, σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά της Τουρκίας κάποια στιγμή εάν εννοεί τα όσα λέει ο πρόεδρος Ερντογάν τελευταία, ότι δηλαδή επιθυμεί στενές σχέσεις με την Ευρώπη και τη Δύση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας πως «τα λόγια δεν αρκούν πλέον».

«Θα πρέπει να δούμε ξεκάθαρες πράξεις από την τουρκική πλευρά και αυτό σημαίνει πραγματική αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Οι προσδοκίες της Αθήνας από τη Σύνοδο Κορυφής 

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Σύνοδο με την προσδοκία  να υπάρξει μια κοινή κατανόηση και πάνω σε αυτήν και μια κοινή απάντηση.

Μια απάντηση, όπως τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, η οποία θα πρέπει να βασιστεί στα Συμπεράσματα του περασμένου Οκτωβρίου, τα οποία ξεκάθαρα αναφέρουν ότι «η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεση της, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το άρθρο 29 της Συνθήκης της ΕΕ και το άρθρο 215 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της».

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ως ιδιαίτερα σημαντικό το ότι πάνω σε αυτή τη βάση θα ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις. Αυτό άλλωστε είναι το σωστό, το νόμιμο και το σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Καμία δημοσίευση για προβολή