Το σταυρόλεξο της οικονομίας «παλεύουν» στη ΝΔ – Η “μάχη” του προγράμματος με τις… δεσμεύσεις

 

Το σταυρόλεξο της οικονομίας των πρώτων μηνών της νέας διακυβέρνησης επιχειρούν να λύσουν από τώρα οι οικονομικοί επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξετάζοντας τα ανοιχτά μέτωπα που αφήνει πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ, να δώσουν παράλληλα το κλίμα «μιας νέας εποχής» στην οικονομία, αλλά και επιχειρώντας να εκτιμήσουν (ή να πληροφορηθούν) τη στάση που θα κρατήσουν οι Θεσμοί απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

 Τα ψηφισμένα προεκλογικά (κυρίως) μέτρα του δίδυμου Τσίπρα – Τσακαλώτου αφήνουν πίσω τους ένα βαρύ λογαριασμό με έξτρα υποχρεώσεις που επιβαρύνουν τους Προϋπολογισμούς της τετραετίας 2019 – 2022 με 7,5 δις ευρώ: 1.352  εκατ. ευρώ το 2019, 2.112 το 2020, 1.971 το 2021 και 2.037 το 2022.

Για το 2019 δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος, όπως είπε αφοπλιστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, συνεπώς η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης είναι να «βγάλει πέρα» τον προϋπολογισμό που παραλαμβάνει με την επιβάρυνση των νέων υποχρεώσεων και όλους τους θεσμικούς παράγοντες στην Αθήνα (Στουρνάρας) και τις Βρυξέλλες (Ρέγκλινκ) να θεωρούν αμφίβολο ότι αν οικονομία θα μπορέσει να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους αυτής της χρονιάς.

Μόνο για την επίπτωση των προεκλογικών μέτρων Τσίπρα, το 2020 απαιτείται δημιουργία έξτρα πλεονάσματος 2 δις. ευρώ. Και αυτό χωρίς να υπολογιστούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος που έχει αναγγείλει η Νέα Δημοκρατία, στο οποίο περιλαμβάνονται ευμενείς φορολογικές ρυθμίσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις (δηλαδή απώλεια εσόδων).

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η μείωση των φόρων θα εφαρμοστεί από το 2020», το Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο για το 2020, το οποίο όπως δεσμεύτηκε θα προβλέπει μείωση του ΕΝΦΙΑ και μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 24%. Παράλληλα, υπογράμμισε πως σύντομα (προφανώς έως το 2020) θα επεκταθούν οι «120 δόσεις» και για οφειλές επιχειρήσεων στο Δημόσιο.

H “δύσκολη εξίσωση”

Στο ερώτημα «πως θα τα καταφέρει να εφαρμόσει όσα υπόσχεται, με τις δεσμευτικές συνθήκες που παραλαμβάνει», η απάντηση των αρμοδίων στελεχών της ΝΔ είναι γιατί «το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη και το έργο της νέας κυβέρνησης θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς από το 2020. Συνεπώς θα έχουμε αλλαγές στις υφιστάμενες δημοσιονομικές εκτιμήσεις».

Παράλληλα με την πεποίθησή τους αυτή, τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι «θα υπάρξουν και σημαντικές μειώσεις στο κόστος του κράτους, ικανές να εξισορροπήσουν τις πρόσθετες επιβαρύνσεις που έφεραν τα προεκλογικά μέτρα Τσίπρα στον Προϋπολογισμό των επόμενων χρόνων». Αναφέρονται συγκεκριμένα σε εξοικονομήσεις τουλάχιστον 1,5 δις. ευρώ το χρόνο από την «κατάργηση άχρηστων δομών» στο δημόσιο, από τη μείωση των καταναλωτικών δημόσιων δαπανών, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ, από τις εξοικονομήσεις που θα δημιουργήσει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και από τη διατήρηση του 5 προς 1 στη σχέση συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων με τις νέες προσλήψεις.

Περίοδος χάριτος από τις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες, όλα δείχνουν πως έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, στο Εurogroup του Ελσίνκι – και κυρίως μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου – δεν θα υπάρξουν πιέσεις προς τη νέα κυβέρνηση, την οποία θα αφήσουν να ενημερωθεί και να ετοιμάσει τη στρατηγική της στην αντιμετώπιση των ανοιχτών θεμάτων της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Είναι μια απαραίτητη «περίοδος χάριτος», λένε αρμόδιοι κύκλοι «για να βρει το νέο οικονομικό επιτελείο τα πατήματά του», αλλά να ενημερωθούν επίσης και οι αρμόδιοι επίτροποι της νέας Κομισιόν.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή