Το στοίχημα με τους φόρους – ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης, φοροελαφρύνσεις και κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

Το στοίχημα με τους φόρους

Το στοίχημα με τους φόρους: Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα κριθεί εάν και εφόσον η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέες μόνιμες ελαφρύνσεις το 2022.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου στα τέλη Σεπτεμβρίου θα υπάρχει  μία ξεκάθαρη εικόνα για μια σειρά από παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της οικονομίας.

Βαρόμετρο τα έσοδα από τον τουρισμό

Παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η μετάλλαξη Δέλτα στην ομαλή λειτουργία της τουριστικής αγοράς και την έξαρση των κρουσμάτων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι τελικά τα έσοδα από τον τουρισμό θα ξεπεράσουν το 60% του 2019 έναντι πρόβλεψης 40-45%.

Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα θα αγγίξουν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ και ο ρυθμός ανάπτυξης από 3,6% που εκτιμούσαν αρχικά στο οικονομικό επιτελείο να φθάσει ή και να ξεπεράσει το 5%. Βεβαίως ακόμη και με σημερινά δεδομένα, που δείχνουν να επιτυγχάνεται ο στόχος του 40-45% στο υπουργείο Οικονομικών «κρατούν μικρό καλάθι» και συνιστούν υπομονή σε όποιους βιάζονται να πάρουν απαντήσεις για τη φορολογική πολιτική που θα ακολουθηθεί το 2022.

Η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων

Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο θα γνωρίζει σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με δεδομένο ότι θα έχει αρχίσει η συζήτηση για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και κατά πόσο θα υπάρξει χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων για τα επόμενα έτη ώστε στηριχθεί η πραγματική οικονομία και να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.

«Η βούληση της κυβέρνησης για μόνιμες ελαφρύνσεις είναι δεδομένη» σχολίαζε παράγοντας που γνωρίζει εκ των έσω τα τεκταινόμενα στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά «πρέπει να βρεθεί και ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος».

Πιθανή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

Εφόσον υπάρξουν θετικές εξελίξεις δεν αποκλείεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου να περιλαμβάνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, όπως προέβλεπε το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, καθώς επίσης και η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.

Ορισμένοι στην κυβέρνηση και όχι μόνο θέτουν θέμα ίσης αντιμετώπισης των φορολογουμένων αφού από το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για το τρέχον έτος και το 2022 εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, με το επιχείρημα ότι τα εισοδήματά τους δεν επλήγησαν από την πανδημία αλλά παρέμειναν αμετάβλητα.

Επίσης με δεδομένη τη βούληση του υπουργείου Οικονομικών να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ το 2022, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξει ευνοϊκή ρύθμιση, για τη συγκεκριμένη ομάδα φορολογουμένων.

Κίνητρα για συγχωνεύσεις

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα συνοδεύει τον προϋπολογισμό αναμένεται να συμπεριληφθούν και τα κίνητρα για τις συγχωνεύεις και εξαγορές επιχειρήσεων αφού αυτό αποτελεί ένα από τα κριτήρια για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του προγράμματος «Ελλάδα 2.0». Οι πληροφορίες κάνουν για μείωση φορολογίας, για συγκεκριμένο διάστημα, στις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται.

Καμία δημοσίευση για προβολή