Το ταξίδι Μητσοτάκη στο Ισραήλ και το αντι-τουρκικό «τόξο» στην Ανατολική Μεσόγειο. Kολοσσιαία αμυντική συμφωνία με το Τελ Αβίβ

Μητσοτάκη Ισραήλ
Åðßóêåøç ôïõ Ðñùèõðïõñãïý ÊõñéÜêïõ ÌçôóïôÜêç óôï ÉóñáÞë, ôçí Ôñßôç 16 Éïõíßïõ 2020. ÄéìåñÞò óõíÜíôçóç ôïõ Ðñùèõðïõñãïý ÊõñéÜêïõ ÌçôóïôÜêç ìå ôïí Ðñùèõðïõñãü ôïõ ÉóñáÞë, Benjamin Netanyahu (EUROKINISSI/ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÐÁÐÁÌÇÔÓÏÓ)

Πολυεπίπεδα κρίσιμης σημασίας κρίνεται η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη την ερχόμενη Τρίτη στο Ισραήλ,καθώς πραγματοποιείται σε μία συγκυρία που υπάρχει γεωστρατηγική κινητικότητα, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, σε σημαντικά πεδία.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος την προηγουμένη θα βρίσκεται στη Λευκωσία για συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη, θα έχει συνομιλίες με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ανδρών θα είναι οι κινήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το Κυπριακό, το οποίο βρίσκεται σε φάση μεγάλης κινητικότητας, αλλά και οι διμερείς σχέσεις, που βρίσκονται σε περίοδο ουσιαστικής ανάπτυξης.

Η κολοσσιαία αμυντική συμφωνία Αθήνας – Τελ Αβίβ

Πριν από περίπου έναν μήνα, οι δύο χώρες υπέγραψαν μία 20ετή αμυντική συμφωνία, αξίας περίπου 1,7δις δολαρίων, η οποία περιλαμβάνει μια ισραηλινή σχολή πτήσεων για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και 10 αεροσκάφη Μ-346.

Στην τελευταία επίσκεψη στο Ισραήλ, τα μέσα του περασμένου Ιουλίου, Αθήνα και Τελ Αβίβ, το ελληνικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τον πρωθυπουργό, έξι υπουργούς και δύο υφυπουργούς, είχε προχωρημένες συζητήσεις τόσο με την πολιτική ηγεσία όσο και με ισραηλινούς επενδυτές για ένα ευρύ ζήτημα θεμάτων, από τον τουρισμό, τις τεχνολογίες, τον γεωργικό τομέα, μέχρι τις startups.

Θεωρείται, βέβαιο, ότι λόγω της συγκυρίας, η κυβέρνηση θέλει να δώσει έμφαση στον τουρισμό και τις πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν με ορίζοντα το εβραϊκό Πάσχα και το επόμενο καλοκαίρι, ενώ θα συζητηθεί και το φλέγον ζήτημα των εμβολιασμών, στο οποίο το Ισραήλ έχει ακολουθήσει δική του μεθοδολογία.

Το πεδίο των περιφερειακών εξελίξεων

Στην ατζέντα του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, που θα τον συνοδεύει, θα βρεθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στον αντι-τουρκικό άξονας ο οποίος έχει δημιουργηθεί και συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο και συμπληρωματικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρ ότι δεν βρίσκονται στη Μεσόγειο.

Εν όψει και της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η Αθήνα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αλλαγή και ενίσχυση του συμμαχικού χάρτη της Ελλάδας.

Και είναι προφανές ότι η εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ – αραβικών χωρών, ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μας, καθώς και η ίδια διατηρεί σημαντικές σχέσεις με τις χώρες αυτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή