Το τελευταίο ψέμα στους Θεσμούς... Παρά τη δήλωση του ο Τσακαλώτος δεν ζήτησε την εξόφληση του ΔΝΤ

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα, πρόωρης αποπληρωμής, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, παρότι είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της εδώ και δύο μήνες.

Αυτό συνέβει πιθανότατα διότι γνώριζε ότι δεν θα πάρει το πράσινο φως, καθώς μετά τις πρόσφατες πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης και την αυστηρή τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση ήταν ξεκάθαρο ότι ορισμένα Κοινοβούλια, όπως της Ολλανδίας, δεν θα δέχονταν μια τέτοια διευκόλυνση.

Οσον αφορά την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που έχουν υψηλό επιτόκιο, αυτή πέφτει στο κενό.

Ξεκάθαρο, από την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, είναι ότι δεν υπάρχει σαφές νούμερο για το πόσο θα είναι το δημοσιονομικό κενό φέτος και πόσο μακριά από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% θα βρεθεί η Ελλάδα το 2019. Όπως τονίζουν αξιωματούχοι, η απόκλιση, αν υπάρξει, θα εξαρτηθεί από μία σειρά από παράγοντες, όπως πόσο καλά θα πάει ο τουρισμός ή κατά πόσον η ανάπτυξη θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες.

Το σίγουρο είναι πως η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο Eurogroup για τις πρόσφατες παροχές, οι οποίες μπορεί και να οδηγήσουν σε εκτροπή από την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων.

Πιθανό είναι να συζητηθεί η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας στο Eurogroup του Ιουλίου, αν και αυτή την ημερομηνία κρίνεται δύσκολη, καθώς θα είναι την επομένη των εκλογών και πολύ πιθανόν να μην έχει συσταθεί ακόμα μια νέα κυβέρνηση – έτσι η συνάντηση θα εξελισσόταν χωρίς κάποιον Ελληνα εκπρόσωπο, που θα μπορούσε να διαπραγματευθεί τέτοια θέματα.

Η πρώτη πολιτική συζήτηση, επομένως, αναμένεται στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι.

Διαβάστε επίσης

Στις επόμενες τρεις ημέρες αναμένεται να στείλει το ΥΠΟΙΚ το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Καμπανάκι από την Κομισιόν: Οι προεκλογικές παροχές Τσίπρα θα ξεπεράσουν τα 1,9 δισ. ευρώ

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ