Το Τουρκικό Χρηματιστήριο “μπλοκάρει” έξι από τις μεγαλύτερες ξένες τράπεζες

Την απαγόρευση πωλήσεων Short από έξι μεγάλες ξένες τράπεζες επέβαλε το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης (ΒΙST).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Barclays Capital, Credit Suisse Securities και Merrill Lynch δεν θα επιτρέπεται να κάνουν short selling για τρεις μήνες, ενώ η απαγόρευση θα ισχύει για έναν μήνα για τις Goldman Sachs, J.P. Morgan και Wood.

Στην κίνηση αυτή προχώρησε σύμφωνα με ανακοίνωσή του το Χρηματιστήριο διότι οι έξι τραπεζικοί κολοσσοί δεν ενημέρωσαν τις αρχές για μεταβιβάσεις short selling στις οποίες προέβησαν την περασμένη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2019, η τουρκική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε απαγορεύσει το short-selling σε επτά τράπεζες, μεταξύ αυτών και στην Turkiye Halk Bankasi AS και είχε δώσει εντολή στους brokers να μην εκτελούν εντολές εκτός κι αν ο πελάτης είχε αντίστοιχο αριθμό μετοχών στον λογαριασμό του. Αυτό καθιστούσε δύσκολη την πώληση μετοχών των μεγαλύτερων τραπεζών της Τουρκίας.

Τότε το τουρκικό χρηματιστήριο είχε απαγορεύσει προσωρινά το short-selling στην Halkbank, την τράπεζα που κατηγορείται ότι έσπασε το εμπάργκο με το Ιράν – μεταξύ άλλων – και ότι χρηματοδοτεί απευθείας τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά και σε άλλες έξι τουρκικές τράπεζες.