Το βέλος που λείπει από το θρυλικό άγαλμα του Αχιλλέα στην Κέρκυρα, δεν έχει χαθεί...

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κέρκυρας είναι το Αχίλλειο. Η έπαυλη της αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ.

Η έπαυλη χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και η ίδια η Ελισάβετ την αφιέρωσε στον Αχιλλέα.

Το Αχίλλειο κάθε χρόνο προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Ο περίβολος της έπαυλης είναι γεμάτος αγάλματα, μεταξύ των οποίων το πιο σημαντικό και με τη μεγαλύτερη αξία είναι ο ”Αχιλλεύς Θνήσκων”, το οποίο παρουσιάζει τον Αχιλλέα που πεθαίνει προσπαθώντας να βγάλει το βέλος από το αδύνατο σημείο του, τη φτέρνα του.

Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ στη Διεθνή Έκθεση της Βιέννης το 1881 πρόσεξε ένα μικρό γύψινο άγαλμα που απεικόνιζε τον Αχιλλέα στην προσπάθεια του να βγάλει το ακόντιο από τη φτέρνα. Αυτό που την εντυπωσίασε ήταν ο τρόπος που ο γλύπτης «ζωγράφισε» στο πρόσωπο την αγωνία και τον πόνο στο πρόσωπο του ομηρικού ήρωα. Το έργο ανήκε στον Γερμανό γλύπτη Ernest Gustav Herter, καθηγητή γλυπτικής στην Ακαδημία του Βερολίνου, όπου υπάρχει και αντίγραφό του.
Η Ελισάβετ ζήτησε από τον σύζυγό της και αυτοκράτορα να παραγγείλει στο γλύπτη ένα μεγάλο μαρμάρινο Αχιλλέα, παρόμοιο με αυτόν που είδε. Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε το 1884 και ο δημιουργός του εμπνεύστηκε από το ρομαντισμό που διέπει το γλυπτό του πληγωμένου Γαλάτη του Καπιτωλίου.

Το άγαλμα αυτό αποτελεί σήμερα το εμβληματικότερο σημείο του Αχίλλειου, ενώ η αναπαράσταση της προσπάθειας του Αχιλλέα να απαλλαγεί από το φονικό βέλος ξεδιπλώνει το επικό μεγαλείο του άνδρα.

Κι όμως αυτό το ”φονικό βέλος”, δεν βρίσκεται στο άγαλμα. Δεν βρίσκεται καθώς εδώ και κάποια χρόνια, λόγω της φθοράς του χρόνου, έχει σπάσει.

Το βέλος βρίσκεται στη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα.  Αλλά η επισκευή και επανατοποθέτησή του καθυστερεί ή πολύ πιθανόν να μη θεωρείται υψηλής προτεραιότητας καθώς η «γραφειοκρατία» μεταξύ υπηρεσιών διαφορετικών υπουργείων είναι μάλλον «αξεπέραστη».

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από τo wikipedia

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ