Το Βερολίνο… δεν κρατιέται: Ο Χάικο Μάας σε φιλοτουρκικό κρεσέντο αποκλείει τις κυρώσεις κατά της Αγκυρας– Γιατί η Γερμανία πανηγυρίζει για τις διερευνητικές

Μάας Αγκυρα

Η Γερμανία πανηγύρισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μάλλον πιο πολύ και από την… ίδια την Τουρκία. Σε βαθμό, που όχι μόνον δεν φρόντισε να τηρήσει καν τα προσχήματα, αλλά έσπευσε να στείλει στις καλένδες και την απειλή των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Αγκυρας πριν καν συζητήσει και αποφασίσει για το θέμα η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Μάας έβαλε… μονομερώς στον “πάγο” τις κυρώσεις

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, αμέσως μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ διαμήνυσε ότι οι ενδείξεις από τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκία είναι θετικές και πως η κατάσταση δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με νέες κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε: «Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκίνησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Υπάρχουν θετικές ενδείξεις, τις οποίες περιμέναμε εδώ και καιρό και οι οποίες δεν πρέπει να επιβαρυνθούν με νέες κυρώσεις τώρα. Έχουμε την προσδοκία πως τα σημάδια από την Άγκυρα θα διατηρηθούν».

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντενμπαρ είχε επίσης σπεύσει να εκφράσει την χαρά του Βερολίνου για τις απ’ ευθείας συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας και να υπενθυμίσει μάλιστα ότι η επανέναρξη του διαλόγου αποτελεί… έργο Μάας – ότι για τον σκοπό αυτόν, όπως είπε, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχε πάει στην Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

Ούτε η εκπρόσωπος πάντως, ούτε ο ίδιος ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχαν το παραμικρό σχόλιο να κάνουν για το γεγονός ότι η Τουρκία βάζει, με το «καλημέρα», στο τραπέζι των συνομιλιών όλη την ατζέντα των παράνομων διεκδικήσεών της – όπως, άλλωστε, ο ίδιος ο Χάικο Μάας δεν είχε τίποτα να πει όταν ακόμη και ενώπιών του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απειλούσε την Ελλάδα με «ατύχημα» στο Αιγαίο.

Η “επίθεση φιλίας” Ερντογάν και η ευρωπαϊκή “αφέλεια”

Είναι προφανές ότι η γερμανική στάση κάθε άλλο παρά ικανοποιεί την Αθήνα. Πόσο μάλλον αφού ήδη θεωρείται δεδομένο, και διαμηνύεται και από κοινοτικές πηγές, ότι δεν πρέπει να αναμένεται συζήτηση για αναβαθμισμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.

Εξ ου και χθες, μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν με νόημα πως η Ευρώπη οφείλει «να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής» απέναντι στην «επίθεση φιλίας» της Τουρκίας. Κατά τις πληροφορίες, δε, έγινε εκτεταμένη συζήτηση επί του θέματος στην διάρκεια του Συμβουλίου και τονίστηκε πως η Αγκυρα έχει λόγους «συμφέροντος» να στρέφεται – ρητορικά  έστω – προς την Ευρώπη:  Την προσπάθεια να ακυρώσει την απειλή των κυρώσεων, την δύσκολη οικονομική κατάσταση στο εσωτερικό της και την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

“Διμερές ζήτημα” τα ελληνοτουρκικά

Οι διαπιστώσεις αυτές, πάντως, δεν φαίνονται να κάμπτουν τον γερμανικό ενθουσιασμό υπέρ της Αγκυρας. Και το στοιχείο που δείχνουν, ως εξίσου προφανές, έμπειροι διπλωματικοί παράγοντες είναι πως το Βερολίνο και η κυβέρνηση Μέρκελ θέλουν, πάση δυνάμει, να κλείσουν το κεφάλαιο της ευρωτουρκικής έντασης και να ανοίξουν νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Αγκυρας και Ευρώπης τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στο οικονομικο πεδίο. Ο τρόπος, δε, με τον οποίον μπορούν να το πετύχουν αυτό είναι να επαναοριοθετήσουν τα ελληνοτουρκικά ως διμερές ζήτημα και όχι ως ζήτημα που αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Κατά τις ίδιες πηγές, στην τακτική αυτή οφείλεται και η αφωνία Μάας ενώπιον των απειλών Τσαβούσογλου, αλλά και η χθεσινή επισήμανση της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι τα θέματα που θα συζητηθούν στις διερευνητικές Αγκυρας και Αθήνας είναι ζήτημα που αφορά αποκλειστικά τις δύο πλευρές. «Πιστεύω», είπε, «ότι είναι καλό να μην σχολιάσουμε τώρα απέξω για μια διαδικασία που ξεκινάει, αλλά το αντικείμενο συζήτησης και όλα τα περαιτέρω να τα συνεννοηθούν οι πλευρές μεταξύ τους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή