Το βραβείο του μεγαλύτερου κακοπληρωτή παίρνει το Δημόσιο δημιουργώντας νέα χρέη

Το βραβείο του μεγαλύτερου κακοπληρωτή παίρνει το Δημόσιο καθώς παρόλο που έλαβε και την τελευταία δόση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), συνέχισε να αποπληρώνει με ρυθμούς χελώνας τα ληξιπρόθεσμα χρέη του.

Συγκεκριμένα αν και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πίστωσε σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης 922,6 εκατ. ευρώ, τα λεφτά που έφτασαν στην αγορά και τους ιδιώτες συνταξιούχους ήταν μόλις 185,4 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η αγορά περιμένει ακόμα 736,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει ανακοινώσει για τη Γενική Κυβέρνηση το υπουργείο Οικονομικών:

– Ξεπέρασαν και πάλι τα 3 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες. Τον Αύγουστο οι κρατικοί φορείς χρωστούσαν συνολικά 3,036 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,974 δισ. αφορούσαν ληξιπρόθεσμα χρέη των φορέων, ενώ εκκρεμούσε να δοθούν και άλλα 1,062 δισ. ευρώ για επιστροφές φόρου σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

– Σε έναν μόλις μήνα, τον Αύγουστο, οι οφειλές του κράτους αυξήθηκαν κατά 11%. Τον Ιούλιο χρωστούσε 2,730 δισ. ευρώ (1,940 δισ. οι κρατικοί φορείς και άλλα 790 για εκκρεμείς επιστροφές φόρου). Δηλαδή αντί να αποπληρώσει τα χρέη του, δημιούργησε και νέα χρέη άλλα 306 εκατομμύρια ευρώ.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ