Το υπουργείο Υγεία προσπαθεί να δώσει “οξυγόνο” στις φαρμακευτικές

Με μικρές διορθωτικές κινήσεις, το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να βελτιώσει το ασφυκτικό περιβάλλον που βιώνουν οι φαρμακευτικές λόγω της αύξησης των επιβαρύνσεων.

Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες με έκπληξη αντίκρισαν τις εκτιμήσεις του ΕΟΠΥΥ στην 6η τροπολογία του προϋπολογισμού τους για clawback 450 εκατ. ευρώ το β εξάμηνο.

Έτσι σε πρώτη φάση το Υπουργείο Υγείας μεθοδεύει νομοθετική ρύθμιση με την οποία καταργεί το rebate εισόδου για τα νέα φάρμακα το οποίο είχε προσδιοριστεί στο 25% των πωλήσεων των φαρμάκων κατά τα δύο πρώτα χρόνια κυκλοφορίας τους, αρχής γενομένης από την 1/1/2017. Η κατάργηση ήταν στα σχέδια και της προηγούμενης Κυβέρνησης αλλά με σταδιακή αποκλιμάκωση σε ορίζοντα πενταετίας.

Η εφαρμογή του μέτρου στην προ επιτροπή ΗΤΑ περίοδο, αποτέλεσε τροχοπέδη στην είσοδο νέων φαρμάκων. Οι εταιρείες είτε δεν έφεραν νέα φάρμακα παρά το ότι είχαν πάρει τιμή, είτε διακινούσαν ιδιαίτερα μικρές ποσότητες ώστε να μην έχουν μεγάλους τζίρους από αυτά και φυσικά να αναγκάζονται σε μεγάλες επιστροφές.

Επίσης το rebate 25% είχε επίδραση και στην εκκίνηση των συζητήσεων με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, για τις λίγες περιπτώσεις που αυτή λειτούργησε. Προκειμένου λοιπόν η επιτροπή να ξεκινά σε άλλη βάση και όχι με μεθοδευμένη την άμεση έκπτωση, το μέτρο οδεύει άμεσα σε κατάργηση.

Την ίδια στιγμή, επειδή η υπέρβαση της δαπάνης για τα νοσοκομειακά φάρμακα 1Α τα οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ έχει ξεφύγει δραματικά, το Υπουργείο αναμένεται να αυξήσει το συγκεκριμένο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ κατά 26 εκατ. ευρώ.

Ένα άλλο μέτρο που μεθοδεύεται είναι να εφαρμοστεί ήδη από φέτος η διαδικασία των συμψηφισμών επενδύσεων σε παραγωγικές εγκαταστάσεις και έρευνα και ανάπτυξη (εκτός των κλινικών μελετών φάσης 4), με το clawback. To συνολικό ποσό το οποίο μπορεί να συμψηφιστεί για φέτος φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ και θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ τη διετία 2020-21 με κατάθεση και έγκριση επενδύσεων και κλινικών μελετών που έχουν διενεργηθεί και πληρωθεί τα αντίστοιχα έτη.

Η αγορά πάντως κοιτά έως και έντρομη την εκτόξευση του clawback για εξωνοσοκομειακά φάρμακα το οποίο προσδιορίζει σε επίπεδα άνω των 810 εκατ. ευρώ για φέτος έναντι 572 εκατ. ευρώ πέρυσι. Έχει δε ζητήσει εξηγήσεις από την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τον τρόπο προσδιορισμού του εκτιμώμενου clawback για το β εξάμηνο και επίσης για το τι ακριβώς σημαίνουν τα υψηλά στοιχεία που περιέχονται στους σχετικούς πίνακες.

Όσον αφορά στην τιμολόγηση η φαρμακευτική αγορά εκτιμά πως ο χρόνος είναι οριακός και πως είναι άθλος να επιτευχθεί έκδοση δελτίου τιμών στα μέσα Δεκεμβρίου. Επίσης ο ΣΦΕΕ με ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής

«Η προτεινόμενη τροπολογία δίνει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στις τιμές αφού αποφεύγονται οι διακυμάνσεις λόγω συναλλαγματικών ισοτιμιών και προβλέπεται μέγιστη ετήσια μείωση. Έντονο προβληματισμό προκαλεί ωστόσο, το γεγονός ότι δεν προβλέπεται διόρθωση των στρεβλώσεων στις τιμές των φαρμάκων, ακόμα και σε βάθος χρόνου, με συνέπεια να παραμένει για τους Έλληνες ασθενείς ο κίνδυνος ελλείψεων και αποσύρσεων φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ένα σταθερό και ισορροπημένο σύστημα τιμολόγησης και ανατιμολόγησης φαρμάκων σε βάθος χρόνου, ώστε αφενός να εξασφαλίζεται η επάρκεια φαρμάκων για τους ασθενείς και αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα να εστιαστούμε στο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων που είναι ένα από τα κλειδιά για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή