Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων θυμήθηκε η κυβέρνηση, 40 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων θυμήθηκε η κυβέρνηση, δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση του σχετικού πορίσματος από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και σαράντα ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Βέβαια, δεν είναι πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί την «εργαλειοποίηση» του κρίσιμου και εθνικά ευαίσθητου ζητήματος. Υπενθυμίζεται πως και κατά την προεκλογική περίοδο του 2014 στελέχη της σημερινής πλειοψηφίας μιλούσαν ακόμα και για εγγραφή των απαιτήσεων στον εθνικό προϋπολογισμό.

Ξεκίνησε η συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής

Με τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συνεδρίαση για τη λήψη απόφασης σχετικά με την επίσημη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

Στην Ολομέλεια του Σώματος, συζητείται ειδικότερα η Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και το βράδυ αναμένεται να ληφθεί η απόφαση επί της πρότασης του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για την διεκδίκησή τους από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ θα ακολουθήσει ρηματική διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης προς την γερμανική κυβέρνηση.

Στην σημερινή συνεδρίαση θα πάρουν τον λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι πολιτικοί αρχηγοί. Από το βήμα της Ολομέλειας ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, παρουσίασε το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής με το οποίο έγινε η εδραίωση και η αποτίμηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, οι οποίες παραμένουν απαράγραπτες και ενεργές κι – όπως τονίζεται – ουδέποτε η Ελλάδα αποποιήθηκε των αξιώσεών της.

Το κείμενο

Πάντως, το τελικό κείμενο που εισηγείται ο κ. Βούτσης – και δέχθηκε η ευρύτερη πλειοψηφία της Διάσκεψης των προέδρων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Εν. Κεντρώων) – προκειμένου να ψηφιστεί στο τέλος της συζήτησης για τις γερμανικές οφειλές δημιουργεί την αίσθηση ότι ούτε και αυτή την φορά θα υπάρξουν καθαρές ενέργειες για την σχετική διεκδίκηση.

Περισσότερα σε λέξεις

Μεταξύ άλλων, είναι χαρακτηριστικό ότι το σχετικό ψήφισμα δεν κάνει καμία αναφορά σε «γερμανικές αποζημιώσεις», ωστόσο τονίζεται πως «το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοικτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση» και πως «δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους».

Καταλήγοντας επισημαίνεται ότι η Βουλή καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση «να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α και Β Παγκόσμιο Πόλεμο». Να σημειωθεί ότι η Διακομματική επιτροπή που επεξεργάστηκε όλα τα επίσημα ιστορικά ντοκουμέντα υποστηρίζει στο τελικό της πόρισμα ότι οι απαιτήσεις για τον Α και Β Παγκόσμιο Πόλεμο αγγίζουν τα 300 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ