Τον Ασκό του Αιόλου ανοίγει απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει πολίτη και ακυρώνει δασικό χάρτη

Τον Ασκό του Αιόλου ενδέχεται να ανοίξει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κάνει δεκτή προσφυγή πολίτη που στρέφεται κατά της διαδικασίας εξέτασης πρόδηλων σφαλμάτων από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες.

Με βάση τις οδηγίες που είχε εκδώσει η προηγούμενη κυβέρνηση για τα πρόδηλα σφάλματα (διορθώσεις λαθών πάνω στους δασικούς χάρτες), ο πολίτης δεν κατέβαλλε τέλος αντιρρήσεων. Έτσι κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, οι πολίτες κατέθεταν αιτήσεις για πρόδηλα σφάλματα χωρίς όμως να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες από την πλευρά της διοίκησης.

Το πρόβλημα ανέκυψε όταν ιδιοκτήτης έκτασης από τη Λάρισα, προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό δικαστήριο υποστηρίζοντας πως ο δασικός χάρτης της περιοχής εμπεριέχει λάθη που θεωρούνται πρόδηλα σφάλματα, αλλά η αρμόδια Διεύθυνση Δασών δεν παρέπεμψε τις αιτήσεις για τη διόρθωσή τους στην αρμόδια Επιτροπή Αντιρρήσεων και προχώρησε στη μερική κύρωση του δασικού χάρτη συμπεριλαμβανομένης και της συγκεκριμένης έκτασης, ως δασικής.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η υπόθεση δημιουργεί αναταράξεις στην πορεία κύρωσης των δασικών χαρτών που μέχρι σήμερα προχωρεί ικανοποιητικά και έχει αναγνωριστεί ως σημαντικό βήμα και από την σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Με βάση τις διαδικασίες, στην περίπτωση απόρριψης των αιτημάτων, οι αρμόδιες Επιτροπές Αντιρρήσεων πρέπει να τα εξετάσουν ως αντιρρήσεις. Ωστόσο, ορισμένες Διευθύνσεις Δασών έκλεισαν τις υποθέσεις δίχως να τις παραπέμψουν στις Επιτροπές και δίχως να κληθούν οι πολίτες να υποστηρίξουν το αίτημά τους. Ένας από αυτούς προσέφυγε στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας πως ο δασικός χάρτης της Λάρισας εμπεριέχει πρόδηλα σφάλματα και ότι η αρμόδια Διεύθυνση Δασών απέρριψε το αίτημα του.

Σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές, η Διεύθυνση Δασών, αφού αρχικά δικαίως έκρινε πως τα σφάλματα του δασικού χάρτη δεν είναι πρόδηλα, θα έπρεπε στη συνέχεια να παραπέμψει την αίτηση για τη διόρθωσή τους στην αρμόδια Επιτροπή Αντιρρήσεων, προκειμένου να κρίνει εάν η αίτηση κατατέθηκε εντός της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων και αν ναι, να την εξετάσει ως αντίρρηση, πληρώνοντας ο πολίτης το σχετικό παράβολο. Η παράλειψη της διαβίβασης της αίτησης στην αρμόδια Επιτροπή Αντιρρήσεων οδήγησε το ΣτΕ στην απόφαση να ζητήσει ακύρωση του εν λόγω δασικού χάρτη.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή