Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Γερμανία: Kίνδυνος ανεξέλεγκτης μετανάστευσης στην Ευρώπη. Η ασφάλεια βασική προτεραιότητα της γερμανικής προεδρίας

Τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή «ανεξέλεγκτη μετανάστευση» στην Ευρωπαϊκή Ενωση έκρουσε χθες  ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Ταυτοχρόνως, δήλωσε για μία ακόμη φορά ότιι θα διατηρηθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στην Γερμανία, ενώ προανήγγειλε ότι η γερμανική προεδρία στην Ε.Ε. (το β’ εξάμηνο του έτους) θα θέσει ως βασική προτεραιότητα την ασφάλεια, καθώς όπως είπε, θεωρεί την κοινή πολιτική ασύλου εξίσου σημαντική με την «πράσινη» πολιτική της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Αστυνομικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, ο κ. Ζεεχόφερ παρουσίασε τα αποτελέσματα των συνοριακών ελέγχων, κάνοντας λόγο για μερικές εκατοντάδες άτομα στα οποία είχε απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα και για διπλάσιο αριθμό ατόμων που καταζητούνταν από τις αρχές με ένταλμα σύλληψης. Πρόκειται για μέγεθος «που αδυνατεί κανείς να πιστέψει», δήλωσε ο υπουργός και επανέλαβε ότι εφόσον η Ε.Ε. δεν μπορεί να φυλάξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα, η Γερμανία θα συνεχίσει να ενεργεί σε εθνικό επίπεδο.

«Εφόσον δεν υπάρχουν εγγυήσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και της Σένγκεν, θα πρέπει να εξετάζουμε πολύ προσεκτικά στα σύνορα ποιος έρχεται στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και για ποιους λόγους. Διαφορετικά τα σύνορα θα γίνουν πύλη εισβολής για ανθρώπους που επιδιώκουν κάτι άλλο από το να τύχουν προστασίας στη Γερμανία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ζεεχόφερ και υπογράμμισε την ανάγκη να μην επαναληφθεί η κατάσταση του 2015, η οποία, όπως είπε, οδήγησε σε «διαχωρισμούς, πολώσεις και άνθηση ακραίων κομμάτων».

Αναφερόμενος στα σημερινά προβλήματα, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι τα σημαντικότερα ζητήματα εντοπίζονται στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και στην εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι η Frontex θα πρέπει να ενισχυθεί πιο σύντομα από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί, αλλά και ό,τι δεν λειτουργεί όπως προβλέπεται η διαδικασία επιστροφής των αιτούντων άσυλο.

Μεταξύ των μέτρων που σκοπεύει η Γερμανία να προωθήσει στο πλαίσιο της άσκησης της προεδρίας της, είναι, εξήγησε ο κ. Ζεεχόφερ και η διεύρυνση των δυνατοτήτων ανταλλαγής δεδομένων των υπηρεσιών ασφαλείας – συμπεριλαμβανομένων και των βρετανικών, ακόμη και μετά το Brexit.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή