Τον κώδωνα του κίνδυνου “κατάρρευσης” της ΔΕΗ κρούει η έκθεση αποτελεσμάτων της

σχέδιο μείωσης

Τον κίνδυνο κατάρρευσης της ΔΕΗ και αδυναμίας του ομίλου και της εταιρείας να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, επισημαίνει ο ορκωτός ελεγκτής της επιχείρησης στην έκθεση που συνοδεύει τα αποτελέσματα της χρήσης 2018.

Τόσο ο  ορκωτός όσο και η έκθεση των αποτελεσμάτων επισημαίνουν την ύπαρξη αβεβαιότητας ως προς τη συνέχιση της δραστηριότητας της ΔΕΗ, εξαιτίας των υψηλών ζημιών, των μειωμένων εσόδων, αλλά και του γεγονότος ότι οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις υπολείπονται σημαντικά των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων. Παρά ταύτα στις καταστάσεις τονίζεται ότι έχει διασφαλιστεί η ορθή συνέχιση της δραστηριότητας για τους επόμενους 12 μήνες.

Πιο συγκεκριμένα στην έκθεση της ΕΥ που υπογράφεται από τον ορκωτό ελεγκτή λογιστή Β. Καμινάρη, υπάρχει ειδική παράγραφος με τίτλο “Ουσιώδης αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας” και η οποία αναφέρει αναλυτικά: “Εφιστούμε την προσοχή σας στη σημείωση 3,1 των οικονομικών καταστάσεων, στην οποία επισημαίνεται ότι η Εταιρεία και ο Όμιλος στην κλειόμενη χρήση παρουσιάζουν μειωμένα έσοδα και υψηλές ζημίες προ φόρων, ενώ κατά την 31 Δεκεμβρίου 2018 οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της Εταιρείας και του Ομίλου υπολείπονταν κατά € 949 εκατ. και €708 εκατ. των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους , αντίστοιχα”.

Πώς αιτιολογούνται οι ζημιές

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις καταστάσεις οι ζημιές οφείλονται σε πέντε βασικούς λόγους:

1. 164 εκατ. ευρώ πρόβλεψη για καταβολή αποζημίωσης για έξοδο προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης
2. 196 εκατ. ευρώ πρόσθετη χρέωση προμηθευτών για τον ΕΛΑΠΕ
3. 146 εκατ. ευρώ αύξηση των τιμών CO2 με άμεση επίπτωση και στην αύξηση της ΟΤΣ το μεγαλύτερο μέρος της οποίας δε μετακυλήθηκε στους καταναλωτές δεδομένου ότι δεν υφίσταται ρήτρα CO2 ή οριακής τιμής του συστήματος στα τιμολόγια χαμηλής τάσης της ΔΕΗ
4. 223,8 εκατ. ευρώ αρνητική επίπτωση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ
5. 78,7 εκατ. ευρώ σχηματισμός πρόβλεψης για τόκους υπερημερίας που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ

[more]

Παράλληλα λόγω της μείωσης της λειτουργικής κερδοφορίας, της υποχρέωσης αποπληρωμής εντός του 2019 μακροπρόθεσμου δανεισμού 725,8 εκατ. ευρώ και της πρόσθετης υποχρέωσης για αγορές δικαιωμάτων CO2 το σύνολο του βραχυπρόθεσμου ενεργητικού υπολείπεται των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ομίλου και της Μητρικής κατά 708 και 949 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σε αβέβαιο περιβάλλον ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων

Σε αυτό το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο πέφτει βαριά η σκιά από το πρωτοφανές εύρος ζημιών της Επιχείρησης για το 2018, ύψους 542 εκ. ευρώ (που φτάνει τα 903 εκατ. με τις δύο ξεχωριστές υπό πώληση μονάδες), προχωρεί ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

Αν και η ΔΕΗ έχει προγραμματίσει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στις 6 Μαΐου, κρίνεται σχεδόν βέβαιο ότι το χρονοδιάγραμμα δεν θα τηρηθεί, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη επεξεργασία των στοιχείων από τους υποψήφιους επενδυτές μιας και μεσολαβούν οι μέρες του Πάσχα. Χθες, το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε την σύμβαση αγοραπωλησίας του διαγωνισμού (SPA), επιβεβαιώνοντας τις περιορισμένης κλίμακας βελτιώσεις που εξακολουθούν να κρίνουν επισφαλής και τη δεύτερη απόπειρα πώλησης των δύο εργοστασίων λιγνίτη της Επιχείρησης.

Η μόνη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία είναι ότι έχει ξεκαθαρίσει η τιμή προμήθειας του λιγνίτη για την μονάδα της Μελίτη. Παραμένουν σε εκκρεμότητα ο«Μακροχρόνιος Μηχανισμός Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος», τα γνωστά και ως ΑΔΙ, για την ετήσια αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων. Από τον περασμένο Οκτωβρίου, έχει γίνει η προκαταρκτική κοινοποίηση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο το πολυπόθητο πράσινο φως δεν έχει δοθεί.

Από την αποτίμηση των δύο μονάδων, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί σε δύο ξεχωριστές εταιρείες που τελούν υπό πώληση, προέκυψε σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΔΕΗ, ζημία απομείωσης ύψους 236 εκ. ευρώ και 246εκ. ευρώ αντίστοιχα στις εταιρικές και ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις για τη χρήση που έληξε την 31 Δεκεμβρίου 2018.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 10 Μαΐου την πρότασή του επί του σχεδίου του «Μακροχρόνιου Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος», η οποία είχε σταλεί στις Βρυξέλλες για έγκριση πριν από έξι μήνες.

Μιλώντας σε χρηματιστηριακούς αναλυτές για να παρουσιάσει τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, ο κ. Μανόλης Παναγιωτάκης συνέδεσε την επιτυχία του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, με την μείωση των ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής που διατίθεται μέσω δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) σε τιμές που, όπως είπε είναι κάτω του κόστους.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή