Τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού αναμένεται να χτυπήσει η Κομισιόν κατά την Goldman Sachs

Goldman Sachs: Οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη προσφέρουν

Τον κώδωνα του κινδύνου στην Ελλάδα για δημοσιονομικό εκτροχιασμό αναμένεται να χτυπήσει η Κομισιόν στην αποτίμηση των Μεσοπρόθεσμων Προγραμμάτων της ευρωπεριφέρειας, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου

Αυτό επισημαίνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της, στην οποία μεταξύ άλλων εκτιμά πως η αξιολόγηση της Κομισιόν θα είναι αρνητική για το πρόγραμμα σταθερότητας της Ιταλίας ενώ ουδέτερη θα είναι η στάση της σχετικά με τα δημοσιονομικά σχέδια της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου. Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, η Κομισιόν αναμένεται να προβλέψει ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ τόσο το 2019 όσο και το 2020.

Επίσης, αναμένεται να αναφέρει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης παραμένουν κάτω από το όριο του 15% του ΑΕΠ και ότι το «μαξιλάρι» ρευστότητας θα καλύψει τις λήξεις ομολόγων ως τα μέσα του 2021. Όπως τονίζει η Goldman Sachs, στο παρελθόν οι διαφωνίες μεταξύ της Κομισιόν και των κυβερνήσεων της νότιας Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά σχέδια αποτέλεσαν πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές αλλά και καταλύτη για αναταραχές στις αγορές.

Η Κομισιόν αναμένεται να υπογραμμίσει τα ρίσκα για χειρότερες δημοσιονομικές επιδόσεις, τόσο λόγω των δικαστικών αποφάσεων που ενδέχεται να ανατρέψουν υλοποιημένες περικοπές κόστους, αλλά και λόγω της αύξησης των δημοσίων υπαλλήλων, των μισθών στο δημόσιο και των υψηλότερων κρατικών δαπανών που υιοθετεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει υπεραποδώσει έναντι των στόχων για τρία συνεχόμενα έτη, κάτι που δίνει περιθώρια στην ελληνική κυβέρνηση για χαλάρωση, κάτι που αναμένεται να συνυπολογίσει η Κομισιόν στην εκτίμησή της. Τέλος, η Goldman Sachs επισημαίνεται πως σύμφωνα με το βασικό σενάριο η ανάπτυξη σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο αναμένεται να ανακάμψει στο β’ εξάμηνο του έτους.

[more]

Ωστόσο, τονίζει, σε ένα σενάριο πιο αδύναμης ανάπτυξης, οι δημοσιονομικές προοπτικές των χωρών αυτών θα επιδεινωθούν και μία τέτοια εξέλιξη θα “χτυπήσει” την επενδυτική εμπιστοσύνη περισσότερο στην Ελλάδα απ’ ότι στις υπόλοιπες χώρες.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή