Τον «οδικό χάρτη» εξόδου από το lockdown περιέγραψε ο Γ. Γεραπετρίτης – Δέσμευση για προσλήψεις στο ΕΣΥ (Video)

Τον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από τη δεύτερη καραντίνα λόγω της πανδημίας του κοροναϊού σκιαγράφησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στέλνοντας το μήνυμα ότι η παράτασή της για κάποιες ημέρες θα πρέπει να θεωρείται ως fait accompli.

Εξαιρετικά δύσκολο

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη μια άρση του lockdown την ερχόμενη Δευτέρα, υπάρχει μια χρονική υστέρηση στην απόκριση των μέτρων.

Φαίνεται ότι θα πάμε σε μια σταδιακή άρση μέτρων, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως τα σχολεία, και για λόγους ψυχολογικής ισορροπίας των παιδιών, θα επανέλθουν στην κανονική ροή με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις, το συντομότερο δυνατόν.

Ενδεχομένως να έπρεπε να είχαμε πάει σε πιο καθολικά μέτρα, πιο οριζόντια, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα· η επιβάρυνση του ΕΣΥ έπαιξε ρόλο για την απόφαση του δεύτερου lockdown, σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Δεν είναι λύση οι ΜΕΘ

Όσον αφορά τις υγειονομικές δομές, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι έγινε μια τιτάνια προσπάθεια για να ενδυναμωθεί το ΕΣΥ, οι ΜΕΘ, προσθέτοντας πως θα υπάρξουν κι άλλες προσλήψεις. Όπως είπε, δεν είναι η λύση οι ΜΕΘ, θα πρέπει πρώτα από όλα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι.

Σε συνεννόηση με τις ιδιωτικές κλινικές είχαμε ήδη στη διάθεση του ΕΣΥ, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, τη δυνατότητα να έχουμε περισσότερες κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, πρόσθεσε ο υπουργός.

Επίταξη σημαίνει πολύ υψηλό κόστος για το δημόσιο, είπε χαρακτηριστικά, «τώρα που πλέον η κατάσταση απαιτεί νέες δομές και υπηρεσίες, προσφεύγουμε στο εργαλείο της επίταξης ως τελευταίο καταφύγιο».

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως «έχουμε δημιουργήσει ένα αποθεματικό αναγκαίο σε περίπτωση που θα έχουμε παράταση της υγειονομικής κρίσης», και πρόσθεσε πως η Ελλάδα, μαζί με την Τσεχία, αντιμετώπισε τη μικρότερη μείωση εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή