Τον Σεπτέμβριο η πρώτη δοκιμή του “κορσέ”. Στο μικροσκόπιο συντάξεις και μεταρρυθμίσεις

Στον διπλό έλεγχο της κυβέρνησης στρέφουν την προσοχή τους οι Βρυξέλλες, καθώς φοβούνται “μονομερείς” ενέργειες προεκλογικού χαρακτήρα που θα εκτρέψουν “τη δημοσιονομική ισορροπία της οικονομίας”, όπως δηλώνει ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η πρώτη δοκιμή του κορσέ

Έτσι, επισπεύδεται η λειτουργία του μηχανισμού ενισχυμένης εποπτείας που αποφασίστηκε στο Eurοgroup του Λουξεμβούργου και Κλιμάκια των Θεσμών θα έρθουν το Σεπτέμβριο στην Αθήνα – ένα μήνα μετά την … “έξοδο από τα μνημόνια” – για να ελέγξουν την κυβέρνηση σε δύο επίπεδα: την πορεία των δημοσιονομικών και την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Είναι η πρώτη δοκιμή του “κορσέ” . Όπως είπε ανώτατος αξιωματούχος των Βρυξελλών, “ο έλεγχος θα αφορά την ολοκλήρωση της εφαρμογής όσων συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ESM” 

Η ανησυχία των Θεσμών

Οι δανειστές ανησυχούν ότι η πολιτική ρευστότητα που δημιουργεί στην Ελλάδα η ραγδαία αποδυνάμωση της κυβέρνησης, είναι πιθανόν να “τινάξει στον αέρα” τον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Ιουνίου. “Η Ελλάδα έχει μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο” λένε και “ο κίνδυνος μονομερών ενεργειών έιναι μεγάλος”.

Εκείνο που κυρίως ανησυχεί τους Θεσμούς είναι ενδεχόμενη ανατροπή σε όσα η κυβέρνηση έχει συνομολογήσει στο θέμα των συντάξεων, για τις οποίες το Μαξίμου, με διαρροές, συντηρεί την ελπίδα της “επαναδιαπραγμάτευσης”. Ο φόβος του πολιτικού κόστους είναι μεγάλος για τον κ. Τσίπρα, ο  οποίος αναζητά τρόπους να αποφύγει τις συνέπειες του μεγάλου “ψαλιδιού” στα εισοδήματα ενός εκατομμυρίου και πλέον οικογενειών.

Ο ρόλος του “ψαλιδιού”

Το “ψαλίδι” αυτό αφορά όμως εξοικονόμηση δαπανών 2,7 δισ. ευρώ το 2019, ένα ποσό στο οποίο έχει βασιστεί η “δημοσιονομική προσαρμογή” της οικονομίας και η δημιουργία “δημοσιονομικού χώρου” για μικρότερης εμβέλειας κοινωνικές παρεμβάσεις.

Το ζήτημα αυτό θα κλείσει οριστικά με την κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2019, την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή, ο οποίος όμως θα πρέπει να έχει την έγκριση των Θεσμών. Γι’ αυτό και ο έλεγχος των Κλιμακίων των δανειστών, τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Τα πωλητήρια

Τα Κλιμάκια θα ελέγξουν επίσης τον Σεπτέμβριο και την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Η προσοχή τους θα στραφεί κυρίως στην πώληση των ΕΛΠΕ, την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Τα θέματα αυτά θα πρέπει επίσης να έχουν κλείσει έως την κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2019.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή