Τουλάχιστον 10 χιλ. Ευρώ πρόστιμο με απαγόρευση μεταγραφής και ακύρωση συμβολαίου ακινήτου έστω και εν μέρει τοις μετρητοίς

Βεβαίως, τα μετρητά θα συνεχίσουν να είναι ο "βασιλιάς" στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όμως αυτό που αλλάζει είναι, ότι πλέον δεν θα είναι δυνατό το ξέπλυμα "μαύρου χρήματος" μέσω αυτών.

Δεν είναι μόνον το φορολογικό “ξεβόλεμα” όσων ελευθέρων επαγγελματιών φοροδιαφεύγουν συστηματικά αυτό που θεσμοθετεί το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατέθηκε προς ψήφιση από τη Βουλή, αλλά μια γενικότερη προσπάθεια σύλληψης διαφυγούσας φορολογητέας ύλης κάθε προέλευσης που θα τιμωρείται με πρόστιμο.

Τουλάχιστον 10 χιλ. Ευρώ πρόστιμο για αγορά ακινήτου τοις μετρητοίς με ακύρωση συμβολαίου

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων από τις διατάξεις του, για τις οποίες μεταξύ άλλων απαγορεύει ρητώς τη συμβολαιογραφική μεταγραφή ακινήτου που αγοράζεται με συμβόλαιο αγοραπωλησίας που προβλέπει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά και όχι μέσω τραπεζικών συναλλαγών. Πρακτικά, από το νέο έτος, κάθε συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτου με μετρητά θα είναι άκυρο και μάλιστα παράλληλα με την ακύρωσή του και ανεξάρτητα από αυτήν, θα προβλέπεται πρόστιμο 10% επί της συμβολαιακής αξίας του, με ελάχιστα τα 10 χιλ. Ευρώ και μέχρι 500 χιλ. Ευρώ.

Βεβαίως, τα μετρητά θα συνεχίσουν να είναι ο “βασιλιάς” στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όμως αυτό που αλλάζει είναι, ότι πλέον δεν θα είναι δυνατό το ξέπλυμα “μαύρου χρήματος” μέσω αυτών.

Πρόστιμα για ποικίλες παραβάσεις στην τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων

Το φορολογικό νομοσχέδιο εισάγει κυρώσεις μεταξύ άλλων και σε περιπτώσεις μη διαβίβασης συνόψεων εκδοθέντων παραστατικών εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης, τίτλων κτήσης και λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται κατ’ εφαρμογήν ειδικών φορολογικών διατάξεων, με πρόστιμα που θα επιβάλλονται επί της καθαρής (προ ΦΠΑ) αξίας των μη διαβιβασθέντων στοιχείων.

Συγκεκριμένα:

– Πρόστιμο 10% (έως 250 Ευρώ ημερησίως) της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου, αν ο εκδότης δεν διαβιβάσει συνόψεις εκδοθέντων παραστατικών εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης, τίτλων κτήσης και λογιστικών στοιχείων κατ’ εφαρμογήν ειδικών φορολογικών διατάξεων
– Πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε παράβαση μη διαβίβασης (έως 500 Ευρώ ημερησίως και 20 χιλ. Ευρώ ανά φορολογικό έτος) σε περίπτωση μη διαβίβασης ψηφιακών παραστατικών διακίνησης
γ) Πρόστιμο 100 Ευρώ για κάθε παράβαση, σε περίπτωση μη διαβίβασης λοιπών παραστατικών είσπραξης, επιστροφής ή παραγγελίας

Βραχυχρόνιες μισθώσεις και αγορές τοις μετρητοίς

Με το φορολογικό νομοσχέδιο, αυξάνεται το πρόστιμο μη εγγραφής – είναι υποχρεωτική – στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, το οποίο από το νέο έτος θα ανέρχεται στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους, με την ελάχιστη δυνατή αξία του προστίμου να καθορίζεται σε 5.000 Ευρώ.

Αναφορικά με τις αγορές τοις μετρητοίς – αντί μέσω τραπεζικής συναλλαγής – το υφιστάμενο πρόστιμο 100 Ευρώ για κάθε πώληση επιτηδευματιών και επιχειρήσεων αξίας τουλάσχιστον 500 Ευρώ που εξοφλείται μετρητά, πλέον αυξάνεται στο διπλάσιο της αξίας συναλλαγής.

Καμία δημοσίευση για προβολή