Τουρισμός, εργασία και υγειονομική κάλυψη: Η δύσκολη εξίσωση – Τα κυριάρχα συναισθήματα είναι η αβεβαιότητα και ο φόβος

Στα δύο κυρίαρχα συναισθήματα που κυριαρχούν στην κοινωνία και την αγορά αναφέρθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση της καμπάνιας του υπουργείου Τουρισμού.

“Στην Ελλάδα τα καταφέραμε καλά να σταματήσουμε το πρώτο κύμα της πανδημίας και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία συντάχθηκε σε ένα οργανωμένο σχέδιο. Και ακριβώς αυτή η επιτυχία μας επιτρέπει σταδιακά να επανερχόμαστε στη νέα οικονομική κανονικότητα”, είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, παρουσιάσαμε το σχέδιό μας για τη σταδιακή απελευθέρωση της εισόδου στη χώρα. Πώς ξεκινάμε από τις 15 Ιουνίου με το να υποδεχόμαστε πτήσεις από αεροδρόμια που βρίσκονται στη λίστα της EASA και έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Το ίδιο δεν θα ισχύει για προορισμούς που έχουν υψηλά επιδημιολογικά φορτία».

Σε ό,τι αφορά την υγειονομική ασφάλεια που «υπόσχεται» η καμπάνια, την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται ν’ ανακοινωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα  στα νησιά, ενώ στόχος είναι οι 470 κλίνες για περιστατικά Covid19 να γίνουν 650 έως τις αρχές Ιουλίου που θα «ανοίξουν» οι πτήσεις εξωτερικού για όλα τα ελληνικά αεροδρόμια (σ.σ.: στις 15/6 θα επιτραπούν οι πτήσεις εξωτερικού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και θα καταργηθούν η 14ήμερη καραντίνα και τα υποχρεωτικά τεστ).

Επίσης, σε 20 νησιά θα υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής μοριακών τεστ και το πλάνο ετοιμότητας περιλαμβάνει αεροδιακομιδές από τα νησιά προς την Αθήνα, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο.

Αναφερόμενος στην ανησυχία της αγοράς, ο πρωθυπουργός επέμεινε σε τρία σημεία:

• «Το κυριάρχο συναίσθημα είναι η αβεβαιότητα, ο φόβος. Τι θα συμβεί φέτος το καλοκαίρι; Που θα πάει η οικονομία; Τι θα γίνει το χειμώνα; Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να ελαφρύνουμε τους εργαζόμενους.
• Οι εργοδότες να εκμεταλλευτούν τα σχήματα αυτά για να διαφυλάξουν όσο το δυνατό περισσότερες θέσεις εργασίας φέτος το καλοκαίρι.
• Είμαστε πάντα έτοιμοι να προσθέσουμε και άλλα μέτρα για να στηρίξουμε τον κλάδο του τουρισμού αλλά και τους συναφείς κλάδους. Το κράτος κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του με ένα πρωτοφανές πακέτο, για να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας».

Με την ελπίδα να σώσει ότι μπορεί να σωθεί

Ωστόσο δεν είναι όλα ρόδινα, όπως παρουσιάζονται. Η Ελλάδα αποτελεί μεν έναν από τους πρώτους προορισμούς των τουριστών, λόγω της επιτυχημένης μάχης της με τον κοροναϊό και την ίδια στιγμή η ετοιμάζεται να τους ανοίξει την αγκαλιά της, μιας και ο τουρισμός αποτελεί την πιο βαριά της βιομηχανία, με την ελπίδα να σώσει ότι μπορεί να σωθεί.

  • Ωστόσο, δεν είναι καθόλου απίθανο το «όνειρο» αυτό να μετατραπεί σε «εφιάλτης». Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τα «εισαγόμενα» κρούσματα, τα οποία σε συνδυασμό με τις εν δυνάμει επιδημιολογικές βόμβες όπως το Κιλκίς και η Ξάνθη, μπορεί να καταστρέψουν ότι χτίσαμε όλοι οι πολίτες της χώρας με κόπο και να προκαλέσουν δεύτερο κύμα, πολύ ισχυρότερο, κύμα του φονικού ιού.

Χαρακτηριστικά είναι όσα λένε οι ειδικοί, οι οποίοι κρούουν σε κάθε ευκαιρία κάνοντας λόγο για λελογισμένο ρίσκο.

  • Συγκεκριμένα, μιλώντας για αυτό το θέμα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νίκος Σύψας, ξεκαθάρισε πως «γνωρίζουμε ότι θα υπάρχουν τέτοιου είδους περιστατικά. Είδαμε τι μπορεί να συμβεί το καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή όλοι οι επιβάτες ελέγχονται και μπαίνουν σε καραντίνα».

«Τι θα γίνει όμως όταν αρθούν αυτοί οι περιορισμοί από ορισμένους προορισμούς; Θα έχουμε ένα πρόβλημα, θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα» συμπλήρωσε ο καθηγητής μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Είναι ένα λελογισμένο ρίσκο να ανοίξουμε τον τουρισμό. Το πιο ασφαλές είναι να μην ανοίξουμε τον τουρισμό, αλλά αυτό θα σήμαινε μεγάλες οικονομικές καταστροφές» σημείωσε ο κ. Σύψας, προσθέτοντας ότι «το πρώτο που κάνουμε είναι να χωρίζουμε τις χώρες προέλευσης σε ασφαλείς και μη ασφαλείς. Αυτό δημιουργεί ορισμένες διπλωματικές πιέσεις, αλλά για εμάς πρώτη προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία. Αν κρίνουμε ότι τα ταξίδια από κάποια χώρα δεν είναι ασφαλή, κάνουμε αυτό που πρέπει» υπογράμμισε ο λοινωξιολόγος.

  • Από την πλευρά του ο καθηγητής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υπογράμμισε πως «είναι σαφές ότι θα υπάρξει κίνδυνος με τους τουρίστες», σημειώνοντας ότι το άνοιγμα των συνόρων είναι το μεγάλο στοίχημα. Από την άλλη, όπως αναφέρει δεν υπάρχει κάνεις σώφρον που να λέει ότι τα σύνορα δεν πρέπει να ανοίξουν.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως ναι μεν υπάρχει ο κίνδυνος, αλλά πρέπει να στήσουμε ένα σύστημα ώστε να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο. Γι αυτό όπως σημειώνει έχουμε διάφορα όπλα όπως το τεστ στα σύνορα στους εισερχόμενους τουρίστες, που μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους καθώς και το σύστημα επιτήρησης και γρήγορης διάγνωσης τυχόν κρουσμάτων και απομόνωσης.

Συγκριτικά με την γρίπη, υπογράμμισε πως ο ιος του κοροναϊού  μειώνεται διαφορετικά από ότι της γρίπης, δίνοντας ως παράδειγμα την Αίγυπτο που έχει πολλά κρούσματα ενώ έχει ζέστη. «Δεν υπάρχει ταύτιση γρίπης με κοροναϊό» αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για πιθανό δεύτερο κύμα κοροναϊού, τόνισε πως «πιστεύω πως κάνοντας όλη αυτή την προσπάθεια με έγκαιρη διάγνωση και τα τεστ στα σύνορα πιστεύω πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κοροναϊού μέσα στο καλοκαίρι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή