Τουρισμός: Για «έκρηξη» αφίξεων και εσόδων κάνουν λόγο οι «παίκτες» του κλάδου – Η παρέμβαση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Αυξημένη η τουριστική κίνηση σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Τι δείχνουν τα στοιχεία για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο

Εξαιρετικά θετικές είναι οι προβλέψεις των παραγόντων του ελληνικού τουρισμού για την πορεία του κλάδου καθώς η σεζόν φθάνει στο τέλος της. Το 2021, μετά την αναιμική σεζόν του 2020, μοιάζει με πραγματική «έκρηξη» και εκτιμάται ότι πλέον πλησιάζει πολύ τα αποτελέσματα του 2019.

Αισιοδοξία για πολύ καλά αποτελέσματα

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, από τη ΔΕΘ ανέφερε ότι ήδη ο στόχος του 50% του 2019 έχει «πιαστεί», ενώ και ο Σεπτέμβρης θα είναι ένας καλός μήνας, περισσότερο για τη Νότια Ελλάδα λόγω καιρικών συνθηκών. Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ανδρεάδης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sani/Ikos και επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ ήταν ακόμα πιο αισιόδοξος, τονίζοντας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «τα τουριστικά έσοδα της χώρας θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 12 δισ. ευρώ φέτος».

Εφικτό το 60% του 2019

Από πλευράς του ΣΕΤΕ, στο ξεκίνημα της σεζόν, τον Μάιο και με τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα της περιόδου, ο πήχης για ένα ρεαλιστικό σενάριο ήταν για ένα 40% των εσόδων του 2019, ή αλλιώς κοντά στα 7,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 18,2 δισ. ευρώ προ διετίας, ενώ ο στόχος του 50% ή αλλιώς στα 9 δισ. ευρώ θεωρούνταν παραπάνω από ικανοποιητικός. Τώρα και με τα δεδομένα του Αυγούστου, ο πήχης για το νέο στόχο ανεβαίνει όχι μόνο από το 50% αλλά ακόμη και πάνω από το 60% (ποσοστό που μεταφράζεται σε διψήφιο νούμερο που μπορει να αγγίξει και τα 11 δισ. ευρώ) με ό,τι θετικό αυτό σημαίνει για την ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Υψηλότερη δαπάνη ανά άφιξη

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ανδρεάδης αποδεικνύεται μάλλον ακριβής όταν εκτιμά ότι «το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί σε ποσοστό πάνω από 6%». Επισήμανε, δε, κατ’ επανάληψη και την παράμετρο της αύξησης της δαπάνης ανά άφιξη κατά 25% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 φέτος, με την προσέλκυση υψηλού οικονομικού επιπέδου επισκεπτών που οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό μεταξύ άλλών και στην έλλειψη επιλογών, με κλειστούς πολλούς διεθνείς προορισμούς και περιορισμένη την κρουαζιέρα.

Οι προοπτικές του φθινοπώρου

Τα αισιόδοξο μηνύματα φαίνεται ότι ενισχύονται και από την εικόνα για τις προοπτικές του τουρισμού μέσα στο φθινόπωρο, καθώς υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από τη Γερμανία. Δημοφιλείς προορισμοί των Γερμανών στην Ελλάδα, σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη βγαίνουν τώρα (από 12/9) εκτός της λίστας υψηλού κινδύνου, σε συνέχεια σχετικής απόφασης Ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών και του Ινστιτούτου Robert Koch.

Η ένταξη προορισμών όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κώς, η Μύκονος, η Νάξος στη λίστα υψηλού κινδύνου (πράγμα που σημαίνει καραντίνα στην επιστροφή για τους ανεμβολίαστους) ίσχυε από τις 22 Αυγούστου για τους Γερμανούς που παραμένουν κι εφέτος πρώτη εθνικότητα όσον αφορά τους εισερχόμενους τουρίστες και η απόφαση αυτή λειτουργεί θετικά στην ψυχολογία των ταξιδιωτών σε μία σεζόν που οι κρατήσεις πραγματοποιούνται την τελευταία στιγμή.

Οι πρωταγωνιστές…

«Το Νότιο Αιγαίο πρωταγωνιστεί στις διανυκτερεύσεις για άλλη μια χρονιά. Το ζητούμενο είναι να ευημερουμε και να πάμε μπροστά», ανέφερε από τη ΔΕΘ ο κ. Τάσιος, προσθέτοντας ότι οι καλές επιδόσεις φέτος «είναι μια ανάσα επιβίωσης για να πάμε σε ένα κανονικό 2022». Ο ίδιος σημείωσε ότι χάρη στο κράτος και τη βοήθεια προς τους επαγγελματίες πέτυχε η χώρα μας αρκετά υψηλά επίπεδα στον τουρισμό.

«Το κουδούνι του κινδύνου υπάρχει πάντα ωστόσο στις υποδομές μας και αυτές πρέπει να είναι το στοίχημα για την επόμενη μέρα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΞ. «Είναι μια χρονιά που μας έδωσε δυστυχώς πάλι ένα δίδαγμα ειδικά φέτος τον Αύγουστο, ότι οι υποδομές δεν επαρκούν και αυτό νομίζω ότι είναι οριζόντιο πρόβλημα σε όλους τους προορισμούς. Αν θέλουμε να αυξήσουμε τα έσοδα, αυτό πρέπει να είναι το “στοίχημα” της επόμενης μέρας».

…Και ο υπερτουρισμός

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να υπογραμμιστεί και η αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξής του στη ΔΕΘ στο φαινόμενο του «υπερτουρισμού», δηλαδή, της υπερσυγκέντρωσης τουριστών σε συγκεκριμένα νησιά, τα οποία κυριολεκτικά έρχονται «στα όριά τους». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε με νόημα ότι «δεν θα διστάσουμε για κάποιους από αυτούς τους προορισμούς, που βρίσκονται κατ’ εξοχήν στις Κυκλάδες, να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα. Αν πρέπει, δηλαδή, να φτάσουμε στο σημείο να αυξήσουμε το κόστος πρόσβασης -να δώσω ένα παράδειγμα- στην κρουαζιέρα για προορισμούς οι οποίοι αυτή την στιγμή δεν μπορούν να υποστηρίξουν πέντε κρουαζιερόπλοια ταυτόχρονα δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε. Το κάνουν και άλλες χώρες πια. Πρέπει να προστατεύσουμε τον πυρήνα του προϊόντος μας. Θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε το ανάποδο πρόβλημα. Δηλαδή να έχουμε τόσο μεγάλη προσέλευση επισκεπτών που να πρέπει να τους διαχειριστούμε με ένα διαφορετικό τρόπο».

Καμία δημοσίευση για προβολή