Τουρκία: Ο Ερντογάν συνεχίζει το… σόου με τα χαμηλά επιτόκια, μιλά για «πόλεμο ανεξαρτησίας», ενώ η λίρα καταρρέει

Σεισμός στην Τουρκία: Μπορεί ο Ερντογάν να τη «βγάλει καθαρή»

Μέχρι και… εθνικό χαρακτήρα επιχειρεί να δώσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ανορθόδοξη νομισματική πολιτική που έχει επιβάλλει στη χώρα και η οποία έχει οδηγήσει τη λίρα σε κατάρρευση και τον πληθωρισμό στη… στρατόσφαιρα.

«Οικονομικός πόλεμος ανεξαρτησίας»

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, όσον αφορά στην οικονομική και νομισματική πολιτική που ακολουθεί (θεωρεί ότι τα υψηλά επιτόκια δανεισμού ενισχύουν τον πληθωρισμό, παρότι καμία οικονομική θεωρία δεν στηρίζει μια τέτοια άποψη), προσπάθησε να εξάψει την εθνική συνείδηση των υποστηρικτών του, λέγοντας ότι το νέο μοντέλο πολιτικής που βασίζεται στα χαμηλά επιτόκια αποτελεί μέρος ενός «οικονομικού πολέμου ανεξαρτησίας», ο οποίος, όπως είπε, συνεχίζεται με επιτυχία.

Στη διάρκεια συνάντησης με την αφρικανική νεολαία, ο Ερντογάν επανέλαβε την ανορθόδοξη άποψή του ότι υψηλά τα επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι δεν θα αφήσει τους Τούρκους να «συντριβούν» κάτω από τα επιτόκια. Επίσης, υποστήριξε ότι όπως στο παρελθόν κατάφερε να μειώσει τον πληθωρισμό της Τουρκίας, που σήμερα ξεπερνά το 21%, σε περίπου 4% έτσι θα το ξανακάνει και τώρα. «Θεού θέλοντος, ο πληθωρισμός θα αρχίσει να πέφτει σύντομα», δήλωσε.

Καμπανάκι για πληθωρισμό 30%

Και, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Νουρεντίν Νεμπατί ενημέρωσε την ένωση των τουρκικών τραπεζών, την εποπτική αρχή για τον τραπεζικό κλάδο BDDK και τους διοικητές των κρατικών τραπεζών για το νέο οικονομικό μοντέλο των χαμηλών επιτοκίων, όπως ανακοίνωσε η ένωση, λίγες μέρες αφότου η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε και σε νέα μείωση του βασικού επιτοκίου.

Ωστόσο, οι νέοι «λεονταρισμοί» του Ερντογάν φαίνεται ότι πέφτουν εις ώτα μη ακουόντων, καθώς οικονομολόγοι και αναλυτές χαρακτηρίζουν την πολιτική του ως «απερίσκεπτη» και προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή πορείας, ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 30% το νέο έτος, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο την αγοραστική δύναμη των πολιτών της Τουρκίας, πολλοί εκ των οποίων πλέον βρίσκονται στα όρια της ένδειας, μη μπορώντας να καλύψουν ακόμα και βασικές ανάγκες τους.

Το βαθύτερο πολιτικό πρόβλημα

Ταυτόχρονα, η λίρα συνεχίζει να κατρακυλά χωρίς σταματημό, καθώς πλέον ένα δολάρια ισοδυναμεί με 16,42 λίρες, ενώ μέσα στο 2021 το τουρκικό νόμισμα έχασε πάνω από το 50% της αξίας του (σημειώνεται ότι η λίρα υποτιμήθηκε έναντι του δολαρίου κατά σχεδόν 37% τον τελευταίο μήνα, οπότε και η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε διαδοχικές μειώσεις του επιτοκίου). Πλέον οι φόβοι που εκφράζονται είναι ότι εταιρείες με δάνεια σε συνάλλαγμα δεν θα μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, επιτείνοντας τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχει μπει η τουρκική οικονομία.

Ωστόσο, το βαθύτερο πρόβλημα του Ερντογάν είναι πολιτικό: θέλοντας να χαϊδέψει τα αυτιά του σκληρού πυρήνα των οπαδών του, το θρησκευτικό φρόνημα των οποίων θεωρεί τα υψηλά επιτόκια ως… αμαρτία, ακολουθεί μια τακτική που αποδυναμώνει την οικονομία της χώρας και προκαλεί αναταραχή ακόμα και σε ανθρώπους που ως τώρα τον στήριζαν αναφανδόν. Πλέον, του είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψει σε μια οικονομικά «ορθόδοξη» πολιτική, οπότε, κατά τα φαινόμενα, θα πιεί το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους.

Καμία δημοσίευση για προβολή