Τουρκία: Προσπαθεί μέσω Κατάρ να «διαβάσει» τις δυνατότητες που θα αποκτήσει η Ελλάδα με τα Rafale

Μέσω μιας περίπλοκης διαδικασίας, η Τουρκία επιχειρεί να «μελετήσει» τις επιχειρησιακές και άλλες δυνατότητες που η Ελλάδα θα αποκτήσει μόλις αρχίσει να εντάσσει τα γαλλικά μαχητικά παντώς ρόλου Rafale στις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Όπως είναι γνωστό, από τα τέλη Ιουλίου και εντεύθεν θα αρχίσουν οι παραδόσεις των 18 Rafale που η Γαλλία πούλησε στην Ελλάδα, αυξάνοντας σε σημαντικό βαθμό την εναέρια αμυντική υπεροχή της χώρας, έναντι της Τουρκίας, η οποία και λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ βλέπει την αεροπορία της να μένει πίσω.

Ο ρόλος του Κατάρ

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της Άγκυρας να διαπιστώσει πόσο θα ενισχυθεί η Ελλάδα με τα Rafale, σύμμαχός της φαίνεται ότι είναι το Κατάρ, με το οποίο η Τουρκία διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις. Έτσι, οι δύο χώρες πρόσφατα συνυπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία προβλέπει τη μεταφορά δυνάμενων του Κατάρ στο Ικόνιο για συνεκπαίδευση και ασκήσεις.

Και τι δυνάμεις θα πάνε στην Τουρκία; Οι παρακάτω:

  • 12 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale
  • 9 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage-2000
  • 4 αεροσκάφη στρατηγικών μεταφορών τύπου C-17 Globemaster III
  • 4 μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130
  • 7 ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων τύπου AW-129
  • Δύναμη 250 στρατιωτών, ως τεχνικό προσωπικό

 

Συμφωνία για πέντε χρόνια

Σύμφωνα με το Nordic Monitor, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβίβασε στις 3 Ιουνίου τη συμφωνία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για έγκριση, ενώ ακόμα απέστειλε συνημμένο σημείωμα που εξηγεί ότι η συμφωνία αποσκοπεί στην εκπαίδευση και στην μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας από τους Τούρκους στους πιλότους και στο προσωπικό του Κατάρ.

H συμφωνία, επίσης, προβλέπει ότι σε περίπτωση αιτήματος της Τουρκίας, τα αεροσκάφη του Κατάρ θα μπορούν να μεταφέρουν τουρκικά πυρομαχικά, προσωπικό και ανθρωπιστική βοήθεια εντός και εκτός της Τουρκίας. Η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για πέντε χρόνια και θα παρατείνεται αυτόματα για ένα χρόνο κάθε φορά, εκτός εάν ένα από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να αποσυρθεί.

Το «μπλόκο» με τις άδειες

Ωστόσο, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί θα έχουν εύκολα τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στις δυνατότητες των Rafale. Αντιθέτως, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, «παρά το γεγονός ότι υπάρχει ρήτρα, που υπογραμμίζει πως δεν παρακωλύεται η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από πολυμερείς και διμερείς συμφωνίες, ωστόσο προκύπτουν πολλά προβλήματα κατά την εφαρμογή αυτής».

Και εξηγεί: «Για παράδειγμα, εάν οι πιλότοι του Κατάρ θελήσουν να εκπαιδευτούν σε τουρκικά μαχητικά, όπως για παράδειγμα σε F-16 που έχουν κατασκευαστεί από τις ΗΠΑ, πρέπει πρώτα να ληφθεί η άδεια και η έγκριση των ΗΠΑ. Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζουμε ότι το 2017, οι ΗΠΑ απέρριψαν μια τουρκική πρόταση να χρησιμοποιήσουν Πακιστανούς πιλότους για την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16. Ομοίως, η Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ πρέπει να ζητήσει άδεια από τη Γαλλία, ώστε να μπορούν οι Τούρκοι πιλότοι να πετάξουν και να εκπαιδευτούν στα γαλλικά μαχητικά».

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή