Τουρκία: Τι μάθαμε από την τελετή ορκωμοσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως προέδρου της χώρας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογά ορκίστηκε πρόεδρος της Τουρκίας, ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης της χώρας για τρίτη φορά στη μακρά πολιτική καριέρα του.

«Ορκίζομαι ως πρόεδρος στην τιμή και την ακεραιότητά μου ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας να διαφυλάσσω την ύπαρξη και την ανεξαρτησία του κράτους … να υπακούω στο σύνταγμα, στους νόμους, στη δημοκρατία, στις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ και στις αρχές της κοσμικής δημοκρατίας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος που πριν από λίγες ημέρες είχε κερδίσει ίσως τις πιο κρίσιμες εκλογές για τον ίδιο και το κόμμα του.

«Βεζύρης» στην Οικονομία

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Τουρκίας και ειδικά στο υπουργείο Οικονομικών, για το χαρτοφυλάκιο του οποίου προαλείφεται ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος και θα αναλάβει το τιτάνιο έργο να συμμαζέψει κάπως την οικονομία της χώρας, να βάλει φρένο στον πληθωρισμό, να σταματήσει τη διολίσθηση της λίρας που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχασε το 80% της αξίας της έναντι του δολαρίου και να πείσει τις αγορές και τους επενδυτές ότι η Τουρκία επιστρέφει σε πιο… ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές και ότι ο Ερντογάν «έπαθε και έμαθε».

Υψηλοί προσκεκλημένοι

Συνήθως οι τελετές ορκωμοσίας είναι τυπικές επικυρωτικές διαδικασίες με μια δόση… γκλαμουριάς: παρόντες στην τελετή ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο πρόεδρος της Γκαμπόν Αλί Μπονγκό Οντίμπα, ο πρόεδρος της Γουινέας Μπισάου Ουμάρο Σισοκό Εμπάλο, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόσα, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Τσέμερτ Τοκάγιεφ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κιργιζίας Σαντίρ Καπάροφ, ο πρόεδρος του Κονγκό Ντενίς Σασού Ν’Γκουέσο, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόσκι, ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σεβκέτ Μιρζιγιόγιεβ, ο Πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκάμε, ο Πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ, ο Πρόεδρος της Σομαλίας Χασάν Μαχμουντ, ο Πρόεδρος του Τόγκο Φαουρέ Γκνασίνγκμπε, ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ, ο Πρόεδρος του Μπαγκλαντές Μοχάμεντ Τσούπου και ο Πρόεδρος της Γουινέας Μαμαντί Ντουμπούγια.

Σημεία ενδιαφέροντος

Ωστόσο, με τον Ερντογάν πρόεδρο πάντα υπάρχει ενδιαφέρον, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να στείλει εκ νέου μήνυμα στους ψηφοφόρους του, οι οποίοι για άλλη μια φορά άκουσαν τα κελεύσματά του και τον στήριξαν, παρά τις παράλογες πολιτικές που ακολούθησε, παρά τη φθορά και τη διαφθορά, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία τα τελευταία χρόνια μοιάζει να τα «έχει σπάσει» με όλους τους παραδοσιακούς της συμμάχους. Και, είναι αλήθεια ότι από τη πρώτη ομιλία του Ερντογάν ως προέδρου της Τουρκίας υπάρχουν σημεία τα οποία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και για την Ελλάδα. Κάνοντας λοιπόν μια μικρή ανάλυση, βλέπουμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος επικεντρώθηκε στα εξής ζητήματα:

Εμμονή με τη «Γαλάζια Πατρίδα»

«Στη νέα περίοδο, οι συνομιλητές μας θα βρουν μια πιο αποφασιστική, πιο γενναία και πιο δραστήρια Τουρκία, η οποία μάχεται πιο αποφασιστικά κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, προστατεύει πιο σθεναρά τα δικαιώματα της ίδιας και των αδελφών της στη “Γαλάζια Πατρίδα”, ανεβάζει τον πήχη της επιτυχίας από την οικονομία μέχρι το εμπόριο και είναι πιο αποφασιστική, πιο γενναία και πιο δραστήρια σε κάθε τομέα».

Κάλεσμα για ενότητα 

«Η Τουρκία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ όλα τα μέλη των 85 εκατομμυρίων του λαού να μείνουν ενωμένα σαν τα τούβλα ενός τείχους, για ενότητα και αλληλεγγύη. Θα ανακοινώσω το νέο μας υπουργικό συμβούλιο απόψε, θα συνεχίσουμε να κεντάμε βελονιά-βελονιά τον τουρκικό αιώνα με το νέο μας υπουργικό συμβούλιο. Θα πραγματοποιήσουμε την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη. (Σ.Σ. απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση) Κάθε φορά που απλώναμε το χέρι μας για χειραψία μετά από εκλογές, μας υποδέχονταν πάντα με σφιγμένες γροθιές. Αυτή τη φορά, ελπίζουμε ότι θα συμπεριφερθούν διαφορετικά».

Μήνυμα διάθεσης αλλαγών

«Για το καλό της τουρκικής δημοκρατίας, περιμένουμε από την αντιπολίτευση να ενεργήσει με αίσθημα ευθύνης. Θέλουμε η αντιπολίτευση να συμφιλιωθεί με την εθνική βούληση. Η ημέρα είναι η ημέρα για να γίνουμε ένα, να είμαστε μαζί, να ενισχύσουμε τη χιλιόχρονη αδελφοσύνη μας. Η μέρα είναι η μέρα για να προστατεύσουμε το λαμπρό μέλλον των παιδιών μας. Θα ενισχύσουμε τη δημοκρατία μας με ένα ελευθεριακό, πολιτικό και χωρίς αποκλεισμούς σύνταγμα, ξεφορτώνοντας το ισχύον σύνταγμα, το οποίο είναι προϊόν πραξικοπήματος».

Με απλά λόγια, και παρά τις καλές προθέσεις και τις αναφορές στον Κεμάλ Ατατούρκ, ο Ερντογάν… δεν στρίβει, ούτε στο εσωτερικό της χώρας (η φιλελεύθερη στροφή που ευαγγελίζεται συζητείται εδώ και χρόνια και ποτέ δεν υλοποιείται) ούτε στο εξωτερικό (η «Γαλάζια Πατρίδα» παραμένει στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής της Τουρκίας), δικαιώνοντας και τον Μητσοτάκη που, όταν ερωτάται για τα ελληνοτουρκικά επαναλαμβάνει ότι «δεν είμαι αφελής»…

Καμία δημοσίευση για προβολή