Τουρκική λίρα: Νέα κατάρρευση μετά την έκρηξη του πληθωρισμού – Καταρρέει και το οικονομικό αφήγημα του Ερντογάν μαζί με τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις

Τουρκική λίρα

Η ευφορία για τις αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο της Αγκυρας κράτησε ελάχιστα, όπως και οι μεταρρυθμιστικές υποσχέσεις του Ερντογάν για την ανόρθωση της τουρκικής οικονομίας.

Ο Νοέμβριος έφερε νέα έκρηξη του πληθωρισμού παρά την επιθετική αύξηση των επιτοκίων, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας δέχθηκε νέο χτύπημα σήμερα και ο Ταγίπ Ερντογάν εγκλωβίζεται σε διπλό κλοιό:

Την δυσπιστία των αγορών σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του για ρεαλιστική και ορθόδοξη στροφή στην διαχείριση την οικονομία και την κατάρρευση των ποσοστών του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις εν μέσω γενικής κοινωνικής δυσπραγίας.

Εκτίναξη του πληθωρισμού στο 14% – Νέα πτώση της λίρας

Ο πληθωρισμός, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας,  εκτινάχθηκε στο 14% από το 11,9% του Οκτωβρίου. Η έκρηξη ήρθε παρά την επιθετική μείωση των επιτοκίων στο 15% από το 10,5% και ξεπέρασε ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός δεν θα υπερβεί το 12,5% (έρευνα Reuters).

Ξεπέρασε επίσης κατά πολύ τον επίσημο στόχο της τουρκικής κυβέρνησης που ήθελε τον πληθωρισμό να κλείνει το 2020 στο 10,5%.

Ο αντίκτυπος στην ισοτιμία της λίρας ήταν άμεσος και οξύς. Υποχώρησε κατά 0,5%, άγγιξε τις 7,9 λίρες ανά δολάριο, και οι αναλυτές βλέπουν τις αρνητικές τάσεις να κλιμακώνονται όπως και τις πιέσεις προς τον νέο κεντρικό τραπεζίτη Νατζί Αγμπάλ να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων.

Η τουρκική λίρα είχε καταγράψει το απόλυτο ιστορικό χαμηλό στις αρχές Νοεμβρίου, με ισοτιμία 8,85 ανά δολάριο.

Ο φαύλος κύκλος της τετραπλής κρίσης

Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις προειδοποιήσεις αναλυτών και διεθνών οίκων ότι η αύξηση των επιτοκίων από μόνη της δεν αρκεί για να βγάλει την τουρκική οικονομία από τον φαύλο κύκλο – έναν φαύλο κύκλο που ορίζεται από την υποτίμηση του νομίσματος , την άνοδο του πληθωρισμού, την εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και την κρίση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Ητοι, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το Foreign Policy, η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας προϋποθέτει κάτι περισσότερο από τις ρητορικές διαβεβαιώσεις του Ερντογάν και την αντικατάσταση του οικονομικού επιτελείου: Απαιτεί μια  συνεκτική οικονομική πολιτική που δεν θα ορίζεται από παιχνίδια εξουσίας, και απαιτεί επίσης χαμηλότερο γεωπολιτικό ρίσκο στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Πτώση και των ποσοστών του AKP στις δημοσκοπήσεις

Αυτή φαίνεται να είναι πλέον και η μεγάλη πρόκληση για τον Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με την ανόρθωση της δημοφιλίας του εντός Τουρκίας: Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στην χώρα εμφανίζουν μεν πάντοτε πρώτο το ΑΚP του τούρκου προέδρου, ταυτόχρονα όμως δείχνουν και κατάρρευση των ποσοστών του σε σχέση με τις εκλογές του 2018.

Η δημοσκόπηση της Avrasia δίνει ποσοστό 33,2% με πτώση 9,36% σε σχέση με την εκλογική του επίδοση, ενώ η μέτρηση της AREA του δίνει 36,2% με πτώση 6,36%.

Καμία δημοσίευση για προβολή