Τουρκική λίρα: Το μεγάλο στοίχημα των αγορών για το 2021 – Οι επενδυτές βλέπουν με δυσπιστία τον Ερντογάν και ζητούν αποδείξεις συνέπειας

τουρκική λίρα

Το 2020 οι επενδυτές που πόνταραν στην τουρκική λίρα «κάηκαν» από την βουτιά του νομίσματος κατά 25%. Τώρα, στο κατώφλι του 2021, οι σαρωτικές αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο της Τουρκίας και οι «όρκοι» Ερντογάν για στροφή σε ορθόδοξες νομισματικές πολιτικές ανοίγουν νέες προσδοκίες αλλά και νέες αβεβαιότητες.

Bloomberg: Οι επενδυτές ζητούν αποδείξεις συνέπειας από τον Ερντογάν

Οι επενδυτές, όπως επισημαίνει το Bloomberg στην ανάλυσή του για τις προοπτικές του τουρκικού νομίσματος το 2021, ζητούν πλέον απτές αποδείξεις ότι η στροφή Ερντογάν θα είναι κάτι περισσότερο από μια ακόμη ευκαιριακή «ντρίπλα».

Η βαθιά νομισματική κρίση στην Τουρκία, όπως τονίζει η ανάλυση, ήταν η αιτία που ο Ερντογάν αποφάσισε να απομακρύνει τον κεντρικό τραπεζίτη, και να εξαναγκάσεις σε παραίτηση τον – γαμπρό του – «τσάρο» της οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Οι κινήσεις αυτές βοήθησαν τη λίρα να μετριάσει τις απώλειες που συσσώρευσε επί 8 συναπτά έτη, οι επενδυτές όμως ζητούν τώρα αποδείξεις ότι η αλλαγή πλεύσης είναι ειλικρινής.

Οι απώλειες της λίρας είναι ενδεικτικές της προβληματικής δεκαετίας που πέρασε η Τουρκία, στην οποία η πολιτική αναταραχή και τα μετέωρα πολιτικά βήματα διέβρωσαν τη εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία των 750 δισ. δολαρίων.

Χάθηκαν 100 δις δολάρια για την στήριξη της λίρας

Οι τουρκικές τράπεζες πούλησαν περισσότερα από 100 δισ. δολάρια μόνο φέτος, για να υποστηρίξουντο νόμισμα που παρέπαιε, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Η λίρα  στις 6 Νοεμβρίου κατρακύλησε στο ιστορικό χαμηλό των 8,5793 ανά δολάριο. Σημειωτέον ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2010 η ισοτιμία της λίρας ήταν στις 1,5439 δολάριο.

Η στροφή στην ορθόδοξη πολιτική «πιθανόν να συνεχιστεί για κάποιο διάστημα, καθώς δεν υπάρχουν αποθεματικά για “κάψιμο” και δεν πλησιάζει η διεξαγωγή εκλογών», λέει στο Bloomberg ο Βίκτωρ Σάμπο, επικεφαλής επενδύσεων της Aberdeen Asset Management στο Λονδίνο. «Ωστόσο, αν ομαλοποιηθούν τα πράγματα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μιας στροφής 180 μοιρών στην πολιτική».

Το τελευταίο πλήγμα για τη λίρα ήρθε όταν η κεντρική τράπεζα αιφνιδίασε τις αγορές τον περασμένο Οκτώβριο, με την απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αντί να προχωρήσει σε αύξηση. Ο Ερντογάν επέμεινε στην προτεραιότητα της ανάπτυξη και της δημιουργία θέσεων εργασίας και στην μη συμβατική άποψή του ότι τα υψηλότερα επιτόκια προκαλούν υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού.

Στους “πρωταθλητές” της παγκόσμιας πτώσης το 2020 η λίρα

Στις αρχές Νοεμβρίου οι αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο πυροδότησαν  άλμα πάνω από 10% στην ισοτιμία της λίρας. Ωστόσο το τουρκικό νόμισμα εξακολουθεί να επιδεικνύει τις μεγαλύτερες απώλειες φέτος ανάμεσα στα υπόλοιπα νομίσματα των αναπτυσσόμενων αγορών, μετά το πέσο Αργεντινής.

Σήμερα στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης η λίρα κινείτο κοντά στις 7,8241 ανά δολάριο.

Όπως σχολιάζει ο Ούλριχ Λιούχτμαν της Commerzbank AG «αυτό που βλέπουμε στην τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία είναι ένα μεγάλο ποσοστό ελπίδας ότι η νομισματική πολιτική θα ακολουθήσει ένα συμβατικό μονοπάτι στο μέλλον».

Το κατά πόσο αυτό θα επαληθευθεί είναι το μεγάλο στοίχημα για το 2021. Και μια πρώτη γεύση θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα, στην συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας για την νομισματική πολιτική, από την οποία οι επενδυτές προσδοκούν ακόμα μια αύξηση επιτοκίων που πλέον βρίσκονται στο 15%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή