Τουρκική λίρα: Το τέλος της νομισματικής κρίσης ή η αρχή του τέλους για την οικονομία της Τουρκίας; – Ερντογάν: «Θα πιούμε το πικρό φάρμακο»

Ερντογάν οικονομία

Η επιθετική αύξηση των επιτοκίων, στο 15% από το 10,25%, από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ήταν το επώδυνο «φάρμακο» για την διάσωση της τουρκικής λίρας, που ο Ταγίπ Ερντογάν αρνείτο επί δύο χρόνια.

Η αύξηση του κόστους του χρήματος είναι ο μόνος τρόπος για την ανάσχεση του πληθωρισμού που καλπάζει στην Τουρκία – ταυτόχρονα, όμως, στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία αποτελεί και βαρύ πλήγμα για μια οικονομία βυθισμένη στην ύφεση, με πολύ χαμηλή ρευστότητα στην αγορά και με διαρκή βουτιά στις καταναλωτικές δαπάνες μετά την κατάρρευση του τουρισμού λόγω της πανδημίας.

Εν ολίγοις, όπως τονίζουν οι αναλυτές ο Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε σε συμπληγάδες και εγκλωβίστηκε: Η αύξηση των επιτοκίων ήταν μονόδρομος για να ανακτηθεί, σε μεσοπρόθεσμη προοπτική, η αξιοπιστία της τουρκικής οικονομίας, σε άμεσο χρόνο όμως μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο βαθιά ύφεση και σε καίριο πλήγμα στα ποσοστά λαϊκής αποδοχής του τούρκου  προέδρου.

Δείτε ακόμη: Βαραίνει το κλίμα για τον Ερντογάν – Για πρώτη φορά σε πραγματικό κλοιό πιέσεων από ΗΠΑ και Ευρώπη. Το κρίσιμο διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και η παρέμβαση Μέρκελ

Ερντογάν: “Θα πιούμε το πικρό φάρμακο”

Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε σήμερα να δώσει προσδοκία και προοπτική: “Δεν διστάζουμε να εφαρμόσουμε όποια μέτρα είναι αναγκαία σήμερα, προκειμένου το έθνος μας να κοιτάξει το μέλλον με ασφάλεια”,  είπε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.

Και πρόσθεσε ότι, στην παρούσα φάση «θα πιούμε το πικρό φάρμακο»: “Γνωρίζουμε», δήλωσε «πως εάν χρειαστεί θα πιούμε κάποια απαραίτητα πικρά φάρμακα σε αυτό το στάδιο.

Αξιολογούμε σε αυτό το στάδιο την χθεσινή απόφαση για αύξηση των επιτοκίων. Ο κύριος στόχος μας είναι να μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο αριθμό το συντομότερο, και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο η διασφάλιση της μείωσης των επιτοκίων. Όταν επιτύχουμε νομίζω ότι η συναλλαγματική ισοτιμία θα σταθεροποιηθεί”.

“Είναι επιτακτική ανάγκη», πρόσθεσε ο Ερντογάν, «να βγάλουμε την Τουρκία από τη δίνη των επιτοκίων, του πληθωρισμού και της συναλλαγματικής ισοτιμίας…

“…Το επιτόκιο είναι η αιτία. Ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα. Ας το γνωρίζουμε αυτό. Ο πληθωρισμός δεν είναι η αιτία. Εξαπατόμαστε. Με τη νέα οικονομική διαχείριση ελπίζουμε ότι θα σώσουμε τη χώρα μας από αυτό το χρόνιο πρόβλημα επικεντρώνοντας όλη την προσοχή και αφιερώνοντας όλο μας τον χρόνο σε αυτό”.

Η κρίση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το βασικό πεδίο στο οποίο μπορεί να «ποντάρει» αυτή την στιγμή ο τούρκος πρόεδρος για την συγκράτηση της ύφεσης είναι η βαθιά… παραοικονομία της Τουρκίας, η οποία υπολογίζεται πάνω από το 30% του ΑΕΠ.

Από τα αποθέματα αυτής της παραοικονομίας μπορεί να κινηθεί σε ένα βαθμό η οικονομική δραστηριότητα, την ίδια ώρα όμως το πλήγμα που δέχθηκε ο τουρισμός από την πανδημία ήταν καίριο.

Το πλήγμα αυτό απειλεί να διογκώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών – γεγονός που οδηγεί σε μειωμένη ρευστότητα σε ξένο συνάλλαγμα.

Και τούτο την ώρα που, αφενός ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια ποια ακριβώς είναι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας μετά τις διαρκείς παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας τον τελευταίο χρόνο για την στήριξη της λίρας, και αφετέρου οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της χώρας σε δολάρια μέχρι τον προσεχή Μάρτιο είναι εξαιρετικά υψηλές.

Διαβάστε επίσης

Παράταση του lockdown τουλάχιστον έως τις 7 Δεκεμβρίου – Τα δύο σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση – Σε ισχύ περιορισμοί και τα Χριστούγεννα

Κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός από τον Χ. Σταϊκούρα στη Βούλη: Ύφεση 10,5% φέτος, ανάπτυξη 4,8% το 2021

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή