Τραγωδία στο Μάτι: Δικαστικό θρίλερ μετά την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών

Μάτι: Δικαστικό θρίλερ μετά την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών

Την παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου προκάλεσε η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για την τραγωδία στο Μάτι, καθώς το δικαστήριο αθώωσε 15 εκ των κατηγορουμένων, ενώ οι ποινές που επέβαλε σε άλλους 6 ήταν εξαγοράσιμες.

Επιτάχυνση της διαδικασίας

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, θα ζητήσει από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστoφορο Λινό να προβεί σε κάθε δυνατή ενέργεια προκειμένου στο συντομότερο δυνατό χρόνο να καθαρογραφεί η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου για το Μάτι, ώστε να μπορέσει να προσδιοριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Μάλιστα, η κ. Κλάπα θα ζητήσει η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών να απαλλαγεί από κάθε άλλη δικαστική υποχρέωση το επόμενο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με τη σύνταξη του σκεπτικού της σημερινής απόφασης και των πρακτικών της δίκης.

Αντικειμενική προσπάθεια είναι τον ερχόμενο Ιούνιο να μπορεί η Εισαγγελία να προσδιορίσει τη δευτεροβάθμια δίκη τόσο για όσους καταδικασθέντες ασκήσουν έφεση όσο και για τις εφέσεις που πιθανά θα ασκήσουν οι συγγενείς των νεκρών και εγκαυματιών, ως προς το σκέλος της απόφασης με την οποία αθωώθηκαν εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Παράλληλα, οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων αναμένεται να υποβάλουν αίτημα προς την Εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκαν στους καταδικασθέντες, όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων στη δίκη για τη πυρκαγιά στο Μάτι.

Καταδίκες και…

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους

  • Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής,
  • Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό,
  • Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ,
  • Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών,
  • Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής,
  • Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Ωστόσο, ελεύθεροι με εξαγοράσιμες ποινές αφέθηκαν οι 6 καταδικασθέντες, ενώ, παράλληλα, το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου αναγνώρισε το δικαστήριο στους τέσσερις από τους έξι στην δίκη για τη φωτιά στο Μάτι. Ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη. Δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στους Βασίλη Ματθαιόπουλο και στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

…Ποινές με αναστολή

Και οι έξι καταδικασθέντες τιμωρήθηκαν από 3 ως 111 έτη, με αναστολή. Η εκτιτέα ποινή είναι μόνο 5 έτη, ενώ το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ την ημέρα, με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω από τις 40.000 ευρώ στον καθένα. Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε τις ακόλουθες ποινές στους έξι ενόχους:

  • Στον Σωτήρη Τερζούδη, Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα τα 5 ετών
  • Στον Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 15 ετών έκτιτεα τα 5 έτη
  • Στον Ιωάννη Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη έκτοτε τα 5 έτη
  • Στον Νίκο Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη έκτοτε τα 5 έτη
  • Στον Χαράλαμπο Χιώνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη εκτιτεα τα 5 έτη
  • Στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Πολιτικές αντιδράσεις

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους συγγενείς των θυμάτων και τους συνηγόρους τους, αλλά και από πολιτικά πρόσωπα: για παράδειγμα, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «μια τέτοιου τύπου ποινή για μια τέτοιου τύπου τραγωδία, για μία τέτοιου μεγέθους τραγωδία και καταστροφή, είναι αναντίστοιχη», προσθέτοντας ότι «μπορεί να μην μπορούμε να προσδιορίσουμε αν φταίει το δικαστήριο ή ο τρόπος που συντάχθηκε η ποινική δικογραφία ή ο τρόπος που έγιναν οι κατηγορίες, η Εισαγγελία που τις απέδωσε, ή αν φταίει το ότι δεν υπήρχε ένα πλέγμα διατάξεων που να προσδιορίζει με ακρίβεια την ευθύνη. Πάντως η γενική αίσθηση είναι ότι κάτι φταίει».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «εξόφθαλμη κακοδικία και για ένα δικαστήριο που ατίμασε τη Δικαιοσύνη», δηλώνοντας ότι αισθάνεται «ντροπή» για την απόφαση και τις ποινές «χάδι» που επιβλήθηκαν. «Έφυγαν κύριοι», είπε για να προσθέσει ότι «τελικά δεν έφταιξε κανείς».

Καμία δημοσίευση για προβολή