Τραμπ ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος που “πάτησε” στο έδαφος της Βόρειας Κορέας (video)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν αντήλλαξαν “ιστορική χειραψία” στα σύνορα ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε το πρωί της Κυριακής, 30/06, στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ) ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα, για μία ιστορική συνάντηση λίγων λεπτών με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μέσα στην  Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη υπάρχει  μια κοινή περιοχή ασφαλείας (JSA) μήκους 400 μέτρων και πλάτους 800 μέτρων, όπου το 1953 υπογράφηκε η ανακωχή που σταμάτησε τον Κορεατικό πόλεμο – το λεγόμενο «ειρηνικό χωριό»  Panmunjom. Στις δύο πλευρές του συναντήθηκαν οι δύο ηγέτες και στη συνέχεια, ο Τραμπ πέρασε στο έδαφος της Βόρειας Κορέας για να συναντήσει και να σφίξει το χέρι του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος εισέρχεται στο έδαφος της Βόρειας Κορέας. Κατά την συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ο Τραμπ δήλωσε: «Είναι μία σπουδαία ημέρα για την ανθρωπότητα».

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε την κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ «θαρραλέα και αποφασιστική». Στην ιστορική συνάντηση – εξπρές ήταν παρών και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, ο οποίος συνόδευσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη.

Ο Κιμ αποδέχθηκε την τελευταία στιγμή αιφνίδια πρόσκληση που του απηύθυνε από την G20 της Ιαπωνίας ο πρόεδρος Τραμπ για να συναντηθούν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, για να του σφίξει το χέρι και να του πει «καλημέρα», την ώρα που η προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες έδειχνε να έχει βυθιστεί σε τέλμα λόγω των διαφορών τους όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ και μετά την αποτυχία της δεύτερης συνόδου κορυφής Τραμπ-Κιμ στο Βιετνάμ τον Φεβρουάριο.

Αν και εν πολλοίς πρόκειται για μία «χειραψία ειρήνης» και όχι μία πραγματική συνάντηση, που μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις και απτά αποτελέσματα, θεωρείται υψηλού συμβολισμού και θα μπορούσε να δώσει μία νέα πνοή στις διαπραγματεύσεις για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Αποτελεί σε κάθε περίπτωση θετική έκπληξη, καθώς οι σχέσεις των δύο πλευρών ήταν τεταμένες μετά την αποτυχία της Συνόδου στο Ανόι. 


Πηγή: Reuters

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή