Τράπεζα Πειραιώς: Ανανεώθηκε η θητεία του Χρήστου Μεγάλου για 3 χρόνια – Στήριξη των πελατών της τράπεζας με αναστολές υποχρεώσεων ύψους 5 δισ. ευρώ

Αιτήματα αναστολών δανειακών υποχρεώσεων επιχειρηματικών πελατών 3 δισ. ευρώ και φυσικών προσώπων περίπου 2 δισ. ευρώ, έχει εγκρίνει η Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να στηρίξει τους πελάτες της στην κρίση του Covid-19. Οι εκταμιεύσεις να υπολογίζονται σε 2,5 δισ. ευρώ και τη συμμετοχή στα κρατικά σχήματα στήριξης (ΤΕΠΙΧ ΙΙ και εγγυοδοτικό) στο 1,6 δισ. ευρώ. Στόχος της τράπεζας η στήριξη επιχειρηματικών τομέων που συνεχίζουν να πλήττονται από την κρίση

Όπως ανέφερε στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς που πραγματοποιείται διαδικτυακά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, οι επιπτώσεις του Covid-19 δεν θα είναι αμελητέες για την ελληνική Οικονομία. Ωστόσο τα μέτρα που έχουν λάβει τόσο οι ευρωπαϊκές Αρχές, όσο και η ελληνική κυβέρνηση θα βοηθήσουν ώστε οι προκλήσεις να αντιμετωπιστούν επιτυχώς.

  • Σημειώνεται ότι η ΓΣ ομόφωνα αποφάσισε την ανανέωση της θητείας του Χρήστου Μεγάλου για 3 χρόνια μέχρι τον Ιούλιο του 2023.
Όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου, «προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε το προσεχές διάστημα τους επιχειρηματικούς τομείς, που έχουν και συνεχίζουν να πλήττονται από την υγειονομική κρίση, ήτοι το εμπόριο, τη βιοτεχνία τη μεταποίηση, τις μεταφορές, την εφοδιαστική αλυσίδα και την εστίαση».

Όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα του 2019, που τέθηκαν υπό έγκριση από τους μετόχους, ο κ. Μεγάλου εστίασε στα εξής:

  • Οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν +4% στα 159 δις. ευρώ στα τέλη του 2019
  • Το ενεργητικό διαμορφώθηκε σε 61 δισ. ευρώ έναντι 62 δισ. ευρώ το 2018.
  • Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 47 δισ. ευρώ (+6% σε ετήσια βάση).
  • Τα δάνεια προ προβλέψεων ήταν 50 δισ. ευρώ και τα μετά προβλέψεων 39 δισ. ευρώ, με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να κυμαίνεται στο 79%.
  • Τα δάνεια σε καθυστέρηση κινήθηκαν στα 24,5 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά τρία δισ. ευρώ ετησίως, με ιστορικά χαμηλές εισροές το δ’ τρίμηνο του 2019.
  • Οι τιτλοποιήσεις επτά δισ. ευρώ εισήλθε σε τροχιά, προκειμένου να ενταχθούν στο σχέδιο «Ηρακλής».
  • Το deal με την Intrum αποτέλεσε παράδειγμα για τον ανταγωνισμό, με τη σύμβαση για τη διαχείριση των NPEs να είναι 10ετής.

Ο κ. Μεγάλου επισήμανεστη Γενική Συνέλευση : «Το 2019 και στις αρχές του 2020 οι ελληνικές τράπεζες απέκτησαν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές μετά από μια μακρά περίοδο απουσίας, εκδίδοντας χρεόγραφα Tier 2 για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια.

Η Τράπεζα Πειραιώς και δύο από τις άλλες συστημικές τράπεζες εξέδωσαν χρεόγραφα Tier 2, συνολικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ σε τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις από τα μέσα του 2019. Οι εκδόσεις διευκολύνθηκαν από τη σημαντική μείωση των αποδόσεων του ελληνικού χρέους και από τη βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης και των προοπτικών, τόσο της χώρας όσο και των ελληνικών τραπεζών κατά την ίδια περίοδο.

Εμείς εκδώσαμε συνολικά 900 εκατ. ευρώ ομόλογα Tier 2 (Ιούνιος 2019 και Φεβρουάριος 2020), σε διαδικασίες που προσέλκυσαν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και με σημαντική υπερκάλυψη των ποσών, που τελικά αντλήθηκαν».

 

Καμία δημοσίευση για προβολή