Τραβάει εκ νέου το σχοινί η Τουρκία: Δεν θα ανεχθούμε τετελεσμένα που στοχεύουν την ασφάλεια και τα συμφέροντά μας

Τραβάει εκ νέου το σχοινί η Τουρκία: Δεν θα ανεχθούμε τετελεσμένα που στοχεύουν την ασφάλεια και τα συμφέροντά μας

Και ξανά προς τη… δόξα τραβά: ο λόγος για την Τουρκία που, με την γνωστή ρητορική της, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, μέσω του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Στο μενού Ελλάδα και Σουηδία

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου διήρκησε σχεδόν τέσσερις ώρες, ενώ παρών ήταν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης γίνεται ειδική αναφορά στις «προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας». «Οποιοδήποτε τετελεσμένο γεγονός που στοχεύει την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα δεν θα γίνει ανεκτό από την Τουρκία», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ασχολήθηκε μεταξύ άλλων και με το ζήτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Όσοι θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να ενεργούν σύμφωνα με το νόμο και το πνεύμα της συμμαχίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ σημειώνεται ότι «όσοι ενθαρρύνουν και προστατεύουν ενέργειες που υπονομεύουν αξίες, όπως η ανεξιθρησκεία, είναι συνένοχοι σε εγκλήματα μίσους».

«Καταδικάζουμε έντονα τις επιθέσεις στο Ισλάμ και το κάψιμο του κορανίου» τόνισαν οι συμμετέχοντες στο Συμβούλιο, αναφερόμενοι στο περιστατικό με διαδηλωτές έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, όπου ο Ράσμους Παλουντάν από το ακροδεξιό κόμμα, Stram Kurs, έκαψε αντίτυπο από το Κοράνι, αλλά και στο… κρέμασμα ομοιώματος του Ερντογάν, που έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον δεξιό Σουηδό πρωθυπουργό, Ουλφ Κρίστερσεν.

Βήμα πίσω από τη Σουηδία

Πάντως, μετά την θαρραλέα γλώσσα που είχε χρησιμοποιήσει πριν από μερικές ημέρες, ο Κρίστερσεν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του Σουηδία θέλει να αποκαταστήσει τον διάλογο με την Τουρκία σε σχέση με τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αφότου ανακοινώθηκε ότι, με αίτημα της Άγκυρας, αναβάλλονται επ’ αόριστον οι τριμερείς επαφές, εξαιτίας των αντιτουρκικών διαδηλώσεων στη Στοκχόλμη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ουλφ Κρίστενσον είπε ότι «δεν υπάρχει άλλο θέμα εθνικής ασφάλειας πιο σημαντικό από το γεγονός ότι εμείς, μαζί με τη Φινλανδία, να γίνουμε γρήγορα μέλη του ΝΑΤΟ» και τόνισε ότι θέλει να επανέλθει σε λειτουργικό διάλογο για την ένταξη στη Συμμαχία. «Εάν δεν έχουμε λειτουργικό διάλογο, θα είναι δυσκολότερο για τη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό θα έχει συνέπειες για την ασφάλεια της χώρας», τόνισε.

«Θέλω να επαναλάβω τον διάλογο εργασίας με την Τουρκία», πρόσθεσε, επικρίνοντας τους «προβοκάτορες» που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη σουηδική υποψηφιότητα. Επίσης, έκανε έκκληση για «ηρεμία» απέναντι σε μια «σοβαρή» κατάσταση, τονίζοντας ότι η Σουηδία χρειάζεται την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ ώστε να έχει την εγγύηση ασφαλείας που προβλέπει το Άρθρο 5.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή